Circa 90.000 de turiști români își vor petrece vacanța de Paște în România, generând cheltuieli de 30 milioane lei

Circa 90.000 de turiști români își vor petrece vacanța de Paște în România, generând cheltuieli de 30 milioane lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2017

Circa 90.000 de turiști români își vor petrece vacanța de Paște în România și alte câteva mii în afara țării. Cei mai mulți români au ales să își petreacă sărbătorile de Paște în țară, cele mai căutate destinații fiind Valea Prahovei, Bucovina și Maramureș, locurile de cazare fiind aproape ocupate în proporție de 90%, și vor cheltui circa 30 milioane lei pe masă și cazare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La mare căutare sunt și stațiunile de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, Albena și Nisipurile de Aur, unde sunt așteptați până în 3.000 de români, insulele grecești Corfu și Creta, dar și pelerinajele în Israel ori croazierele pe Marea Mediterană.

Specialiștii consultați de Agenția de presă News.ro spun că cei mai mulți români care au ales să își petreacă Sărbătorile Pascale în România au făcut rezervările direct la pensiuni și hoteluri și nu prin agențiile de turism. În plus, încrederea hotelierilor în turoperatori a scăzut din cauza insolvențelor din turism din ultimul an, spun aceștia. Cei mai mulți români au ales să-și prelungească vacanța cu până la opt zile, iar cheltuiala medie pentru un sejur de Paște în străinătate nu depășește 300 de euro de persoană, în timp ce turiștii care aleg destinații din România plătesc mai puțin de 200 de euro de persoană.

”Anul trecut, Paștele a căzut odată cu 1 Mai, deci nu putem face o comparație față de anul trecut, ci mai degrabă cu anul 2015. Acum tratăm sărbătoarea ca pe un weekend prelungit, de două-trei nopți. Avem creșteri mici de preț În România. Estimăm că circa 80-90.000 turiști vor pleca de acasă într-o destinație din România, iar cheltuielile totale pe cazare și masă în unitățile din România nu vor depăși 30 milioane lei”, a declarat pentru News.ro prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoș Răducan.

El afirmă că zona Valea Prahovei este vândută 90%, dar sigur se vor mai găsi locuri de cazare în ultima clipă.

”Zona de turism rural e cea mai solicitată, pentru că orășenii vor să se reîntoarcă la tradițiile românești, mai mult de 50-60.000 merg în aceste zone”, spune Răducan.

El precizează că anul acesta foarte puțini turiști români au ales să călătoarească în țară prin agenții, cei mai mulți merg direct la locație și plătesc direct la hotel și pensiuni.

”Încrederea hotelierilor în agențiile de turism a scăzut, nu mai fac reduceri, și atunci turistul merge direct la hotel”, adaugă oficialul FPTR.

În plus, până în 1.500 de turiști sunt așteptați pe litoralul românesc de Paște.

”Estimăm până în 1.500 de turiști români pe litoral. Litoralul românesc nu este în mod desosebit o destinație de Paște, este doar o alternativă pentru câțiva. Anul trecut au fost mai mulț, deoarece Paștele a căzut în aceeași perioadă cu minivacanța de 1 Mai”, a declarat pentru News.ro Aurelian Marin, directorul general Paradis - Vacanțe de Vis, touroperator specializat pe litoralul românesc.

Circulația rutieră pe Calea Victoriei se închide de vineri seară până marți, pentru evenimentele organizate de Paște CITEȘTE ȘI Circulația rutieră pe Calea Victoriei se închide de vineri seară până marți, pentru evenimentele organizate de Paște

El afirmă că de regulă turiștii vor sta pe litoral trei nopți. Costul unui pachet este de 250-300 euro, incluzând cazarea, toate masele și masa festivă de Paște, la un hotel de patru stele.

De asemenea, Bulgaria este cea mai vândută destinație externă, unde sunt așteptați 2-3.000 de români.

”În Bulgaria se duc cei mai mulți români de Paște în afara țării. Costă circa 250 euro de persoană în medie. De Paște, celor care merg în România le este într-adevăr mai ușor să cumpere direct de la pensiuni și hoteluri”, a declarat pentru News.ro președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

Acesta a precizat că va merge de sărbători la Praid, unde pachetul pentru patru nopți pentru șase persoane costă 500 de euro, cazare cu demispensiune.

La rândul lor, reprezentanții Christian Tour spun că majoritatea turiștilor care și-au propus să celebreze Paștele departe de casă sunt familiile cu copii care optează pentru vacanțe all inclusive în destinații din Bulgaria, Grecia sau România.

Sniorii, spre deosebire de anii precedenți, își îndreaptă atenția spre pelerinaje sau vacanțele de tip senior voyage în Spania, Italia sau Elveția, beneficiind de oferte speciale și reduceri de extra-sezon în regiuni precum Costa del Sol, Costa Brava, Sicilia sau Toscana.

Românii care preferă să petreacă Sărbătorile Pascale în țară aleg, de cele mai multe ori, o vacanță într-una dintre stațiunile balneare sau montane, precum Băile Felix, Băile Herculane, Băile Tușnad, Predeal sau Poiana Brașov. În topul preferințelor românilor rămâne Maramureș, unde vor sărbători în mod tradițional, cu masă festivă și obiceiuri de Paște. Cei care aleg hotelurile de lux din stațiunile autohtone se vor bucura de acces la SPA și de alte servicii precum masaj, sauna și acces la piscină.

”Cele mai căutate destinații externe de către familii sunt cele de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre (cum sunt popularele Nisipurile de Aur sau Albena), urmate de cele din Grecia (Creta și Corfu) sau Tenerife. La fel de căutate sunt Costa del Sol, Țara Bascilor, Napoli-Sorrento, Sicilia, Toscana sau Portugalia pentru programele senior voyage, dar și croazierele pe Marea Mediterană și pelerinajele în Israel”, spun reprezentanții Christian Tour, cel mai mare touroperator din țară.

FOTO Sebastian Ghiță, reținut la Belgrad. Omul de afaceri avea acte de identitate false și era împreună cu fratele său. Cum arată acum CITEȘTE ȘI FOTO Sebastian Ghiță, reținut la Belgrad. Omul de afaceri avea acte de identitate false și era împreună cu fratele său. Cum arată acum

Ei spun că, în ultimii doi-trei ani, se remarcă un interes semnificativ crescut pentru pachetele de croaziere în perioada de primăvară, datorită serviciilor complete incluse în acest tip de pachet turistic.

”Acesta a devenit un produs turistic tot mai accesibil oricărui segment de turiști, având toate serviciile asigurate: transport cu avionul, cazare, masă tip all inclusive la bord, transferuri de la aeroport până în port și asistență turistică în limba română. Pentru un pachet de croazieră complet tarifele pornesc de la 599 euro de persoană”, adaugă oficialii companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
turist
paste