Austria denunță contracte secrete în UE privind achiziționarea de vaccin împotriva covid-19. UE nu neagă

Austria denunță contracte secrete în UE privind achiziționarea de vaccin împotriva covid-19. UE nu neagă
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2021

Cancelarul austriac Sebastian Kurz acuză state membre UE - fără să le numească - de faptul că au încheiat în culise ”contracte” cu laboratoare farmaceutice și dennță o repartizare inegală a vaccinului împotriva covid-19 între cele 27 de state membre UE, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

”Există indicii potrivit cărora există o instanță, un bazar, în care s-au încheiat acorduri suplimentare între state membre (UE) și firme farmaceutice”, le-a declarat unor jurnaliști Sebastian Kurz, scrie News.ro.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

Cancelarul austriac spune că a împărtășit informații în acest sens cu liderii belgian, grec, polonez, sloven și ceh.

”Multora nu le-a venit să creadă ce aud (la descoperirea acestor informații), pentru că acest lucru contravine în mod clar obiectivului politic al UE” al unei repartizări echitabule, subliniază Kurz.

”Trebuie să aflăm cine a semnat contracte”, a subliniat cancelarul austriac, insistând asupra faptului că aceste contracte sunt ”secrete” și că el nu le-a putut consulta.

Sebastian Kurz face un apel ”urgent la transparență totală”.

FOTO Ford a atins borna de 1,5 milioane de motoare EcoBoost produse la Craiova CITEȘTE ȘI FOTO Ford a atins borna de 1,5 milioane de motoare EcoBoost produse la Craiova

Potrivit cancelarului, Malta ar urma astfel să primească ”până la de trei ori mai multe doze pe cap de locuitor decât Bulagrai” până în vară.

Olanda ar fi, de asemenea, avantajată, cu ”de două ori mai multe doze (de vaccin împotriva covid-19) decât Croația până la sfârșitul lui iunie”.

Letonia ar fi de asemenea lezată, iar Austria s-ar afla într-o medie.

”Comisia (Europeană) are ca punct de plecare distribuirea dozelor în baza populației, însă statele membre pot cere să primească un vaccin mai mult decât alt vaccin”, a explicat într-o conferință de presă un purtător de cuvânt CE, Stefan de Keersmaecker.

”Aceste discuții pot interveni în mod direct între un stat membru (UE) și un laborator, în cadrul unui Comitet director, în urma unor discuții între toate statele membre UE”, a explicat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccinuri anti-covid-19
sebastian kurz