Banca centrală a Rusiei a redus dobânda cheie cu 1,5 puncte procentuale, peste așteptări

Banca centrală a Rusiei a redus dobânda cheie cu 1,5 puncte procentuale, peste așteptări
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iul 2022

Banca centrală a Rusiei a redus dobânda cheie cu 1,5 puncte procentuale, peste așteptări, în condițiile în care țara se confruntă cu o monedă puternică, încetinirea inflației și o posibilă recesiune, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Măsura duce dobânda cheie la 8% de la 9,5%. Analiștii se așteptau la o reducere a dobânzii de 0,5 puncte procentuale, potrivit unui sondaj Reuters.

ULTIMA ORĂ Negocierile polițiștilor pentru un nou contract au eșuat, sindicatul anunță prima grevă din istoria MAI CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Negocierile polițiștilor pentru un nou contract au eșuat, sindicatul anunță prima grevă din istoria MAI

Mediul extern pentru economia rusă rămâne dificil și continuă să restrângă semnificativ activitatea economică”, a spus banca într-un comunicat, menționând în același timp că declinul activității economice este mai lent decât se așteptase în iunie, scrie News.ro.

Este a cincea reducere a dobânzii de către Banca Centrală a Rusiei efectuată în acest an, după o majorare de urgență de la 9,5% la 20% la sfârșitul lunii februarie, după invazia Moscovei în Ucraina.

În iunie, banca a redus dobânda de politică monetară cu 1,5 puncte procentuale, la 9,5% - nivelul la care era atunci când a început invazia.

Într-un comunicat de vineri, CBR a spus că o nouă încetinire a inflației se datorează atât ”influenței unui set de factori unici, cât și cererii reduse a consumatorilor”.

Inflația anuală a încetinit la 15,9% în iunie, de la 17,1% în mai și a fost estimată ultima dată la 15,5%, pe 15 iulie.

Banca a spus că viitoarea decizie cu privire la dobânda cheie va fi ghidată de dinamica inflației în raport cu ținta sa și Procesele de transformare economică”, deoarece încearcă să-și revizuiască economia pentru a se adapta la sancțiunile economice severe pe termen lung din partea puterilor occidentale.

Instituția a declarat că va lua în considerare necesitatea unei reduceri suplimentare a dobânzii cheie în a doua jumătate a anului 2022 și că anticipează că inflația va încetinia la 12%-15% în acest an, înainte de a ajunge la 5%-7% în 2023 și să revină la nivelul său ținta de 4% în 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a rusiei
dobanda