ULTIMA ORĂ A fost semnată crearea Fondului Kazah-Român, care promite investiții în energie de 1 miliard de dolari în 7 ani, parte a soluției de reglare a datoriilor istorice ale Rompetrol față de stat. Detalii - la Profit Energy.forum

ULTIMA ORĂ A fost semnată crearea Fondului Kazah-Român, care promite investiții în energie de 1 miliard de dolari în 7 ani, parte a soluției de reglare a datoriilor istorice ale Rompetrol față de stat. Detalii - la Profit Energy.forum
Profit.ro
Profit.ro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 oct 2018

KazMunayGas International (KMGI) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută de Ministerului Energiei, au semnat, astăzi, contractul de asociere prin care este înființat Fondul de investiții în energie kazah - român, conform prevederilor Memorandumului de Înțelegere dintre statul român și KMGI (fostul Grup Rompetrol). Perspectivele pe piața de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum, conferință care va fi deschisă de ministrul Energiei, Anton Anton, și va reuni principalii jucători în domeniu, în direct la Profit TV.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Prin acest fond sunt promise investiții de aproximativ 1 miliard de dolari, pe o durată de 7 ani. Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 de milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuția statului român în valoare de 30 de milioane de dolari, va fi achitată tot de către KMGI. Primele proiecte de investiții care vor fi lansate sunt prezentate mai jos.

Structura acționariatului fondului de investiții ce va derula proiecte în domeniul energiei este: KMGI - 80% și statul român - 20%.

Profit.ro a prezentat AICI detalii despre acest fond.

Conform înțelegerii anterioare, KMG International va finanța Fondul Kazah-Român cu 150 milioane dolari, din care 30 milioane dolari vor fi vărsați în numele statului român. Restul, până la o sumă estimată de 1 miliard de dolari, va fi atras de la terți investitori, pentru finanțarea proiectelor investiționale selectate de KMG International, în baza unui grad de îndatorare datorii capital-propriu de maxim 4 la 1.

Miliardarul ceh Petr Kellner, cu afaceri în România, interesat să cumpere o participație la clubul de fotbal Chelsea de la Abramovici CITEȘTE ȘI Miliardarul ceh Petr Kellner, cu afaceri în România, interesat să cumpere o participație la clubul de fotbal Chelsea de la Abramovici

Statul român va păstra o participație integrală, nediluată, de 20% din capitalul social al fondului, pentru o perioadă de minimum 5 ani, perioadă în care nu va avea loc nicio reducere a acesteia prin majorare de capital, vânzare-cumpărare sau prin orice altă metodă. KMG International va avea drept de preferință la cumpărarea pachetului de acțiuni deținut de stat.

Orice distribuire de profit se va face doar în favoarea KMG International, până când kazahii își vor recupera integral investiția de 150 milioane dolari în fondul de investiții. Ulterior, profiturile vor fi distribuite ambilor acționari, proporțional cu participația fiecăruia la capitalul social al fondului.

Principala prioritate a fondului vizează dezvoltarea proiectelor energetice, contribuind, astfel la dezvoltarea sectorului energetic din România, precum și la consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol, ca și la consolidarea unui climat investițional favorabil în România.

KMGI asigură că a identificat deja cel puțin două proiecte majore, cu o valoare a investițiilor care depășește 200 de milioane de dolari, ce pot fi dezvoltate în cadrul Fondului kazah – român și care vor impacta pozitiv economia României, în special prin crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă.

Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investiții se referă la construcția unei centrale de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atât orașul Năvodari, cât și rafinăria Petromidia. Valoarea investiției se ridică la 120 de milioane de dolari și se estimează că proiectul va fi finalizat în 4 ani din momentul demarării.

EXCLUSIV În premieră, stațiunile din sudul litoralului se unesc sub același management public-privat, după un model din Bulgaria, pentru a-și rezolva împreună problemele și a se promova unitar CITEȘTE ȘI EXCLUSIV În premieră, stațiunile din sudul litoralului se unesc sub același management public-privat, după un model din Bulgaria, pentru a-și rezolva împreună problemele și a se promova unitar

Un alt proiect se referă la extinderea cu aproximativ 80 de stații a rețelei de benzinării pe piața locală. Noile stații vor fi dezvoltate prin investiții de tip greenfield, suma totală estimată ridicându-se la 100 de milioane de dolari.

Fondul este prezentat ca fiind construit având la bază o politică de investiții transparentă, cu criterii și mecanisme de evaluare clare a proiectelor, ambele părți având posibilități egale de a propune proiecte spre finanțare. Mai mult, reprezentații SAPE au drept de veto asupra tuturor proiectelor de investiții, pe considerente de securitate națională.

Statul român, prin SAPE, este reprezentat la nivelul tuturor organelor de conducere ale Fondului. Astfel, în conformitate cu structura acționariatului, SAPE va desemna un membru în componența Consiliului de Administrație, părțile agreând desemnarea câte unui membru SAPE și la nivelul Consiliului Director și a Comitetului de Inițiere a Investițiilor.

Memorandumul de Înțelegere dintre KMGI (fostul Grup Rompetrol) și statul român, încheiat în anul 2013, prevede mecanismul de privatizare al acțiunilor deținute de statul român în Rompetrol Rafinare SA, dar și crearea unui fond de investiții comun în domeniul energetic.

EXCLUSIV Tranzacție: Altex, unul dintre cei mai mari retaileri locali, a cumpărat teren lângă București și dezvoltă un nou hub logistic, investiție de peste 37 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție: Altex, unul dintre cei mai mari retaileri locali, a cumpărat teren lângă București și dezvoltă un nou hub logistic, investiție de peste 37 milioane euro

Astfel, prin memorandumul de înțelegere din 2013, kazahii se angajau să plătească 200 de milioane de dolari din datoria istorică a Rompetrol către statul român în schimbul unei participații de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare (RRC), care operează rafinăria Petromidia. În prezent, KMG International controlează 48,11% din acțiunile RRC, iar statul român, prin Ministerul Energiei - 44,69%.

În plus, KMG International se angaja să constituie un fond de investiții în valoare de 1 miliard de dolari pentru investiții în sectorul energetic din România, la fond urmând să participe cu resurse și statul român.

KMGI este deținută de Compania Națională de Petrol și Gaze din Kazahstan, KazMunayGas.

Grupul petrolier KMGI desfășoară operațiuni majore în domeniile rafinare, petrochimie, retail și trading pe 11 piețe internaționale.

În România, KMGI operează rafinăria Petromidia Năvodari - cea mai mare unitate de profil, rafinăria Vega Ploiești - cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905) și unicul producător de bitum și hexan, dar și o vastă rețea de distribuție a carburanților.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul de investitii kazah
petromidia
kazmunaygas international