Autorizarea hotelurilor, restaurantelor și barurilor va rămâne doar la nivel local. Ministerul Turismului intenționează să se retragă din procesul de autorizare

Autorizarea hotelurilor, restaurantelor și barurilor va rămâne doar la nivel local. Ministerul Turismului intenționează să se retragă din procesul de autorizare
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 11 apr 2018

Ministerul Turismului se pregătește să se retragă din procesul de autorizare a hotelurilor, restaurantelor și barurilor, care va rămâne astfel doar la nivelul autorităților locale. Simplificarea pregătită acum face parte din procesul de descentralizare, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif. Dubla autorizare, prin acordarea aprobării finale de la centru, de către Ministerul Turismului, a fost introdusă în urmă cu mai mulți ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Problema dublei autorizări a fost ridicată de Dragoș Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, într-o conferință de presă la care a participat și ministrul Turismului.

"În momentul de față, probabil că la Minister semnați o groază de autorizații pentru restaurante. La ce ne trebuie acest lucru în această industrie, în contextul în care restaurantele și barurile mai au o autorizație și de la primărie. De ce dublă autorizare?", a întrebat Anastasiu.

Potrivit ministrului, decizia de emitere a tuturor autorizațiilor și licențelor pentru hoteluri, restaurante și baruri va rămâne doar la nvel local.

"Noi dorim o descentralizare, iar Ministerul Turismului, categoric, o să fie printre primele care vor veni cu memo în Guvern pentru descentralizare. O să mutăm decizia de emitere a tuturor autorizațiilor și licențelor către județe, către consilii județene, dar nu vom muta haotic, să dăm mâine o hotărâre de Guvern în care să spunem <<Vă ocupați voi>. Avem făcut un studiu de impact în sensul acesta. Minim un an de zile o să-i indrumam, vom merge în echipe mixte cu cei de la consiliul județean, astfel încât aceștia să fie pregățiți. Este anormal să te duci să autorizezi de la centru în toată țară restaurante, hoteluri. Toate acestea le facem cu 15 oameni", a spus acesta.

Federația Hotelierilor are un mesaj pentru viitorul ministru al Turismului: stimulați incomingul și rezolvați problema forței de muncă! Semnale că situația se va agrava CITEȘTE ȘI Federația Hotelierilor are un mesaj pentru viitorul ministru al Turismului: stimulați incomingul și rezolvați problema forței de muncă! Semnale că situația se va agrava

Ministrul a notat, însă, și o reticență a mediului privat în ce privește mutarea deciziei exclusiv la nivel local.

"Sunt mirat de mediul privat, deoarece atunci când i-am consultat despre descentralizare, toți au spus nu. Noi o vom face și vom muta decizia către autoritățile locale, care cunosc mult mai bine situația", a declarat Bogdan Trif.

Reținerea vine dintr-o "teamă" a mediului de afaceri de autoritățile locale, însă nevoia de reducere a birocrației este mai importantă, a explicat Anastasiu.

"Frica de schimbare și rău cu rău, dar mai rău fără rău, adică nu ne lăsăți în zona autorităților locale. La Bucureșți mai e cum mai e, dar în țară lumea are o teamă de autoritățile locale. Dorința noastră este să simplificăm și aveți în vedere să nu dublăm autorizațiile, să nu facem lucruri doar pentru a le face", a afirmat proprietarul  Eurolines.

Bogdan Trif a preluat portofoliul Ministerului Turismului la începutul acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul turismului
bogdan trif
restaurante
hoteluri
baruri
dragos anastasiu