Președintele patronatului ANAT îi critică pe miniștri de la Muncă și Turism, din cauza voucherelor de vacanță

Președintele patronatului ANAT îi critică pe miniștri de la Muncă și Turism, din cauza voucherelor de vacanță
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iun 2017

Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Alin Burcea, a lansat joi un atac la adresa ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre, și a ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, despre care spune că ”sunt doi miniștri care merg în paralel”, iar măsurile acestora vor aduce grave prejudicii sectorului.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele unuia din cele mai mari patronate din turism critică faptul că acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari este întârziată, la fel și garantarea pachetelor turistice și Legea Turismului. Burcea, care este totodată administratorul agenției de turism Paralela 45, spune că nu s-a realizat nici acum reducerea TVA la 9% în cazul agențiilor de turism. El caracterizează desființarea birourilor de promovare din străinătate ca fiind ” o anomalie”.

”Marți s-a votat în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților proiectul legii salarizării unitare, care nouă ne aduce din nou dezavantaje. Cel mai important lucru este acela că, de la 1 decembrie 2018, voucherele de vacanță, așa cum sunt gândite, răzgândite și pentru care ne batem de 3-4 ani de zile, vor fi înlocuite de prime în bani”, a declarat Alin Burcea, în cadrul unei conferințe de presă.

Mai mult, măsura va crea discriminare între angajații din sistemul privat, care primesc vouchere de vacanță, și cei din sistemul public, care vor primi indemnizații în bani. El spune că suma de 1.450 de lei, pe care un bugetar o va primi echivalentul unui voucher, rămâne neschimbată, dar se va acorda lunar, scrie News.ro.

BNR: România are de înfruntat mai mult decât Brexit-ul, trebuie să facă față unui Glexit CITEȘTE ȘI BNR: România are de înfruntat mai mult decât Brexit-ul, trebuie să facă față unui Glexit

”După părerea mea, este un dispreț total și o lipsă totală de respect față de noi, cei din turism – mă refer la Ministerul Muncii – care încercăm de trei ani de zile să implementăm proiectul, dar este o lipsă totală de respect și față de ministrul Mircea Dobre, care se zbate ca peștele pe uscat să scoată legea voucherelor în 3-4 zile”, a spus președintele ANAT.

Burcea afirmă că patronatele din turism au încercat de trei ani să implementeze proiectul voucherelor de vacanță, iar ce se întâmplă acum este ”o bătaie de joc”. În prezent, doar companiile private acordă vouchere de vacanță. Președintele ANAT spune că e convins că banii nu se vor duce în turism și, în plus, e foarte dificil de urmărit 1,2 milioane de deconturi.

”Declarația doamnei ministru (Lia Olguța Vasilescu, n.r.), care arată că banii primiți, după ce se va trece pe prime, vor fi verificați la decont poate să le zică altora, dar nu mie personal sau vouă, care urmăriți acte normative de ani de zile, că va putea verifica cineva în România de azi 1,2 milioane de deconturi. Să nu vă imaginați cumva că oamenii aceia vor fi verificați”, adaugă Burcea.

Astfel, el nu crede că banii vor merge în turism.

”Nu pot fi verificați banii, oamenii își iau banii, pot face ce vor cu ei, pot face orice altceva decât turism sau vor merge în vacanță la Varna, în Bulgaria (voucherele trebuie cheltuite pentru vacanțe în țară, n.r.)”, adaugă Burcea.

În plus, el avertizează că va căpăta amploare evaziunea fiscală în turism.

”I-am făcut ministrului Dobre mai multe adrese de la începutul anului, i-am zis de 30 de ori, am făcut și amendamente la proiectul de act normativ, când era în dezbatere publică. Dar nu a înțeles nimic sau a zis că nu e o temă a lui. Ne întâlnim, vorbim de cinci luni și jumătate, dar se pare că vorbim limbi străine”, spune Alin Burcea.

El precizează că vor exista două tipuri de comisioane diferite, pentru că serviciile se vor plăti și sub formă de voucher, dar și cash.

”Nu există soft în acest sens. Și este și ilegal să vinzi același produs la prețuri diferite”, menționează el.

El critică și măsura luată de ministrul Muncii, care propune acordarea de bani pentru vacanțe în mod diferit angajaților de la stat față de cei din privat.

”Lia Olguța nu înțelege nimic și nici nu cred că s-a străduit să înțeleagă. Ce este și mai grav este că sunt doi miniștri în același Cabinet care merg în paralel. Ministrul Dobre care merge pe ideea de vouchere și ministrul Muncii care vrea cu totul altceva. Pe ministrul Muncii nu îl interesează ce face ministrul Turismului. Când eram eu secretar de stat (în Ministerul Turismului, pe vremea guvenării Adrian Năstase, n.r.), nu se întâmpla așa ceva”, a precizat șeful ANAT.

El cere să nu se scoată voucherele acordate bugetarilor și să fie acordate ca și cele pentru angajații din mediul privat. Anul trecut, s-au acordat vouchere de vacanță de 10 milioane euro, numai în sectorul privat.

”Proiectul la care a lucrat un grup creat la inițiativa Ministerului Turismului, din care fac parte ANAT, FPTR, HORA, CDR trebuia să fie aprobat până la 1 iulie”, spune Burcea.

El adaugă că nu s-a realizat reducerea TVA la 9% în cazul agențiilor de turism. De asemenea, despre proiectul desființării birourilor de promovare din străinătate spune că este ”o anomalie”.

”Nu am prea înțeles ce vrea să facă, dar este grav ce se întâmplă. Dar ei vor elibera postul în 90 de zile. Și întrebarea mea este: ce punem în loc?”, se întreabă Burcea.

El caracterizează declarațiile ministrului Mircea Dobre privind longevitatea șefilor birourilor de promovare externă ca fiind de ”sorginte comunistă”.

”Dacă acești oameni sunt ineficienți, este din cauză că nu au avut bani. Nu au avut bani de combustibil, de multe ori. Statul român nu și-a permis să plătească în țări ca America sau Rusia mai mult de un reprezentant și cum să acopere un om o țară cu o suprafață de 9,8 milioane de km pătrați sau 17 milioane de kilometri? În timp ce Ministerul Turismului nu a alocat și nu alocă fonduri pentru promovare în aceste țări, cum să crească fabulos numărul turiștilor străini care vin în România?”, adaugă Burcea.

viewscnt
Afla mai multe despre
anat
vouchere de vacanta
alin burcea