VIDEO Băutură alcoolică fabricată din mere crescute lângă fosta centrală nucleară de la Cernobîl, confiscată de autorități

VIDEO Băutură alcoolică fabricată din mere crescute lângă fosta centrală nucleară de la Cernobîl, confiscată de autorități
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2021

Primul stoc de Atomik, băutură alcoolică fabricată din mere crescute lângă fosta centrală nucleară de la Cernobîl, a fost confiscat de autoritățile ucrainene, iar cercetătorii care au produs-o așteaptă de două luni rezolvarea cazului, relatează BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chernobyl Spirit Company a spus că 1.500 de sticle de Atomik au fost confiscate pe 19 martie și duse la Procuratura din Kiev. Ofițerii au luat încărcătura dintr-un camion al distileriei din Carpați, scrie News.ro

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Băutura spirtoasă, spun producătorii, este primul produs de consum de la Cernobîl realizat după dezastrul nuclear din 1986.

Ei așteaptă acum rezultatul anchetei serviciilor de securitate ucrainene și spun că nu știu de ce încărcătura, care avea destinația Marea Britanie, a fost confiscată.

„Pare că ne acuză că folosim timbre de accize ucrainene false”, a explicat profesorul Jim Smith, cercetător care a petrecut mai mulți ani studiind zona interzisă înainte de a pune bazele Chernobyl Spirit Company cu câțiva ucraineni. „Asta nu are sens, pentru că sticlele sunt pentru Marea Britanie și sunt în mod evident etichetate cu timbre de accize britanice valide”.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Întreprinderea care produce Atomik este condusă de oameni de știință care lucrează în zona interzisă de 4.000 de kilometri pătrați de la Cernobîl - zonă abandonată după 1986. Studiile lor au cuprins dezvoltarea de culturi experimentale pentru a afla dacă cerealele și altele crescute în zonă pot fi folosite pentru produse care să fie sigure în vederea consumului.

Parte din motivul producerii acestei băuturi alcoolice a fost să demonstreze cum pământul din zona interzisă poate fi refolosit în producție. Cercetătorii spun că asta ar putea permite comunităților de aici să cultive și să vândă produse, ceea ce acum este ilegal pe „terenul contaminat”, așa cum e descris oficial.

„Când am gustat prima vodcă martini Atomik în 2019, profesorul Smith, titular la Portsmouth University, a explicat că nu este mai radioactivă decât oricare altă vodcă”, scrie BBC.

Putin: vaccinurile anti-Covid rusești sunt „la fel de sigure ca un Kalașnikov” CITEȘTE ȘI Putin: vaccinurile anti-Covid rusești sunt „la fel de sigure ca un Kalașnikov”

Smith și colegii lui au corectat rețeta de atunci pentru a face o băutură spirtoasă pe bază de mere. Acele mere au fost crescute în districtul Narodichi, aflat în imediata apropiere a zonei interzise, unde agricultura și dezvoltarea sunt încă restricționate.

Compania plănuiește să folosească o parte din profit pentru a ajuta comunitățile din Ucraina - inclusiv din Narodichi - care sunt în continuare afectate de impactul asupra economiei pe care îl are dezastrul nuclear.

Procuratura din Kiev nu a comentat încă legat de acest subiect.

viewscnt
Afla mai multe despre
atomik
mere
bautura
cernobil