Mai mulți turiști au ales de Revelion să plece la munte

Mai mulți turiști au ales de Revelion să plece la munte
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2018

Peste 167.000 de turiști, cu 5,5% mai mult decât în anul precedent, au ajuns de Revelion în stațiunile din țară, unde au cheltuit aproape 37 de milioane de euro, în creștere cu 11% comparativ cu Revelionul anterior, reiese din calculele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brașov, Păltiniș și Rânca.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Hotelierii se așteptau însă ca, de Revelion, numărul turiștilor să scadă comparativ cu anul trecut, ținând cont de puterea de cumpărare mai mică și de faptul că în această perioadă n-a fost zăpadă, arată un comunicat transmis joi de FPTR.

"Fără să fi devenit, așa cum ne dorim, de altfel, cu toții, o destinație pe care străinii o iau în calcul atunci când își plănuiesc vacanța de Revelion, România se detașează de la an la an ca fiind principala opțiune de vacanță a turiștilor români. Tarifele de cazare acesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinațiile concurente și faptul că este o țară sigură fac ca numărul de români din stațiunile autohtone să se majoreze constant de la an la an. Cu toate acestea, vremea caldă, anormală pentru această perioadă, a scăzut cererea pentru destinațiile de schi interne și externe", a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele FPTR.

Skyscanner, cu peste 60 milioane de turiști, a inclus un oraș din România pe lista destinațiilor care merită vizitate anul viitor CITEȘTE ȘI Skyscanner, cu peste 60 milioane de turiști, a inclus un oraș din România pe lista destinațiilor care merită vizitate anul viitor

Oficialii patronatului spun că evenimentele politice, sociale, dar, mai ales, economice din ultima parte a acestui an nu au influențat fluxul de turiști români și nu au existat modificări semnificative pentru rezervările de Revelion în stațiunile din țară, comparativ cu anul trecut, ba dimpotrivă, ”lucrurile au mers chiar mai bine per total, deși anumite segmente au scăzut”.

Ca de obicei, destinațiile cu tradiție au fost arhipline, înregistrându-se la nivel național o creștere a numărului de turiști cu 5,5% față de anul trecut.

”În continuare, cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion se înregistrează în turismul rural. Astfel, 58.000 de turiști au preferat să-și petreacă noaptea de Revelion la pensiuni, cu 5,5% mai mult față de anul trecut. Datorita pachetelor consistente de servicii, în acest segment s-au inregistrat cele mai lungi sejururi, de până la cinci nopți”, arată datele FPTR.

Peste 28.000 de români au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în stațiunile balneare, în scadere cu 3,4%, față de anul trecut.

Cei 8.300 de turiști Omnia cu vacanțe plătite în avans vor primi maximum 10%, abia în câțiva ani. Din asigurare, fiecare turist păgubit va primi doar 6 euro. Industria turism: \ CITEȘTE ȘI Cei 8.300 de turiști Omnia cu vacanțe plătite în avans vor primi maximum 10%, abia în câțiva ani. Din asigurare, fiecare turist păgubit va primi doar 6 euro. Industria turism: "Dacă-și iau 10% din banii plătiți, să dea acatiste!"

Scăderi s-au înregistrat și în zonele montane, unde 36.000 de persoane au optat să-și petreacă vacanța de Revelion la munte, cu 5,5% mai puțin față de anul trecut. Motivul principal pentru aceasta involuție a fost vrema extrem de caldă, nespecifică acestei perioade și lipsa posibilităților de agrement alternativ sporturilor de iarnă.

Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orașe ale României au plătit peste 36.000 de persoane, în creștere cu aproximativ 3% față de anul anterior.

Creșteri s-au înregistrat în Delta Dunării, dar și pe Litoral, numărul turistilor din aceste destinații fiind, totuși, foarte mic.

În ceea ce privește tarifele percepute în perioada sărbătorilor, se constată că acestea au crescut față de 2017 cu o medie de 5%. Astfel, românii au cheltuit peste 172 milioane de lei pentru achiziționarea pachetelor de Revelion în țară, în creștere cu 11% față de anul anterior. Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brașov, Păltiniș, Rânca, Strajă, Călimănești, Felix și zonele tradiționale rurale Bran-Moieciu, Maramureș, Bucovina.

Românii care au ales să își petreacă vacanța de sărbători în străinătate au avut de ales între destinații de schi și sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în orașe europene și destinații exotice îndepărtate.

”Chiar dacă au beneficiat de un număr mai mic de zile libere, aproape 11.000 de turiști români au apelat la agențiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate”, adaugă reprezentanții FPTR.

Astfel, numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte țări a crescut cu aproximativ 8% față de anul 2016, aceștia cheltuind cu 13% mai mult față de anul trecut. Cei mai mulți și-au cumpărat pachete pentru destinații de schi și sporturi de iarnă în Austria, Franța, Italia și Bulgaria.

Prețurile de vacanță la munte au crescut de 3 ori, dar turiștii nu s-au speriat. Patronat: Zeci de mii de persoane stau acasă doar pentru că nu au mai găsit locuri și, între sarmale, se roagă să renunțe cineva la o cameră CITEȘTE ȘI Prețurile de vacanță la munte au crescut de 3 ori, dar turiștii nu s-au speriat. Patronat: Zeci de mii de persoane stau acasă doar pentru că nu au mai găsit locuri și, între sarmale, se roagă să renunțe cineva la o cameră

Se menține, în schimb, un interes scăzut pentru destinații tip city-break, precum și dispariția solicitărilor pentru țările din zona Orientului apropiat si mijlociu, compensate de creșterea interesului pentru destinații îndepărtate. Au apărut destinații noi de Revelion în preferințele turiștilor români, precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Dubai. S-a înregistrat un interes crescut pentru Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius și Thailanda.

Pe finalul acestui an s-a menținut trendul organizarii pe cont propriu a vacanțelor, astfel numărul turiștilor români care își cumpără servicii turistice folosind sisteme de rezervări online este în continuă creștere. Aceștia rezervă în special bilete de avion și cazări în destinații externe, renunțând la serviciile de masă și agrement, specifice perioadei.

Conducerea FPTR subliniază că aceste date sunt aproximative, au fost obținute pe baza estimărilor furnizate de membrii FPTR și a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

viewscnt
Afla mai multe despre
turisti
revelion