Banca Centrală a Turciei reduce dobânda, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus

Banca Centrală a Turciei reduce dobânda, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus
scris 21 mai 2020

Banca Centrală a Turciei (CBRT) a redus dobânda de referință cu o jumătate de punct procentual, la 8,75%, după ce anterior își exprimase disponibilitatea de a înăspri politica monetară pentru a ține sub control inflația și a atenua efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit Reuters și DPA.

Este a noua reducere consecutivă a dobânzii de referință în aproape un an, de la 24% în iulie, când președintele Recep Tayyip Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Centrale a Turciei pentru că "nu a urmat indicațiile" privind ratele dobânzilor, scrie Agerpres.

Firea: Începe marea testare în Capitală. Cum va funcționa CITEȘTE ȘI Firea: Începe marea testare în Capitală. Cum va funcționa

După anunțarea deciziei, moneda Turciei se tranzacționa la 6,78 lire/USD, după ce la începutul lunii mai se depreciase la nivelul record de 7,25 lire/USD, pe fondul temerilor investitorilor privind imposibilitatea Băncii Centrale de a apăra lira turcească.

De asemenea, Banca Centrală a Turciei a citat date care indică o redresare a activității economice, dar a admis efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra comerțului extern, a turismului și a cererii interne.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca centrală a turciei
dobanda