Burcea, ANAT: Proiectul de lege a Turismului este un paleativ, nu ceva revoluționar, care să schimbe lucrurile. În România sunt puține hoteluri, iar tarifele pentru străini sunt mari

Burcea, ANAT: Proiectul de lege a Turismului este un paleativ, nu ceva revoluționar, care să schimbe lucrurile.  În România sunt puține hoteluri, iar tarifele pentru străini sunt mari
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 20 feb 2018

Proiectul de lege a Turismului care ar urma să fie publicat în prima parte a acestui an în Monitorul Oficial nu ține cont de multe dintre solicitările patronatelor din domeniu, fiind un paleativ care reglementează foarte multe lucuri, dar nu schimbă mult în bine, crede Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Burcea a amintit marți, într-o conferință, de Legea Turismului, despre care se discută de 12 ani, ANAT făcând amendamente la ultima variantă a proiectului de act normativ care există și așteaptă avize de la câteva ministere. Șeful ANAT crede că această lege ar fi trebuit să fie "mult mai pozitivă" și să vină, realmente, în sprijinul celor care lucrează în turism.

"E un paleativ. Legea trebuia să se refere la strategia de dezvoltare a României în următorii 25 de ani, ca să nu mai trebuiască să schimbăm obiectivele din cinci în cinci ani. E o lege care reglementează foarte multe lucruri, e vorba de definiții etc., doar că nu e ceva revoluționar care schimbă și împinge lucrurile. E bine, dar face un lucru de nota opt, în loc să-l facă de zece", crede Burcea

El spune că, deși patronatele au avansat mai multe propuneri atunci când a fost dezbătut acest proiect de lege, nu toate au fost luate în calcul pentru că, în final, ministrul Turismului este cel care are ultimul cuvânt.

"Nu avem, de exemplu, ceea ce cerem de ani de zile: facilități ca să se facă hoteluri. În România sunt puține hoteluri, iar tarifele pentru străini sunt mari. În Bulgaria, în Ungaria, tarifele sunt la jumătate față de București în Capitale, pentru că au de trei ori mai multe hoteluri. De ce ar da un hotelier din București unui grup un tarif de 38 de euro pe camera dublă și n-ar da 65 de euro, dacă hotelul e plin?", se întreabă retoric reprezentantul agențiilor de turism.

Nicolae Demetriade, fost șef al Tarom, este favorit să preia conducerea ANAT CITEȘTE ȘI Nicolae Demetriade, fost șef al Tarom, este favorit să preia conducerea ANAT

El crede că trebuie să se construiască mult mai multe hoteluri, dar mulți posibili investitori nu o fac din lipsa facilităților. De exemplu, completează Burcea, pentru o investiție nouă în hoteluri ar trebui să se elimine impozitul pe profit timp de cinci ani, dar statul va încasa de la investitor TVA pentru materiale de construcții etc. și impozite pentru salariați.

"Aceste propuneri au ajuns la minister, dar după principul românesc, noi le-am scris, noi le-am auzit. Eu vedeam legea cu facilități pentru investițiile în hoteluri, facilități la incoming și altele", a încheiat Alin Burcea.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea turismului
anat
probleme