STUDIU: Clădirile de birouri construite în 2017, ocupate în proporție de 90%. Cele mai mari proiecte anunțate pentru acest an

STUDIU: Clădirile de birouri construite în 2017, ocupate în proporție de 90%. Cele mai mari proiecte anunțate pentru acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2018

Oferta de spații noi de birouri de clasă A livrate anul trecut în București a fost absorbită aproape în totalitate de cerere, 90% din suprafața finalizată anul trecut fiind deja închiriată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aproximativ 70% din cererea totală de spații de birouri a fost reprezentată de cererea netă, din care sunt excluse tranzacțiile de tipul reînnoiri/renegocieri, iar cererea totală a depășit pragul de 350.000 metri pătrați, fiind cu 30% mai mare comparativ cu 2015 și cu 22% mai mare față de anul 2014, arată raportul CBRE privind piață de birouri din 2017.

Cererea nouă de spații de birouri pe piața imobiliară din Capitală, care cuprinde intrările noi pe piață, extinderile companiilor cu divizii noi și extinderea de spațiu) a reprezentat 28% din cererea totală, mai indică raportul CBRE. Astfel, au fost create peste 10.000 de noi locuri noi de muncă în 2017, în București. 

Cele mai active zone din punct de vedere al cererii de spații de birouri au fost zona de Nord (29%), Pipera (26%), Vest (16%), Central Business District - 15% și Centru - 14% iar cererile au venit cu precădere din sectoarele IT (48%), producție industrială și energie (16%) și Financiar– 11%.

București alături de Berlin, Frankfurt și Budapesta ca orașe cu cea mai mare contribuție la birourile închiriate de CA Immo CITEȘTE ȘI București alături de Berlin, Frankfurt și Budapesta ca orașe cu cea mai mare contribuție la birourile închiriate de CA Immo

„Din analizele noastre, cererea se mută către zonele în care se livrează clădiri de birouri. Cel mai bun exemplu este ING Bank, care a deschis zona Expoziției/ Poligrafiei, unde a semnat apoi și PwC. Putem să estimăm că urmează o cerere record în zona Expoziției/ Poligrafiei, dat fiind că aici sunt anunțate patru proiecte care vor atrage peste 16.000 de angajați până în 2020. Astfel, orașul se dezvoltă în toate zonele de business”, a declarat Alina Calciu, Head of Advisory&Transaction Services, Occupiers, Office, CBRE. 

Stocul modern de spații de birouri a atins pragul de 2,76 milioane metri pătrați, din care 1.29 milioane metri pătrați în clădiri de clasă A și 1.47 milioane metri pătrați în clădiri de clasă B. Cele mai mari proiecte de birouri finalizate în 2017, care însumează aproximativ 100.000 metri pătrați, sunt Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint și The Bridge (Forte Partners) în zona Grozăvești, respectiv Globalworth Campus – clădirea A, dezvoltat de Globalworth. Tot în 2017 s-a mai finalizat proiectul Aviatorilor 8A, din Piața Victoriei, dezvoltat de NEPI, închiriat 100% de GE și Fitbit. În total, în 2017 s-au finalizat peste 120.000 de metri pătrați de spații de birouri în București. 
 
Pentru acest an sunt așteptate încă 11 proiecte de clădiri de birouri în suprafață totală de peste 200.000 metri pătrați. Dintre acestea, 57% vor fi construite în zona de Vest a Capitalei, 18% în Centru, 12% în CBD și 13% în Pipera. 
 
Cele mai mari proiecte anunțate pentru anul 2018 sunt Campus 6, dezvoltat de Skanska, Orhideea Towers (CA Immo), Globalworth Campus – clădirea B, The Mark, dezvoltat de S Immo, AFI Tech Park – clădirea A, dezvoltat de AFI Europe, The Light (River Development), Unirii View (C&I), clădirea a două din faza II a proiectului Sema Parc, dezvoltat de River Development și Day Tower (Day Group). Pentru 2019 și anul 2020 sunt estimate proiecte care depășesc pragul de 600.000 metri pătrați.

Datele CBRE mai indică faptul că 20% din suprafața totală de spații de birouri estimată a fi livrată pentru 2019 este pre-închiriată. Atunci vor fi livrate proiectele Business Garden Bucharest, dezvoltat Vastint România, Timpuri Noi Square – a treia clădire, dezvoltată de asemenea de Vastint România, Equilibrium – prima clădire, dezvoltat de Skanska, The Bridge, clădirea a doua, dezvoltată de Forte Partners, Oregon Park – clădirea C și Expo Business Park, dezvoltate de Portland Trust.

Rata de neocupare este de 9%, în scădere de 0.9% față de trimestrul al treilea din 2017 și de 2.7% față de trimestrul al patrulea din 2016. Cea mai mică rată de neocupare în București este în zonă de Nord cu 5%, urmare a creșterii numărului de tranzacții în această zonă. Pentru clădirile de clasă A, rată de neocupare este de 5%, aproximativ la jumătate față de rată de neocupare a clădirilor de clasă B, respectiv12.5%. Chiria prime și randamentul clădirilor de birouri au rămas constante în 2017, la nivelurile de 18.5 euro/mp și respectiv 7.5%. 
viewscnt
Afla mai multe despre
birouri
cbre
spatii
inchirieri