EXCLUSIV Regulile impuse de stat pentru românii care merg la terase - doar cu rezervare și nu pot sta la mese oricât

EXCLUSIV Regulile impuse de stat pentru românii care merg la terase - doar cu rezervare și nu pot sta la mese oricât
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 29 mai 2020

Ocuparea locurilor la terase, care urmează să fie deschise luni, cum a anunțat în premieră Profit.ro, va fi posibilă doar cu rezervare, astfel încât să fie evitate aglomerările la intrarea în local și să fie facilitată ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului, prevăd normele de funcționare a restaurantelor, obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

În norme, redactate de Ministerul Economiei și avizate de Autoritatea Națională Sanitară, se vorbește, fără să fie explicat în mod clar, și despre "un timp limitat de servire a mesei" pentru clienți. În plus, dacă într-o localitate apare un focar extins de COVID-19, terasele din zonă vor fi din nou închise.

FOTO 5 ținute pentru garderoba de vară a bărbaților CITEȘTE ȘI FOTO 5 ținute pentru garderoba de vară a bărbaților

EXCLUSIV Regulile impuse de stat pentru românii care merg la terase - doar cu rezervare și nu pot sta la mese oricât

Conform documentului obținut de Profit.ro, operatorii economici din sectorul alimentației publice au o serie de obligații  privind protecția clienților în spațiile în care aceștia au acces. Astfel, există o limită de maximum 4 persoane care pot ocupa o masă  dacă nu sunt membri ai aceleiași familii, distanța între mese va fi de 2 metri,  iar ocuparea locurilor se va face doar cu rezervare, astfel încât să se evite  aglomerările la intrarea în unitate și "să se faciliteze ancheta epidemiologică în  cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului, păstrarea  informațiilor făcându-se cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor personale".

Certinvest lansează campania promoțională „Investește ce ți se potrivește!” CITEȘTE ȘI Certinvest lansează campania promoțională „Investește ce ți se potrivește!”

La servirea mesei, personalul va purta mască, își va dezinfecta mâinile înainte de fiecare serviciu și vor fi utilizate mănuși la pregătirea mesei.

„Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații

Restaurantele vor fi obligate să asigure dispozitive și produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor clienților și să îi informeze cu privire la modul de utilizare. De asemenea, vor trebui să informeze clienții cu privire la regulile  de igienă și distanțare fizică, "precum și a necesității limitării timpului de  servire a mesei, acolo unde este cazul".

DOCUMENT Condițiile stabilite de Guvern pentru terase, plaje, competiții sportive și spectacole în aer liber, începând cu 1 iunie CITEȘTE ȘI DOCUMENT Condițiile stabilite de Guvern pentru terase, plaje, competiții sportive și spectacole în aer liber, începând cu 1 iunie

În situația în care într-o localitate "evoluează" focare extinse de COVID-19, se suspendă activitatile de servire și consum al produselor alimentare, bauturilor alcoolice si nealcoolice la terasele/ spațiile deschise din exteriorul unităților de  alimentație publică, din zona respectivă.

Angajatorii vor fi obligați să verifice zilnic starea de igienă individuală și de  sănătate a angajaților, constând în asigurarea triajului epidemiologic prin  controlul temperaturii angajaților, și să limiteze accesul în unitate a angajaților  bolnavi sau convalescenți de boli transmisibile.

GALERIE FOTO Nou stil de antreprenoriat: un magazin descoperit la etajul 9 al unui bloc din București CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Nou stil de antreprenoriat: un magazin descoperit la etajul 9 al unui bloc din București

De asemenea, este obligatorie asigurarea distanțării fizice în rândul angajaților, iar în cazul în care spațiile de preparare a alimentelor îngreunează menținerea măsurilor de distanțare, trebuie să fie instituite măsuri alternative de protecție a lucrătorilor (limitarea numărului de lucrători angajați în același timp la o  zonă de preparare a alimentelor, distanțarea stațiilor de lucru, organizarea  personalului în grupuri de lucru pentru a reduce interacțiunile dintre grupuri,  asigurarea echipamentului de protecție) sau în locurile în care amplasarea  echipamentelor de producție nu permite distanțarea fizică.

Sunt obligatorii și  dotarea angajaților cu echipamente de protecție precum măști, viziere, combinezoane, mănuși de unică folosință precum și procedurile repetate de igienizare și dezinfecție.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Ministerul Sănătății vor adopta planuri de verificare a modului in care sunt respectate și aplicate măsurile.

viewscnt
Afla mai multe despre
terase
functionare
norme