VIDEO PROFIT NEWS TV Lucian Popa, OPMCTA: Sezonul estival poate fi prelungit în septembrie doar cu investiții pentru petrecerea timpului în afara plajei. Problemele de infrastructură și măsurile statului nu ne ajută

VIDEO PROFIT NEWS TV Lucian Popa, OPMCTA: Sezonul estival poate fi prelungit în septembrie doar cu investiții pentru petrecerea timpului în afara plajei. Problemele de infrastructură și măsurile statului nu ne ajută
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2021

Anul acesta, turiștii români s-au îndreptat în număr mare spre litoralul nostru și au plecat mai puțin în afară, din cauza pandemiei. Gradul de ocupare a fost ridicat, însă clima face ca sezonul estival să fie scurt. O prelungire cât mai mult în septembrie necesită investiții care să convingă turiștii că au ce face și în afara plajei, spune Lucian Popa, fondator Delta Vacanța, și membru în Organizația Patronală Mamaia Constanța (OPMCTA), invitat în emisiunea Profit Live. Hotelierii și ceilalți antreprenori se plâng, însă, de lipsa sprijinului din partea statului, pe care îl resimt în mai multe privințe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

El punctează totodată faptul că plajele sunt murdărite de turiști, coșurile de gunoi existente nefiind folosite. "Plajele, dimineața, sunt curate. În timpul zilei se consumă foarte multe produse pe plajă (...) Nu vine nimeni din afară să murdărească apa, noi, turiștii, suntem cei care murdărim apa și o infestăm cu tot felul de produse. Și eu am avut niște evenimente neplăcute în hotel, când unii și-au făcut nevoile în cabina de duș, în loc de WC, ceea ce este inacceptabil. Sunt o serie de turiști pe care nu-i vom putea civiliza niciodată, pentru că ei consideră normal să se comporte așa, din momentul în care turistul își parchează mașina pe spațiul verde, vine la recepție la 7 dimineața și bate cu pumnul spunând că vrea să fie cazat imediat, se duce pe plajă și vrea numai șezlong pe malul apei", spune antreprenorul.

Interviul a fost acordat anterior, în perioada sezonului estival.

Un grad de ocupare de aproape 100% în majoritatea stațiunilor de pe litoral a fost posibil în condițiile în care mulți români au renunțat să mai plece în străinătate din cauza incertitudinilor aduse de pandemie, arată Popa.

În opinia sa, extinderea sezonului estival pe litoral e posibilă, mai ales că perioada caldă s-a decalat puțin din mai-iunie spre septembrie: “Anul trecut, luna septembrie a fost caldă, față de luna mai de anul acesta, când apa a fost rece și turiștii nu au putut face baie”.

Pe de altă parte, spune Popa, turismul are nevoie și de divertisment. “S-au făcut investiții pe lac pentru schi nautic, spre exemplu. Turiștii vor să vină în septembrie, dar dacă plouă mai multe zile ce fac? Stau în hotel? Trebuie, prin investiții, să le oferim soluții și pentru perioada când nu merg la plajă”.

“Am făcut investiții masive pentru modernizare pentru ca turiștii să plece mulțumiți. Mai sunt și probleme, poate diferit față de alți ani, dar sper ca această cerere mare să se păstreze și în anii următori. Sper că guvernanții noștri se vor trezi și vor aloca de anul viitor acele tichete de vacanță care ne ajută foarte mult, nu doar pe noi pe litoral, ci tot domeniul HoReCa din țară. E o sumă mare acordată de la buget, în jur de 370 milioane, dar peste 60-65% se întorc la buget prin taxe sau accize pe motorină, alcool, etc”, spune reprezentantul OPMCTA.

Anul acesta tichetele de vacanță nu s-au mai acordat din cauza cheltuielilor bugetare mari. Popa spune că mulți români le-au păstrat pe cele de anul trecut pentru anul acesta, nu se pune problema să fi rămas nefolosite: “Pe noi ne ajută pentru că sunt folosite și în lunile de extrasezon, în mai și septembrie, când lumea se retrage de pe litoral, copiii merg la școală. E bine că nu a început școala pe 1 septembrie cum se vehicula, două săptămâni contează”.

O problemă mult mai gravă pentru investitori este însă lipsa de personal. „Personalul e tot mai slab calificat, tot mai puțin și tot mai neinteresat să-și facă o meserie în HoReCa. Din păcate, nici acest nou trend de a aduce forță de muncă din străinătate nu a prins foarte bine. Au venit oameni din afara țării dar au și fugit mulți de la locul de muncă spre altă domenii mai profitabile sau în alte țări. Mulți consideră România o poartă spre alte țări occidentale”, arată Lucian Popa.

Investitorii în turism pot încuraja pregătirea viitorilor angajați încă din timpul școlii, pot susține financiar copii care, la terminarea cursurilor, să vină să lucreze în unitatea respectivă, dar legislația nu este de mare ajutor. “După patru ani de zile în care am finanțat educația unui copil, nu îl pot opri să plece din țară și nici nu-mi pot recupera investiția. Legislația nu e de mare ajutor pentru a proteja un astfel de contract”. În opinia sa, statul ar putea fi de ajutor în perioade dificile, cum este cea actuală, și prin facilități fiscale, de tipul scutirii de impozit și contribuții pe salariul minim, dat fiind faptul că salariile în domeniu nu sunt foarte mari, angajații se orientează atunci când acceptă un job după nivelul bacșișului pe care îl pot obține, iar în unitățile all inclusive este foarte greu să fie găsit personal din această cauză.

O altă problemă, una eternă, este infrastructura. “M-a dezamăgit situația din Constanța, când zona rutieră a fost în șantier toată vara. Turiștii au stat la Ovidiu, la nordul rutier, trei ore să iasă de pe autostradă. Când pierzi atâta timp te gândești că e mai simplu să mergi la sud, în Bulgaria, că ajungi mai repede. Cu astfel de probleme chiar noi ne alungăm, îi îndemnăm să meargă în altă parte”, spune Popa.

viewscnt
Afla mai multe despre
lucian popa
delta vacanța