Președintele Federației Industriei Hoteliere dorește revenirea în țară a românilor care lucrează în turism pentru rezolvarea lipsei de personal

Președintele Federației Industriei Hoteliere dorește revenirea în țară a românilor care lucrează în turism pentru rezolvarea lipsei de personal
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 oct 2017

Președintele Federației Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, susține că o soluție pentru a rezolva criza de personal din turism este atragerea românilor care lucrează în străinătate în acest domeniu, dar aceștia să aibă un nivel salarial mai ridicat. Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a anunțat că până la sfârșitul anului ar putea fi deschis în București un centru de pregătire profesională, dorind și inființarea unui asemenea centru pe litoral.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Călin Ile a fost prezent, vineri, la o dezbatere despre turism organizată la Constanța. El s-a referit și la lipsa de personal calificat în acest domeniu, precizând că o soluție poate fi reprezentată de atragerea românilor care lucrează în străinătate, scrie News.ro.

“O soluție mai rapidă ar fi atragerea românilor care lucrează în străinătate și lucrează cu succes în domeniul turismului. Chiar zilele trecute am văzut un studiu că 57 la sută din românii din străinătate ar dori să se întoarcă. Ei se vor întoarce, e partea emoțională care îi face să vină, riscuri mai mici, dar la un nivel salarial ceva mai ridicat și aici trebuie să intervenim și noi, privatul, să facem în așa fel încât să fie atractiv. Am ajuns pe aproape, mai avem puțin, avem bucătari din UK care vin și pun în balanță ce înseamnă să câștigi 2.200 de lire în UK sau să câștigi 800-1000 de euro în România”, a afirmat Călin Ile.

FOTO Grand Hotel du Boulevard din București, foarte aproape să fie afiliat unui lanț hotelier internațional exclusivist CITEȘTE ȘI FOTO Grand Hotel du Boulevard din București, foarte aproape să fie afiliat unui lanț hotelier internațional exclusivist

El spune că mai este mult de lucru pe această temă, dar, probabil, cu niște stimulente, lucrurile ar putea funcționa.

“Ne-ar ajuta foarte mult ca pe o perioadă de, să spunem, șase luni, partea de chirie să nu fie considerată avantaj de natură salarială, să nu mai punem toate taxele sociale, naveta de la o anumită distanță să poată fi compensată angajatului, tot așa fără costuri suplimentare de natură salarială”, a explicat președintele Federației Industriei Hoteliere.

La rândul său, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, prezent la dezbatere, a spus că instituția pe care o conduce are în plan realizarea unor centre de pregătire profesională.

“Noi dorim realizarea și organizarea unor centre de pregătire profesională, adică să ne întoarcem la ceea ce am renunțat acum câțiva ani. Și primul pas îl vom face la București, al doilea pas, suntem în niște discuții avansate, este să avem un centru de genul acesta la Mangalia. Momentan, am renunțat la primul pas care trebuia să se întâmple în Constanța pentru că a apărut în mass-media la un moment dat că a venit Mircea Dobre, ministrul Turismului, și desființează un liceu și aruncă niște oameni sau niște copii în stradă. Și am renunțat. Să rămână Liceul Agricol din Constanța, cu o infrastructură formată din câteva clădiri, din care nu folosesc nici 20 la sută. Nu am fost acolo, știu din ce mi-au zis cei de acolo”, a afirmat Mircea Titus Dobre.

El a menționat că la București lucrurile sunt avansate și speră ca până la sfârșitul anului să poată fi funcțional acest centru de pregătire profesională.
Organizația neguvernamentală JCI Constanța a organizat vineri, la Universitatea Ovidius, conferința “Dezvoltarea durabilă a turismului în România”, la care au participat pe lângă ministrul Turismului, reprezentați ai hotelierilor, ai oamenilor de afaceri, agențiilor de turism și organizațiilor de promovare.

viewscnt
Afla mai multe despre
perosnal
romani
cali ile