Ile, FIHR: Restricțiile ne duc din nou la un nivel de activitate redus cu circa 70-75% față de 2019. Statul vrea să protejeze nevaccinații pe costurile companiilor

Ile, FIHR: Restricțiile ne duc din nou la un nivel de activitate redus cu circa 70-75% față de 2019. Statul vrea să protejeze nevaccinații pe costurile companiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2021

Noile restricții vor afecta masiv industria ospitalității și vor duce la un nivel de activitate redus, susțin reprezentanții din domeniu, menționând că o mare problemă este reprezentată de lipsa compensațiilor financiare imediate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Restricțiile ne duc din nou la un nivel de activitate redus cu circa 70-75% față de 2019 și asta trebuie cumva compensat prin scheme de sprijin sau prin facilități fiscale. Altfel, la al 4-lea șoc adus industriei e clar că ne va fi extrem de greu să rezistăm", a declarat președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.

În opinia sa, restricțiile vor afecta cu siguranță încă o dată industria ospitalității, care "a suferit și suferă extrem de mult încă de la declanșarea pandemiei", scrie Agerpres.

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

"Cred însă că problema cea mai mare nu este legată acum de restricții (pentru că nevoia unor măsuri care să ajute din punct de vedere medical este evidentă), ci de compensațiile cu care statul român vine pentru susținerea economică. Noi nici măcar compensațiile pentru 2020 nu le-am primit, despre 2021 ce să mai vorbim", a adăugat președintele FIHR.

Călin Ile consideră firesc ca statul să susțină atât angajații din turism, cu măsuri precum kurzarbeit și ajutor de șomaj, în condițiile în care aceștia nu-și pot practica meseria din cauze medicale, cât și antreprenorii din turism, așa cum au făcut și fac toate statele europene.

De asemenea, președintele Alianței pentru Turism (APT), Dragoș Anastasiu, a afirmat că toate aceste restricții vor afecta încă o dată masiv această "industrie a zâmbetului".

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

"Măsurile au parțial, din punctul meu de vedere, fracturi logice (inclusiv din punct de vedere medical), iar lipsa compensațiilor financiare imediate este de neînțeles și neacceptat în contextul în care suntem la peste 18 luni de la începutul pandemiei și există și cheia rezolvării care se cheamă vaccin și testare", a subliniat Dragoș Anastasiu.

În opinia sa, măsurile restrictive actuale vor afecta o dată în plus industria ospitalității, a evenimentelor și pe cea culturală.

"Chiar și fără acest moment, aceste industrii se aflau într-un moment extrem de greu atât timp cât au fost cele mai afectate în ultimele 18 luni, iar măsurile compensatorii ori nu au existat, ori au fost insuficiente ori au venit extrem de greu sau încă nu au venit deloc deși sunt reglementate. Chiar dacă suntem conștienți de problema sanitară, nu putem înțelege și accepta faptul că vin noi restricții fără ca, în același moment, să se vină din partea autorităților și cu compensații financiare. Pe de altă parte, cu toată înțelegerea noastră și responsabilitatea de care putem face oricând dovadă, nu înțelegem faptul că 'certificatul verde' este reinventat ca și definiție doar în România, în sensul în care cei nevaccinați dar testați sunt excluși. Înțelegem că statul român vrea să protejeze nevaccinații pe costurile companiilor", a mai spus președintele APT.

În opinia sa, ceea ce este și mai puțin de înțeles este interzicerea în totalitate a oricăror evenimente, inclusiv cele de training sau corporate, chiar și dacă s-ar face doar cu persoane vaccinate (sau testate).

"În continuare nu înțelegem de ce se vorbește despre vaccinați versus nevaccinați în loc să se vorbească despre imunizați versus neimunizați. Cu alte cuvinte sunt excluși de la o viață semi-normală și cei care au imunizare naturală (eventual dovedită prin anticorpi în sânge) dacă nu au adeverință de trecere prin boală. Și asta în cazul specific țării noastre unde mai mult de jumătate din populația de la orașe este trecută prin boală (în largă majoritate fără adeverință de la DSP)", a adăugat Dragoș Anastasiu.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Pe de altă parte, Daniel Mischie, vicepreședinte HORA, consideră că noile restricții au un impact minimal asupra industriei HoReCa.

"Impactul este minimal pentru că ne referim doar la programul de funcționare, până la ora 21:00. Altfel, oricum aceste restricții existau. Green Pass-ul era deja implementat în restaurante. Vânzările au scăzut în orașe cu 30-50%, odată cu introducerea Green Pass-ului, iar în rural, unde lumea este mai puțin vaccinată, chiar cu 70-80%", a precizat Daniel Mischie.

Guvernul a aprobat modificarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă, stabilind măsuri suplimentare de control al pandemiei de COVID-19, prin care se interzice, începând de luni, pentru o perioadă de 30 de zile, organizarea de evenimente private, devine obligatorie masca de protecție, iar pentru multe activități va fi necesar certificatul de vaccinare sau de trecere prin boală.

viewscnt
Afla mai multe despre
fihr
turism