Banca rusească ce a fost la un pas să cumpere Volksbank România e acum aproape de faliment. Moscova interzice vânzările de active

Banca rusească ce a fost la un pas să cumpere Volksbank România e acum aproape de faliment. Moscova interzice vânzările de active
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 feb 2022

Brațul european al Sberbank va intra cel mai probabil în incapacitate de plată ca urmare a retragerilor necontrolate de depozite după ce Rusia a invadat Ucraina, arată Banca Centrală Europeană, intrând în procedura de rezoluție. Sberbank a cumpărat afacerile Volksbank din Europa Centrală și de Est în 2012, cu excepția celor din România. Totodată, la Moscova, Banca Centrală a Rusiei a interzis brokerilor să execute ordinele de vânzare ale investitorilor străini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Sberbank Europe este deținută de Sberbank Rusia, cea mai mare bancă rusească, care la rândul său este deținută majoritar de statul rus. 

Sberbank Europe AG (Austria) și subsidiarele din Croația și Slovenia cel mai probabil vor cădea, arată Banca Centrală Europeană. Evoluția vine pe fondul ieșirilor puternice de depozite, în contextul reputației afectate de tensiunile internaționale, arată BCE.

”BCE a luat decizia pentru că a ajuns la concluzia că banca nu își va putea onora obligațiile scadente la termen în viitorul apropiat. Sberbank Europe și subsidiarele au trecut prin retrageri semnificative de depozite ca urmare a impactului reputațional generat tensiunile geopolitice. Acest lucru a dus la deteriorarea poziției de lichiditate. Și nu există măsuri realiste disponibile pentru a reface aceste poziții la nivel de grup și în fiecare subsidiară din interiorul uniunii bancare”, se arată într-un comunicat.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Sberbank Europe este deținută de Sberbank Rusia (cea mai mare bancă rusească), care la rândul său este deținută majoritar de statul rus. Banca rusească a fost trecută pe lista entităților supuse sancțiunilor financiare, dar nu blocată total așa cum s-a întâmplat în cazul altei bănci de stat – VTB.

Mecanismul Unic de Rezoluție a decis să suspende, până la finele zilei de 1 martie, orice plată din conturile Sberbank, cu excepția sumelor zilnice permise de lege pentru deponenți. După moratoriu vor urma alte decizii de rezoluție luate la nivel național. Depozitele până la 100.000 de euro sunt acoperite de schema de garanție.

Divizia europeană a Sberbank a apărut în 2012, când rușii au cumpărat afacerile Volksbank din regiune (Bosnia, Croația, Cehia, Ungaria, Serbia, Slovenia, Ucraina și Slovacia), cu excepția celor din România. Deși Sberbank ar fi dorit să cumpere și subsidiara românească a austriecilor (în cele din urmă achiziționată de Banca Transilvania), informațiile vehiculate de atunci de mai multe surse indicau că BNR s-ar fi opus tranzacției din cauza acționariatului rusesc. De altfel, rușii nu controlează direct nicio bancă din România, deși există capital rusesc în alte industrii.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

La finele lui 2021, Sberbank Europe avea active de 13,6 miliarde de euro, 185 de unități și circa 3.900 de angajați.

Moscova interzice vânzările de active

După ce Moscova a declanșat o undă de șoc invadând Ucraina, efectele i se întorc acum sub formă de sancțiuni financiare. Banca centrală a Rusiei se așteaptă la o vânzare nemaivăzută de active denominate în ruble, în condițiile în care investitorii încearcă să scape de moneda rusească – Raiffeisen a afișată încă de duminică un curs de vânzare a valutei cu 80% peste cel oficial de vineri.

Pentru a contracara prăbușirea de jure a piețelor, Banca Rusiei a decis să interzică brokerilor să execute ordinele de vânzare ale activelor rusești de către clienții străini, ceea ce echivalează în mare măsură nu doar cu închiderea contului de capital, ci chiar cu exproprierea parțială a investitorilor străini.

Decizia anunțată de Banca Rusiei vine după ce țările Occidentale au decis să taie accesul mai multor bănci rusești la SWIFT și să blocheze posibilitatea băncii centrale a Rusiei de a dispune de rezervele internaționale pentru a ocoli aceste măsuri – detaliile deciziilor anunțate de șefa Comisiei Europene nu sunt încă cunoscute.

Banca Rusiei a mai anunțat și că va furniza băncilor lichidități (în ruble) prin operațiuni repo nelimitate și prin extinderea activelor eligibile la Lombard.

Presa internațională a arătat că duminică s-au format cozi la unele bancomate în Rusia. Problema autorităților ruse nu va fi, însă, cu furnizarea rublelor, care pot fi tipărite la nevoie, ci cu valoarea acestora - în aceste condiții cererea populației și firmelor pentru valută va crește.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
invazie rusia
sanctiuni rusia
sberbank
faliment
rezolutie