Hotelierii, constatare amară - măsurile Guvernului sunt departe de așteptările lor. Două treimi dintre hoteluri, închise pe termen nedeterminat. LISTA cu solicitări

Hotelierii, constatare amară - măsurile Guvernului sunt departe de așteptările lor. Două treimi dintre hoteluri, închise pe termen nedeterminat. LISTA cu solicitări
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 23 mar 2020

Aproape două treimi dintre hotelurile din țară vor fi închise în curând pe termen nedeterminat. Multe au închis deja, altele vor pune lacătul zilele următoare, arată pentru Profit.ro Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), care a transmis Guvernului că planul de măsuri propus de acesta în sprijinul economiei este departe de așteptările industriei. Hotelierii sunt nemulțumiți și că operatorii sezonieri, cum ar fi hotelurile și restaurantele de la mare sau din Deltă, nu intră în niciuna din formele de susținere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Profit.ro a anunțat recent că aproximativ 90 de hoteluri din totalul de 900 care funcționează permanent în România au fost închise din lipsă de clienți, iar alte 40% urmează să fie închise în curând. Lista, redactată de Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) și obținută de Profit.ro, indică faptul că printre hotelurile deja închise sunt celebrul Iaki al lui Gheorghe Hagi, Ramada Parc București al lui Radu Dimofte, dar și alte unități extrem de cunoscute, precum Teleferic Poiana Brașov,  Aro Brașov, Rozmarin Predeal, Ramada Iași, Opera Plaza Cluj, International Sinaia.

Federația arată pentru Profit.ro că planul de măsuri avansat de Guvern are o serie de lipsuri:

- Nu aduce predictibilitate. Toți agenții economici au nevoie să știe ce se va întâmpla pe perioada de stare de urgență, dar, mai ales, ce se va întâmpla după aceasta. Un plan de măsuri valabil pentru o lună nu ajută industria decât temporar și nu va evita intrarea sectorului HoReCa în colaps, cu unități închise și sute de mii de angajați disponibilizați și trimiși în grija statului ca șomeri.

- Nu aduce clariatate – sunt multe măsuri care nu sunt lămurite îndeajuns, cum ar fi, spre exemplu, interpretarea subiectivă privind "capacitatea financiară".

- Aduce birocrație suplimentară. Atât la șomajul tehnic, unde inițial plătesc operatorii, pentru ca ulterior să recupereze banii de la stat, cât și la introducerea certificatelor de urgență eliberate de Ministerul Economiei.

FOTO Armata a început să ridice un spital pentru coronavirus CITEȘTE ȘI FOTO Armata a început să ridice un spital pentru coronavirus

- Aduce discriminare între IMM și firmele mari, între operatorii sezonieri (care nu beneficiază de aceleași măsuri) și între cei activi tot anul.

- Nu aduce simplitate – cele mai bune măsuri acum erau cele simple și ușor de aplicat și de înțeles.

Potrivit FIHR:

1. Măsurile de creditare pentru IMM sunt binevenite, iar dacă vor fi urmate repede de niște norme simple și clare de aplicabilitate vor însemna un plus pentru cei mai curajoși și asumați dintre noi. Totuși, federația ridică trei întrebări la acest capitol:

a. De ce nu există (până în acest moment) linii similare de finanțare și pentru companii mari, care trec prin exact aceleași probleme ca și IMM, doar că la o scară mai mare (număr de unități hoteliere, număr de angajați).

b. Sumele alocate sunt insuficiente față de necesarul operatorilor din piață și, mai ales, comparativ cu afluxul de resurse financiare alocat în țările vecine cu care, de altfel, noi vom ajunge să concurăm la ieșirea din această criză.

c. De ce nu se alege ca garantarea creditelor de către stat să se refere la creditele existente în acest moment, ar fi mai simplu și mai rapid atât pentru bănci, cât și pentru operatori și, implicit, pentru stat.

Mohammad Murad: \ CITEȘTE ȘI Mohammad Murad: "Coronavirusul a închis hoteluri și restaurante din țară, iar dacă Guvernul nu amână trei luni plata taxelor și impozitelor, vor falimenta 30% dintre afacerile din turism"

2. Prorogarea termenelor de plată a unor obligații fiscale reprezintă o solicitare unanimă din partea mediului de afaceri, dar pentru sectorul turism efectele sunt limitate dacă nu vor fi urmate și de alte măsuri, cum ar fi:

a. Aferent perioadelor în care hotelurile și restaurantele nu activează în piață, anumite obligații fiscale ar trebui anulate și nu prorogate pe principiul pro-rată, cel puțin - impozitul specific sau impozitele pe clădire - pe care e greu de crezut că firmele vor fi în măsură să le achite în lipsa de activitate aferentă acestor luni.

b. Un alt semn de întrebare vine de la obligativitatea depunerii declarațiilor fiscale pe 25 martie/31 martie, deși în spațiul public s-a vehiculat amânarea lor pentru 25 aprilie

3. Susținerea IMM în relația cu furnizorii de utilități și chirii ar putea fi una din măsurile necesare, dar riscurile trebuie preluate de către stat și nu rostogolite către furnizorii acestor servicii. Statul poate credita aceste servicii, deoarece nu ar fi onest ca această presiune să fie pusă numai pe furnizorii de utilități și care ulterior fie să intre în dificultate, fie să preseze la rândul lor restul actorilor care activează în economie.

4. Plata arieratelor statului. O măsură cerută de toate structurile patronale este plata cu celeritate a tuturor datoriilor statului către operatorii economici, fie că e vorba de concedii medicale, facturi neachitate sau TVA de rambursat.

FOTO Un grup cu legături în politica din Azerbaidjan, interesat și de RAFO, pregătește un ansamblu rezidențial în nordul Bucureștiului CITEȘTE ȘI FOTO Un grup cu legături în politica din Azerbaidjan, interesat și de RAFO, pregătește un ansamblu rezidențial în nordul Bucureștiului

FIHR propune o serie de măsuri venite să ajute angajatorii din turism în relația lor cu angajații:

1. Reglementările privind șomajul tehnic – este cel mai așteptat punct din lista de măsuri cu care statul vine în sprijinul economiei afectate de pandemia Covid 19. De aceea, lucrurile aici ar trebui să fie cât mai clare și cât mai simple, astfel încât să nu fie loc de interpretări. În acest moment, operatorii hotelieri își pun întrebări legate de perioada în care acest sprijin va fi acordat și își pun întrebări dacă și cum poate fi facută evaluarea capacității financiare.

2. Plata zilelor libere pentru parinții care stau cu copiii - este o măsură destinată acelora care au nevoie să-și supravegheze copii.

viewscnt
Afla mai multe despre
hoteluri
criza
guvern
masuri