Atenționare MAE: De la 1 octombrie, românii nerezidenți vor intra în Marea Britanie exclusiv cu pașaport

Atenționare MAE: De la 1 octombrie, românii nerezidenți vor intra în Marea Britanie exclusiv cu pașaport
scris 25 sep 2021

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii europeni nerezidenți (care nu sunt protejați de Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord exclusiv în baza pașaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetățenii români nerezidenți nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărții de identitate. 

Conform informațiilor comunicate de autoritățile britanice, cetățenilor europeni (inclusiv cetățenilor români) nerezidenți în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic, arată MAE, citat de News.ro.

Isărescu: Bitcoin nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ CITEȘTE ȘI Isărescu: Bitcoin nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ

Cetățenii europeni (inclusiv cetățeni români) care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea națională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025 (cu condiția ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS).

MAE folosește acest prilej pentru a reaminti că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români nerezidenți pot călători spre/tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/vizită, pentru șederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare (https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021). Cu toate acestea, cetățenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obțină, în prealabil, o viză de intrare.

”Totodată, cetățenii români nerezidenți care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de șase luni (pentru activități de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autoritățile britanice, în conformitate cu sistemul de imigrație bazat pe puncte (point-based immigration system – PBS). Pentru a verifica dacă scopul șederii necesită o viză sau dacă sunt îndeplinite condițiile necesare pentru obținerea acesteia, poate fi consultată următoarea pagină de internet în limba engleză, pusă la dispoziție de către autoritățile britanice: https://www.gov.uk/check-uk-visa. Autoritățile britanice recomandă persoanelor care au mențiuni înscrise în cazierul judiciar, precum și persoanelor cărora le-a fost refuzată în trecut intrarea pe teritoriul Regatului Unit, depunerea unei cereri pentru obținerea vizei și pentru deplasările de scurtă durată (sub 6 luni), potrivit informațiilor comunicate prin intermediul portalului https://www.gov.uk/browse/visas-immigration”, mai arată sursa citată.

CONGRESUL PNL - FOTO Iohannis, întrerupt de alegătorii lui Orban, a susținut continuarea guvernării Cîțu, dar a criticat campania și USR PLUS. Protest cu ciolan al societății civile CITEȘTE ȘI CONGRESUL PNL - FOTO Iohannis, întrerupt de alegătorii lui Orban, a susținut continuarea guvernării Cîțu, dar a criticat campania și USR PLUS. Protest cu ciolan al societății civile

În plus, la momentul intrării pe teritoriul Regatului Unit, autoritățile britanice de frontieră pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care să ateste veridicitatea scopului declarat al deplasării.

MAE amintește că aceste măsuri nu afectează cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români, protejați de Acordul de retragere – EU Settlement Scheme, informații utile pentru această categorie de persoane putând fi consultate la pagina de internet http://www.mae.ro/node/54633.

De asemenea, informații suplimentare cu privire la regimul actual de călătorie în Regatul Unit în funcție de scopul deplasării, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, tipurile de viză, taxele aferente și modalitățile de obținere a acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE, secțiunea Condiții de călătorie – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: https://www.mae.ro/travel-conditions/3725.  

Condamnat la opt ani de închisoare pentru furtul a două tablouri. Pânzele de Van Gogh și Frans Hals sunt de negăsit CITEȘTE ȘI Condamnat la opt ani de închisoare pentru furtul a două tablouri. Pânzele de Van Gogh și Frans Hals sunt de negăsit

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze temeinic anterior efectuării unei deplasări în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și să consulte sursele oficiale puse la dispoziție de către autoritățile britanice competente, precum și de către MAE, Ambasada României la Londra și oficiile consulare ale României în Regatul Unit. 

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
pasaport
romani
intrare
brexit