Un fost șef al turismului românesc rulează 3 mil. lei din transferul pasagerilor la aeroport

Un fost șef al turismului românesc rulează 3 mil. lei din transferul pasagerilor la aeroport
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 22 nov 2015

Cristian Bărhălescu, care a condus pentru mai puțin de un an, în perioada 2012-2013, Autoritatea Națională pentru Turism, a deschis la câteva luni după ce a părăsit șefia instituției o firmă prin care transferă pasageri spre și de la aeroportul Henri Coandă către Constanța și Brașov, afacere prin care va rula în acest an aproape trei milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bărhălescu a observat că an de an pe aeroportul din Otopeni aterizează tot mai multe curse, iar oamenii vor să ajungă cât mai repede spre diverse zone din țară. Raza de acoperire a Bucureștiului ca aeroport internațional, spune el, este undeva la 250 de kilometri. Sunt pasageri care vin din tot felul de orașe, pentru că Bucureștiul e cel mai apropiat aeroport.

"Omul se urcă într-un autobuz, în tren sau în mașina personală și vine la București. Noi ne-am gândit, însă, că e mai comod pentru el să plătească 70 de lei ca să-l ia un microbuz din aeroport și să-l ducă până în orașul său, sau invers, să plece de acasă spre aeroport", a spus Bărhălescu pentru Profit.ro.

Așa a înființat în august 2013 firma Direct Turism, care operează mai multe microbuze sub brandul Direct Aeroport. Firma a început cu ruta Constanța-Otopeni, pentru ca în luna decembrie a aceluiași an să se extindă și cu ruta Brașov-Otopeni. A început să asigure transferul pasagerilor de la aeroport către litoral (Constanța și toate stațiunile, până la Mangalia) și spre Brașov-Sfântu Gheorghe-Făgăraș, mai întâi cu câteva mașini pe zi, ajungând acum la zece curse zilnice spre și dinspre Constanța și la opt spre Brașov. Microbuzele au capacități de 7, 8 și 19 locuri.

"Omul se duce în agenția de turism, își cumpără biletul de avion și își ia transferul către aeroport. Se fac și transferuri în regim privat, pentru că sunt turiști care vor să meargă singuri cu mașina sau patru persoane... În condițiile astea le închiriem mașină și îi trimitem", a afirmat fostul demnitar.

Majoritatea pasagerilor sunt români, dar, în funcție de sezon, și străinii apelează la microbuzele către și de la aeroport. Pe litoral vin, vara, turiști străini, dar ajung pe parcursul anului și expați care lucrează la companii precum Daewoo sau firme care operează în port, marinari străini etc. Spre Brașov merg, în afară de români, oameni de afaceri străini, dar și turiști, mult mai mulți decât cei care se duc la mare.

Firma a înregistrat anul trecut o cifră de 1,7 milioane de lei, iar în primele nouă luni din 2015 a atins deja un volum de 2,2 milioane de lei. Până la finalul anului Bărhălescu se așteaptă la un rulaj de aproape 3 milioane de lei, pentru ca anul viitor să atingă un milion de euro.

"În momentul de față am ajuns la acoperirea cheltuielilor, suntem pe plus, dar trebuie să acoperim și ce am cheltuit în anii trecuți. Va trebui să mai treacă un an până să amortizăm investițiile", a adăugat omul de afaceri.

Bărhălescu deține și agenția de turism Icar Tours, una dintre cele mai importante de pe litoral.

viewscnt
Afla mai multe despre
barhalescu
afacere
pasageri
aeroport
transfer