Ministrul Turismului: hotelierii ar putea avea drept de preempțiune pentru închirierea plajelor

Ministrul Turismului: hotelierii ar putea avea drept de preempțiune pentru închirierea plajelor
scris 25 sep 2017

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, spune că există o propunere ca hotelierii de pe litoral să aibă drept de preempțiune pentru închirierea sectoarelor de plajă pentru a oferi astfel turiștilor servicii complete, iar FPTR susține că solicită ca fiecare hoteliersă primească în exploatare o suprafață de plajă în funcție de numărul paturilor disponibile și de gradul de confort al hotelului.

Mircea Titus Dobre a participat luni, la Constanța, la o dezbatere pe proiectul Legii Turismului, eveniment la care au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale și agenți economici, arată news.ro.

Ministrul Turismului le-a spus jurnaliștilor că există o propunere ca operatorii economici care dețin unități de cazare pe litoral să aibă drept de preempțiune pentru închirierea sectoarele de plajă.

FOTO Primăria din Haga dă în judecată Niantic, grupuri mari de jucători de Pokemon Go distrugând plaje protejate CITEȘTE ȘI FOTO Primăria din Haga dă în judecată Niantic, grupuri mari de jucători de Pokemon Go distrugând plaje protejate

“Este o discuție mai veche în care operatorii economici care dețin unități de cazare pe litoralul Mării Negre să aibă un drept de preempțiune vizavi de a achiziționa sau de a avea plajă pentru a-și închide un cerc al activităților, respectiv al serviciilor pe care le oferă”, a afirmat ministrul, precizând că vrea ca acest drept de preempțiune să facă partea din viitoare lege a Turismului.

El a spus că trebuie văzut cum se vor împărți aceste sectoare de plajă, având în vedere că unele hoteluri au ieșire directă către acestea, iar altele nu.

“Aici trebuie văzut și cum se împart sectoarele de plajă pentru că sunt hoteluri care sunt cu ieșire directă la plajă, sunt alte hoteluri care sunt mai în spate și atunci trebuie împărțite corect aceste sectoare de plajă. După cum știți, a existat această acțiune și între anii 2001-2004. Erau întrebați operatorii economici care dețin unități de cazare: doriți plajă pentru a realiza serviciul de agrement pe plajele din zonă ? Dacă nu doreau, se intra pe partea de achiziție publică”, a explicat Mircea Titus Dobre.

El a susținut că acest lucru se poate realiza prin legea Turismului și apoi ulterior prin Hotărâre de Guvern în privința normele metodologice de aplicare a respectivei părți din lege.

Întrebat dacă această prevedere ar putea intra în vigoare din sezonul estival următor, Mircea Titus Dobre a spus că acest lucru este imposibil. “După ce se va publica în Monitorul Oficial, legea va intra în vigoare la 180 de zile pentru că trebuie pregătite și autoritățile publice locale, inclusiv și cele centrale, dar și operatorii economici”, a afirmat ministrul Turismului.

El a mai spus că problema plajelor trebuie discutată și cu ministrul Apelor și Pădurilor, având în vedere că acestea se află la Compania Națională Apele Române.

Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Hristu Uzun, prezent la întâlnire, a susținut că hotelierii au prioritate pentru închierea sectoarelor de plajă.

“Hotelierii au prioritate, au un punctaj favorizant și politica Apelor Române este ca hotelierii să aibă plajă. Obiectivul hotelierului este ca turistul să facă plajă și să aibă un serviciu comun, hotel și plajă. Pe vremuri, patronii, hotelierii nu au vrut plajă și din cauza asta au apărut alte societăți care și-au permis să vină la licitație și au câștigat-o. Din acest motiv unele hoteluri nu au plajă”, a afirmat directorul ABADL.

Hotelierii și proprietarii de terase de pe litoral își anunță bilanțul: au avut cu 12% mai mulți turiști, convinși să vină și cu peste 100 de concerte și alte evenimente CITEȘTE ȘI Hotelierii și proprietarii de terase de pe litoral își anunță bilanțul: au avut cu 12% mai mulți turiști, convinși să vină și cu peste 100 de concerte și alte evenimente

El a precizat că unele contracte cu agenți economici ce dețin suprafețe de plajă nu pot fi rezilitate deoarece sunt încheiate pe o perioadă de zece ani. “Contractele care au fost luate prin procedură de licitație nu se pot rezilia. Sunt contracte pe 10 ani, cu drept de preempțiune, nu se pot rezilia. Vom fi dați în judecată”, a menționat Hristu Uzun.

Prim-vicepreședintele FPTR și președintele Asociației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a declarat că dacă plajele vor trece la hotelieri atunci aceștia pot oferi pachete turistice complete. “Sigur că ne dorim să se întâmple acum acest lucru prin legea Turismului pe care o dezbatem astăzi. După cum ați văzut și dumneavoastră, în lege se prevede ca plajele să treacă în exploatarea hotelierilor în așa fel încât pachetele turistice să fie complete, iar serviciile oferite de către hotelieri să fie de bună calitate. Sigur că și turiștii își doresc ca atunci când vin la mare să-și aibă șezlonguri pe plajă, să nu mai plătească, să fie inclus în pachetul turistic”, a afirmat Bucovală, care a menționat că dacă sunt hotelieri care nu doresc plaja, atunci ei să își exprime în scris acest lucru, iar porțiunea respectivă să fie scoasă la licitație.

Prim-vicepreședintele executiv al FPTR, Dragoș Răducan, a spus că hotelierii solicită ca aproximativ 20-25 la sută din suprafața de plajă de pe litoral să fie alocată acestora.

“Solicitarea pe care FPTR o are este ca fiecare hotel de pe litoral să primească în exploatare o suprafață în funcție de numărul de paturi disponibile și de gradul de confort al hotelului. Aceasta înseamnă că fiecare hotel va primi undeva între 200-400-500 de metri pătrați de plajă. Dacă facem socoteala suprafața întregii plaje disponibile pe litoralul românesc, reprezintă undeva în jur de 20%. Noi solicităm ca undeva în jur de 20-25 % din plajele de pe litoral să fie alocate în mod direct către hotelieri și bineînțeles nu fără plată”, a spus Dragoș Răducan, menționând că în prezent, cel puțin în capetele de sezon, închirierea unui șezlong pe plajă este mai scumpă de un loc de cazare.

Ministrul Turismului a fost prezent luni, la Constanța, la dezbaterea proiectului de lege a Turismului, la eveniment fiind prezenți reprezentanți ai autorităților locale și agenți economici din Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea și Constanța. 

viewscnt
Afla mai multe despre
plaje
turism
turisti
hotelieri