Alexander Schallenberg îl înlocuiește pe Sebastian Kurz la Cancelaria austriacă

Alexander Schallenberg îl înlocuiește pe Sebastian Kurz la Cancelaria austriacă
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2021

Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg, care devine luni premierul Austriei, consideră că îl așteaptă o sarcină ”extrem de dificilă”, după demisia conservatorului Sebastian Kurz, suspectat de implicare într-un dosar de corupție, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Alexander Schallenberg, în vârstă de 52 de ani, al cărui nume a fost propus sâmbătă de către Sebastian Kurz la succesiunea sa, s-a întâlnit duminică cu președintele austriac Alexander Van der Bellen, scrie News.ro.

Lovită de un nou val de COVID-19, Ucraina impune vaccinarea obligatorie pentru profesori și funcționari publici CITEȘTE ȘI Lovită de un nou val de COVID-19, Ucraina impune vaccinarea obligatorie pentru profesori și funcționari publici

Van der Bellena declarat, în urma acestei reuniuni, că Schallenberg depune jurământul luni, pentru ca ”activitatea țării noastre să continue”.

”Această criză guvernamentală s-a terminat”, a subliniat într-un discurs televizat Alexander Van der Bellen.

Schallenberg a evocat, cu puțin mai înainte, ”un moment și o sarcină deosebit de dificile, complicate pentru noi toți” și și-a exprimat satisfacția că ÖVP, partidul său, dă dovadă de un ”incredibil grad de responsabilitate față de țară”.

El s-a întâlnit anterior cu vicecancelarul Werner Kogler, liderul Verzilor, care guvernează împreunăcu conservatorii, și care a anunțat de sâmbătă seara că susține nominalizarea lui Schallenberg la Cancelarie, cu scopul de a mențne la putere coaliția.

Werner Kogler și-a exprimat satisfacția față de o discuție ”cinstită”.

”Sunt fericit mai ales pentru că există posibilitatea deschiderii unui nou capitol în activitatea Guvernului de coaliție”, a adăugat el.

A DOUA FURTUNĂ

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, care a devenit la sfârșitul lui 2017 cel mai tânăr lider ales din lume, a fost afectat a doua oară de un scandal, după o precedentă furtună politică, în 2019, în urma căreia a reușit să se redreseze în mod spectaculos.

”Ar fi iresponsabl să se alunece către luni de haos sau impas”, aprecia sâmbătă Sebastian Kurz, care a precizat că se retrage în favoarea ”stabilității” țării și a respins ”acuzații false”.

”Vreau să cedez locul pentru a evita haosul”, a eclarat el.

Cîțu, după consultările de la Cotroceni: PNL a spus foarte clar că nu avem majoritate și nu putem avansa o nominalizare pentru postul de premier CITEȘTE ȘI Cîțu, după consultările de la Cotroceni: PNL a spus foarte clar că nu avem majoritate și nu putem avansa o nominalizare pentru postul de premier

După ce parchetul a anunțat miercuri deschderea unei anchete împotriva sa cu privire la corupție, asupra lui Sebastian Kurz s-au exercitat presiuni să se retragă.

El a refuzat să facă acest lucru și a denunțat acuzații ”fabricate”.

Însă s-a retras, până la urmă, sub amenințarea unei noi destituiri în Parlament, marți.

Imediat după anunțul lui Sebastian Kurz, Werner Kogler a salutat ”o decizie adevcată” și și-a exprimat speranța ”continuării activității guvernamentale” împreună cu Alexander Schallenberg.

”CANCELAR FANTOMĂ”

Opoziția s-a arătatmai puțin antuziasmată și a deplâns o continuare a ”sistemului Kurz”.

”Putem rezuma că, de o oră, domnul Kurz nu mai este cancelar, ci cancelar fantomă”, a reacționat șefa opoziției social-democrate Pamela Rendi-Wagner. 

Alexander Kurz este suspectat de faptul că a folosit în trecut fonduri guvernamentale pentru a-și asigura o acoperire favorabilă în presă.

Potrivit parchetului, în perioada 2016-2018, articole elogioase și studii de opinie ”parțial manipulate” au fost publicate în schimbul cumpărării unor spații publicitare de către Ministerul austriac al Finanțelor, un portofoliu deținut la acea vreme de către conservatori.

Sebastian Kurz și alți nouă suspecți, dar și trei organizații sunt vizați într-o anchetă cu privire la diverse infracțiuni în acest dosar.

Percheziții au fost efectuate miercuri la sediile ÖVP și Cancelariei.

Dosarul întocmit de către procuratură are la bază o serie de mesaje telefonice.

Până la soluționarea anchetei, Sebastian Kurz rămâne la conducerea ÖVP și membru al Parlamentului.

Sebastian Kurz, care a intrat în Guvern în urmă cu zece ani, în calitate de secretar de stat, și care a devenit apoi ministru de Externe, a devenit prima oară cancelar în decembrie 2017.

Asociat partidului FPÖ (extremă dreapta), Guvernul său a căzut de la putere în mai 2019, în urma unui scandal de corupție - Ibizagate.

El a revenit, apoi, la putere, în 2020, de această dată împreună cu Verzii, o coaliție care a fost pusă în dificultate în mai multe rânduri, în urma altor scandaluri și din cauza unor puncte de vedere cu privire la refugiați.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexander schallenberg
sebastian kurz