Sfaturile lui Garry Kasparov pentru cei care vor să aibă succes în afaceri

Sfaturile lui Garry Kasparov pentru cei care vor să aibă succes în afaceri
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 17 nov 2017

Garry Kasparov nu a devenit întâmplător campion mondial la șah. Pe lângă talent, în spatele succesului său se află o muncă titanică pentru dezvoltarea abilității de a lua decizii, iar sfaturile sale, pe care le va prezenta pe larg, în premieră în România, au fost deja preluate de numeroși antreprenori din întreaga lume, care și-au dezvoltat astfel business-ul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gari Kasparov, considerat cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor, fost campion mondial pe parcursul a 15 ani consecutivi și cel mai tânăr campion mondial din istoria șahului, vine în premieră la București pentru a participa la o conferință Profit.ro în care va dezvălui secretele unei gândiri strategice în afaceri, ce impact vor avea pentru oameni în scurt timp deciziile politice actuale și cum trebuie să ne folosim concret de tehnologie pentru a avea succes în orice domeniu. El va dezvălui și ce s-a întâmplat în legendarele partide de șah avute cu supercomputerul IBM Deep Blue, urmărite de milioane de oameni în timp real.

În timpul conferinței, unde va fi oferită participanților și o carte-referință, Garry Kasparov va împărtăși audienței opiniile sale despre:

· Gândirea strategică și modul în care trebuie folosită în afaceri (studii de caz Boeing și Apple) și cum îți poți folosi intuiția pentru maximizarea avantajelor strategice și luarea deciziilor

 - Impactul progreselor tehnologice asupra procesului decizional

 - Diferența dintre tacticieni și strategi și cum te poți transforma într-un strateg veritabil, dar și ce rol joacă învățarea continuă și autoanaliza în acest proces

"Vă voi provoca să îmbrăcați haina liderilor și a conducătorilor din diferite domenii de activitate. De la candidații la Președinție, la CEO sau comandanți de navă pe timp de război. Nu este amploarea unei decizii sau a nivelului de conducere. Este procesul. Când vom termina, veți conștientiza mai mult ca oricând abilitățile și punctele dvs forte  sau slăbiciunile ca factor de decizie. S-ar putea să nu reușim să schimbăm hardware-ul cu care ne-am născut, adică ADN-ul nostru, dar vom ști cum putem upgrada software-ul nostru! " Garry Kasparov

Cele mai importante sfaturi ale lui Kasparov pentru cei ce doresc să reușească în afaceri, dar și exemple concrete de succes bazate pe gândirea strategică vor fi prezentate pe larg la conferința din 28 noiembrie.

Mulți au încercat să obțină de la Kasparov o listă simplă de sfaturi despre cum să gândească, să ia decizii și să câștige. Chiar dacă șahul oferă metafore pline de sens pentru afaceri, cele două domenii sunt diferite, lucru punctat chiar de Kasparov. Condițiile de pe tabla de șah sunt fixe, la fel și regulile. Unele sfaturi se aplică, totuși, și în afara jocului. Atât în șah, cât și în lumea afacerilor este necesar să cunoști regulile de bază înainte de face orice mutare, dar pentru a deveni un strateg de excepție este nevoie de mai mult. Nu este suficient doar să reacționezi, este nevoie și de inițiativă. Inițiativa este cea care separă tacticienii de strategi. Chiar dacă pentru mulți este neplăcut să fie cei care preiau inițiativa, “așteaptă și vezi ce se întâmplă” poate fi calea spre eșec într-o lume care se schimbă rapid, arată Kasparov.

Concentrare, răbdare și risc: “Eșecul este inevitabil în drumul spre succes”

Potrivit unor studii, persoanele cu abilități cognitive ridicate sunt mai răbdătoare, dar și mai dispuse să își asume riscuri. Chiar dacă termenul “risc” ne poate duce cu gândul la ceva negativ, asumarea riscurilor nu presupune doar pericole, ci și oportunități.

“Atât răbdarea, cât și concentrarea sunt importante. Ele pot fi utile în situații diferite. Întotdeauna am fost concentrat în timpul jocurilor de șah, dar acest lucru nu înseamnă că am fost mereu răbdător. Răbdarea nu prea face parte din felul meu de a fi, dar am știu că este importantă atunci când înveți. Răbdarea este capacitatea ta de a accepta eșecul. Acordăm, adesea, prea multă importanță eșecului. Eșecul este inevitabil în drumul spre succes”, afirmă Kasparov, în publicația Nordic Business Report. 

Antrenează-ți intuiția: “Gândește-te la intuiția ta ca la un mușchi”

Faptul că o persoană cunoscută pentru abilitățile raționale de excepție pune accent pe intuiție, un proces prin care oamenii trag concluzii fără metode analitice, poate fi surprinzător. Potrivit lui Kasparov, trăind într-o lume a deciziilor luate pe baza datelor, oamenii au devenit rezervați față de propria intuiție.

“Trebuie să inveți să iți asculți intuiția, adică să te folosești de ea. Gândește-te la intuiția ta ca la un mușchi. Aleargă și fă flotări! Trebuie să o întărești”, spune șahistul.

Folosește avantajele la maximum: “Nu există stil rău sau bun”

Identificarea și analizarea avantajelor competitive reprezintă primii pași în crearea strategiei. Având în vedere că avantajul competitiv este dat de particularități, dezvoltarea unui stil unic este crucială.

“Găsește o metodă prin care să îți poți folosi avantajele. Ultimul lucru pe care vrei să îl faci este să-ți schimbi stilul. Nu există stil rău sau bun. Faptul că ești agresiv sau defensiv nu înseamnă că o să pierzi sau o să câștigi. Important este felul în care îți folosești avantajele”, explică Kasparov.

Fii sincer cu tine: ”Ceilalți vor munci din greu pentru a identifica ce ai făcut greșit și, data viitoare, vor fi pregătiți”

Potrivit criticilor, Kasparov este un arțăgos îngâmfat, genul de persoană care își susține opinia până la final. Totuși, încrederea în propria persoană a șahistului se bazează pe ore întregi de analiză a propriilor gânduri și decizii și evaluarea riguroasă a fiecărui eveniment.

“Trebuie să îți înțelegi punctele slabe. Putem crede că o victorie se datorează măreției noastre. De multe ori nu înțelegem că, deși am câștigat, am făcut greșeli. Este vital să analizezi ce ai greșit, chiar dacă ai câștigat. Ceilalți vor munci din greu pentru a identifica ce ai făcut greșit și, data viitoare, vor fi pregătiți”, atarge atenția celebrul jucător de șah, sfaturi concrete și detaliate urmând să le prezinte la București.

viewscnt
Afla mai multe despre
kasparov
garry kasparov
conferinta
romania
premiera
sah
sahist
jucator de sah
campion
succes
afaceri
startegie