BERD va finanța companiile de transport și logistică din Ucraina, pentru a utiliza noi rute de export

BERD va finanța companiile de transport și logistică din Ucraina, pentru a utiliza noi rute de export
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2022

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) are în vedere sprijinul financiar pentru companiile de transport și logistică din Ucraina, pentru a le ajuta să-și continue exporturile, a declarat un înalt oficial al băncii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna trecută, Ucraina a închis oficial cele patru porturi ale sale de la Marea Neagră și Marea Azov, pe care forțele ruse le-au capturat, lăsând rutele terestre prin țările vecine ca singura sa opțiune de export, scrie News.ro.

EY aniversează 30 de ani în România și pune în lumină tema progresului CITEȘTE ȘI EY aniversează 30 de ani în România și pune în lumină tema progresului

În consecință, riscă să piardă exporturi de milioane de tone de cereale din cauza controlului Rusiei asupra transportului maritim din Marea Neagră, declanșând o criză alimentară și presiune inflaționistă asupra piețelor globale de mărfuri alimentare.

BERD intenționează să ofere o linie de lichiditate companiei feroviare ucrainene UZ pentru a o menține în funcțiune și pentru a o pregăti să exporte mai multe mărfuri ucrainene, a declarat șeful BERD pentru Europa de Est, Matteo Patrone, pentru Reuters, la întâlnirile anuale ale băncii de la Marrakech.

”Colaborăm cu companii de logistică pentru a vedea cum să le sprijinim pe liniile de lichiditate”, a spus el.

Inițiativa include poșta Ucrainei și alte companii din sectorul privat și public, precum și municipalități, a adăugat el.

Discuțiile dintre BERD și Ministerul Infrastructurii al Ucrainei caută modalități de modernizare a infrastructurii transfrontaliere și de transbordare, a spus Patrone.

Un comerciant a spus că transportul feroviar poate exporta doar o fracțiune din cerealele stocate în prezent în silozurile Ucrainei, compania feroviară trebuind să își adapteze infrastructura și echipamentele pentru transporturile transfrontaliere de cereale.

Banca se află, de asemenea, în primele etape ale negocierii liniilor de lichiditate pentru a ajuta țările vecine Ucrainei să facă față opririi aprovizionării cu gaze a Rusiei, a spus Patrone, fără a oferi detalii.

”De asemenea, discutăm cu Naftogas despre furnizarea unei linii de lichiditate pentru ei”, a spus Patrone.

BERD a declarat că intenționează să cheltuie 1 miliard de euro în 2022 pentru a ajuta economia ucraineană.

Comisarul Uniunii Europene pentru Comerț, Valdis Dombrovskis, a estimat costul pagubelor de război aduse Ucrainei între 500 și 600 de miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
ucraina