Amendă uriașă pentru holdingul bulgar BEH, care a blocat accesul concurenților la infrastructura de gaze, inclusiv la conducta de import din România

Amendă uriașă pentru holdingul bulgar BEH, care a blocat accesul concurenților la infrastructura de gaze, inclusiv la conducta de import din România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 dec 2018

Comisia Europeană a amendat compania bulgară cu capital de stat din domeniul energiei Bulgarian Energy Holding (BEH) cu peste 77 milioane de euro, din cauză că a blocat accesul competitorilor la infrastructura de gaze naturale, cu încălcarea regulamentelor Uniunii Europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

BEH, împreună cu subsidiarele Bulgargaz (furnizor de gaze naturale) și Bulgartransgaz (operatorul rețelei naționale de transport gaze ), au fost sancționate cu 77,086 milioane de euro, a anunțat Comisia luni.

Potrivit Comisiei, BEH și cele două subsidiare au abuzat de poziția dominantă din piața gazelor naturale, interzicând accesul altor companii la infrastructura de gaze.

Guvernanții bulgari se tem de implicațiile crizei din Marea Neagră asupra securității energetice. Oficialii români ignoră subiectul, agenda preocupărilor fiind limitată la legile de majorare a impozitarea gazelor CITEȘTE ȘI Guvernanții bulgari se tem de implicațiile crizei din Marea Neagră asupra securității energetice. Oficialii români ignoră subiectul, agenda preocupărilor fiind limitată la legile de majorare a impozitarea gazelor

“BEH s-a folosit de poziția dominantă a Bulgartransgaz pentru a proteja poziția aproape monopolistă pe segmentul furnizării gazelor a celeilalte subsidiare, Bulgargaz. În plus, Bulgargaz a acumulat capacități pe singura conductă de import din Bulgaria, via România, astfel ca aceasta să nu poată fi utilizată de concurenți potențiali”, arată Executivul de la Bruxelles.

Între 2010 și 2015, competitorii BEH au fost împiedicați să acceseze atât rețeaua de trasport gaze din Bulgaria, cât și singurul depozit pentru înmagazinarea gazelor din țară și singura conductă pentru importul gazelor, dinspre România.

“Fără acces la această infrastructură vitală, a fost imposibil pentru potențialii concurenți să intre pe piețele en-gros din Bulgaria. Acest lucru a împiedicat dezvoltarea oricărei competiții și a asigurat un monopol aproape total pentru Bulgargaz”, notează Comisia.

Comisia a lansat o investigație împotriva BEH și a celor două subsidiare în iulie 2013, după un raid derulat anterior la sediul holdingului.

Sancțiunea împotriva BEH a fost decisă în contextul eforturilor în vederea îmbunătățirii competiției între furnizorii de gaze din Europa de Sud-Est. În același context, Comisia investighează, din iunie 2017, o eventuală restricționare a exporturilor de gaze din România de către Transgaz.

Potrivit angajamentelor propuse de Transgaz pentru a atenua preocupările Comisiei, capacitățile de export ale României vor fi majorate de la 0,1 miliarde metri cubi la 4 miliarde metri cubi pe an la punctele de interconectare cu Ungaria și Bulgaria. În plus, Transgaz se angajează să nu propună tarife discriminatorii pentru exportul de gaze și să abțină de la utilizarea oricăror alte mijloace de obstrucționare a exporturilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
beh
bulgargaz
bulgartransgaz
amenda
comisia europeana
gaze naturale
concurenti
blocare