Vânzările la nivel mondial de produse "Fine Art" la licitații s-au ridicat anul trecut la 14,9 miliarde de dolari

Vânzările la nivel mondial de produse "Fine Art" la licitații s-au ridicat anul trecut la 14,9 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2018

Vânzările de produse "Fine Art" la licitații s-a ridicat la 14,9 miliarde de dolari la nivel mondial în 2017, față de 12,45 miliarde în 2016, indică raportul Artprice, liderul mondial în informații despre cotațiile în artă, publicat în exclusivitate de AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu o creștere de 20% în 2017, piața de artă se afirmă din ce în ce mai mult "ca un adevărat plasament alternativ", potrivit unui raport anual al Artprice, publicat miercuri, potrivit News.ro.

"Fine Art" cuprinde picturi, sculpturi, desene, fotografii, stampe, video, instalații, tapiserii. Antichitățile, bunurile culturale anonime și mobilierul nu au fost luate în considerare.

"Toți indicatorii sunt în creștere după 30 de ani", a subliniat președintele-fondator al Artprice, Thierry Ehrmann, arătând în special rata nevândută (34%). "Marile puteri ale pieței de artă arată toate semnele unei creșteri ferme și durabile", asigură raportul.

Netflix va ajunge anul acesta la 700 de filme și seriale originale CITEȘTE ȘI Netflix va ajunge anul acesta la 700 de filme și seriale originale

Redresarea constatată se datorează în mare parte dinamismului piețelor americane (în creștere cu 27%) și britanică (în creștere cu 13%). Vânzarea record de la Christie's New York cu "Salvator Mundi", de Leonardo da Vinci (140 de milioane de dolari) a făcut să explodeze rezultatele în Statele Unite: această tranzacție reprezintă doar ea 9% din piața americană și 3% din piața mondială.

În ciuda recordului pentru o operă de artă în Asia (140 de milioane de euro) atinsă de o serie de 12 peisaje semnate Qi Bashi, China a încheiat anul 2017 în scădere cu 8%. Cu 5,1 miliarde de dolari cifră de afaceri, ea l-a devansat cu puțin pe rivalul american (4,9 miliarde de dolari).

În al doilea semestru al anului 2017 în principalele țări s-au înregistrat rezultate excelente: +53% pentru Statele Unite, +48% pentru Franța, +26% pentru Marea Britanie, +20% pentru China, +18% pentru Germania.

Performanța pieței de artă franceză păstrează calitatea operelor propuse, numărul de loturi vândute rămânând stabil. Astfel, pragul de un milion de dolari a fost depășit în 79 de rânduri, culminând cu 29,5 milioane, cea mai bună ofertă în Franța din 2010.

În 20 de ani, piața mondială de artă s-a transformat profund: cifra de afaceri a crescut cu 456%, în 59 de țări. Numărul de artiști s-a dublat, numărul loturilor puse în vânzare crescând cu 221% și cel al celor vândute cu 128%.

"Industria muzeală", faptul că numărul creațiilor din muzee nu a încetat să se mărească, este principalul motor al acestei ascensiuni, cu o dezvoltare spectaculoasă pentru arta contemporană.

Însă evoluția cea mai notabilă este creșterea tranzacțiilor online. 98% din tranzacțiile a 6.300 de case de licitație din lume sunt astăzi prezente pe internet. În 2005 erau doar 3%.

Anul 2017 a fost de asemenea marcat de licitațiile record pentru 37.000 de artiști. Mai puțin de o mie de opere a trecut pragul de un milion de dolari și jumătate din 413.000 de loturi adjudecate anul trecut au fost vândute pentru o mie de euro sau mai puțin.

Prețul lucrărilor din toate epocile este în creștere: +92,6% pentru arta veche grație "efectului Leonardo", +27% pentru arta secolului al XIX-lea, +24% pentru arta modernă, +18,5% pentru arta postbelică și +25% pentru arta contemporană.

Fără nicio surpriză, Leonardo da Vinci este în fruntea Topului 500 artiști vânduți. Este urmat de Pablo Picasso, Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol și Qi Baishi.

Topul 10 este alcătuit din patru artiști chinezi (Qi Baishi, Zhang Daqian, Fu Baoshi, Zao Wou-Ki), trei europeni (Leonardo da Vinci, Picasso, Monet) și trei americani (Cy Twombly, Basquiat și Warhol). În total, în acest clasament figurează 231 de artiști europeni, 162 asiatici și 82 nord-americani. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fine art
licitatiii