Austria introduce ''cea mai strictă'' lege anticorupție din lume

Austria introduce  ''cea mai strictă'' lege anticorupție din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2023

Austria vrea să implementeze o nouă lege anticorupție, în urma scandalului în care a fost implicat un politician din Partidul Libertății (FPOe, extremă dreapta) și care a dus la căderea guvernului, în 2019, relatează dpa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul acestei legi, aflat deocamdată la începutul unui proces de examinare ce va dura opt săptămâni, este cel mai strict din lume, a susținut ministrul pentru constituție, Karoline Edtstadler, în declarații la Viena, arată Agerpres.

Vladimir Putin este deschis la discuții cu Ucraina, afirmă Kremlinul CITEȘTE ȘI Vladimir Putin este deschis la discuții cu Ucraina, afirmă Kremlinul

Pe viitor, oficialii aflați în funcții publice se vor confrunta cu proceduri legale dacă au primit mită în cursul candidaturii, acesta fiind considerat un caz de "corupție în avans", a spus ministrul justiției, Alma Zadic.

Într-o înregistrare video cu camera ascunsă la Ibiza în iulie 2017, Heinz-Christian Strache, fost lider al FPOe, îi promite unei femei ce pretinde că este nepoata unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formațiunea sa politică, înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfășoare câteva luni mai târziu.

VIDEO Putin, singur la slujba de Crăciun de la Kremlin CITEȘTE ȘI VIDEO Putin, singur la slujba de Crăciun de la Kremlin

Întrucât Strache era încă în opoziție în momentul filmării și nu putea îndeplini ce i se cerea, respectivele declarații nu constituie o faptă penală.

Dar în viitor "cumpărarea" unui loc în parlament va fi de asemenea pedepsită de lege, a subliniat Zadic. Dacă cineva va încerca să ajungă pe o listă de candidați oferind bani sau primește astfel o poziție favorabilă pe listă, ambele părți sunt pasibile de sancțiuni.

Noile reguli se vor aplica nu doar politicienilor, ci și principalilor oficiali din ministere. "Demnitatea funcției pe care o dețin trebuie să se reflecte în comportament", a adăugat ministrul justiției.

Proiectul mai prevede ca persoanele condamnate la mai mult de șase luni de închisoare pentru corupție să rămână și fără post. De asemenea, vor fi introduse noi sancțiuni pentru corupție în cazul în care mita este de cel puțin 300.000 de euro. Pedeapsa maximă pentru mită și pentru alte fapte de corupție ajunge la 15 ani de închisoare.

VIDEO Rusia trimite fregata „Amiral Gorșakov”, una dintre cele mai moderne nave ale sale, în Oceanul Atlantic CITEȘTE ȘI VIDEO Rusia trimite fregata „Amiral Gorșakov”, una dintre cele mai moderne nave ale sale, în Oceanul Atlantic

Scandalul "IbizaGate", care a dus în 2019 la ruperea coaliției dintre FPOe și Partidul Popular austriac (OeVP) și demisia fostului cancelar Sebastian Kurz, a afectat grav reputația mediului politic austriac.

Potrivit ministrului justiției, 90% din populație consideră că Austria are o problemă cu corupția, a mai consemnat dpa. 

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
coruptie