Bulgaria a furnizat în secret Ucrainei combustibil și muniție în primele luni de război. Culmea ironiei: motorina pe care o livra era produsă din țiței rusesc la o rafinărie operată de compania Lukoil

Bulgaria a furnizat în secret Ucrainei combustibil și muniție în primele luni de război. Culmea ironiei: motorina pe care o livra era produsă din țiței rusesc la o rafinărie operată de compania Lukoil

Fostul premir bulgar Kiril Petkov

Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2023

Bulgaria, una dintre cei mai sărace țări din UE și mult timp percepută ca fiind pro-Moscova, a ajutat Ucraina să supraviețuiască atacului Rusiei, la începutul războiului, furnizându-i în secret cantități mari de motorină și muniție, de care avea nevoie disperată, au declarat politicienii care erau atunci la conducere la Sofia și care au luat această decizie. Dezvăluirile lor au fost confirmate de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Fostul premir bulgar Kiril Petkov și ministrul de finanțe Assen Vassilev au declarat că țara lor a furnizat 30% din muniția de calibru sovietic de care armata ucraineană a avut nevoie în timpul unei perioade cruciale de trei luni în primăvara anului trecut. De asemenea, Bulgaria a aprovizionat Ucraina uneori cu până la 40% din necesarul de motorină, scrie News.ro.

Mulți unguri trec granița spre Croația pentru carburanți, chiar și cu bidoane CITEȘTE ȘI Mulți unguri trec granița spre Croația pentru carburanți, chiar și cu bidoane

Cei doi politicieni bulgari, care se află acum în opoziție, au descris împreună cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, operațiunea remarcabilă pusă la cale de micul stat balcanic, care oficial refuza toate cererile de înarmare a Ucrainei, în interviuri acordate publicației germane Die Welt.

"Kiril Petkov a dat dovadă de integritate și îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toată priceperea politică pentru a găsi o soluție", a declarat Kuleba. Liderul bulgar "a decis să fie de partea bună a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic", a adăugat Kuleba.

Petkov a fost nevoit să acționeze pe ascuns, din cauza simpatiilor vădit pro-Kremlin care există în rândul multor membri ai clasei politice bulgare, inclusiv a partenerilor săi de coaliție de atunci, socialiștii. La câteva zile după ce așa-numita operațiune specială a Rusiei în Ucraina a început la 24 februarie, el și-a concediat ministrul apărării, care refuza să califice invazia drept un act de război.

Între timp, sondajele au arătat că peste 70% dintre bulgari se tem să nu fie atrași în conflict și se opun furnizării de arme Ucrainei, în ciuda faptului că țara lor are stocuri mari de arme și muniție de calibru sovietic de care Kievul are nevoie urgentă.

RUTELE TERESTRE, PRIN ROMÂNIA ȘI UNGARIA

Potrivit lui Kuleba, livrările de arme au început la mijlocul lunii aprilie, după ce a fost în vizită la Sofia (tot atunci, ministrul Kuleba a venit și la București - n.r.). Ucraina respinsese ofensiva inițială a Rusiei asupra Kievului, dar era grav lipsită de provizii, multe dintre livrările occidentale fiind încă în curs de desfășurare, iar muniția de calibru sovietic fiindu-i extrem de necesară.

"Știam că Bulgaria avea cantități mari de muniție, așa că (am fost trimis să) procur materialele necesare", a declarat Kuleba pentru Die Welt. El a spus că a fost o chestiune de "viață și de moarte", adăugând că Petkov i-a răspuns că, deși situația politică internă nu era "ușoară", va face "tot ce-i stă în putință".

Sofia nu a aprovizionat Ucraina direct, dar a permis intermediarilor bulgari să vândă omologilor lor din Ucraina sau din state membre NATO și a păstrat deschise legăturile aeriene cu Polonia și rutele terestre prin România și Ungaria, a declarat Petkov pentru ziarul german. Multe livrări au fost plătite în cele din urmă de SUA și Marea Britanie, a precizat Die Welt, fără a preciza sursa acestei informații.

UCRAINA, APROVIZIONATĂ CU MOTORINĂ DE LA LUKOIL

Un secret și mai mare a înconjurat exporturile de motorină, care, din nou, s-au făcut prin intermediari internaționali. Acestea au fost deosebit de sensibile, deoarece combustibilul pe care Bulgaria îl expedia în Ucraina era produs din țiței rusesc, la o rafinărie de lângă Burgas, la Marea Neagră, operată de compania rusă Lukoil.

Restituirea contribuțiilor de sănătate plătite de cei cu pensii de peste 4.000 de lei CITEȘTE ȘI Restituirea contribuțiilor de sănătate plătite de cei cu pensii de peste 4.000 de lei

"Camioane și cisterne mergeau în mod regulat în Ucraina prin România, iar în unele cazuri combustibilul era încărcat și în trenuri de marfă", a declarat Vassilev. "Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de motorină pentru Ucraina", exportând aproximativ jumătate din producția rafinăriei Burgas, a adăugat el.

Kuleba a confirmat livrările, spunând că acestea au venit "într-un moment critic".

CUM A RIPOSTAT MOSCOVA

Moscova a ripostat la această operațiune cu atacuri cibernetice paralizante și o ofensivă a serviciilor de informații (70 de diplomați ruși au fost expulzați pentru spionaj între martie și iunie anul trecut), precum și prin oprirea livrărilor de gaze către Bulgaria, puternic dependentă, încă din 27 aprilie.

Fostul premierul Petkov a declarat că a rezolvat atunci o criză energetică iminentă aducând din SUA două tancuri petroliere cu GPL, după ce a subliniat Washingtonului că această livrare ar fi și "un semnal politic pentru întreaga Europă că există întotdeauna căi de ieșire din dependența de Rusia".

Printr-o curioasă coincidență, la sfârșitul lui august 2022, directorul Consiliului de Administrație al Lukoil a murit după ce ar fi căzut de la etajul șase al spitalului din Rusia în care era internat. Ravil Maganov avea 67 de ani și fusese decorat, în mai multe rânduri, de Putin. Presa rusă a speculat că s-ar fi sinucis, dar deja până atunci o serie de oligarhi ruși, cândva apropiați de Putin, muriseră în condiții suspecte.

Cu două luni mai înainte, în iunie, guvernul lui Kiril Petkov fusese îndepărtat de la putere, în urma unui vot de neîncredere în Parlament.

În decembrie, parlamentul bulgar a votat pentru a permite în mod oficial furnizarea de arme către Ucraina. Iar de la începutul acestui an, rafinăria Lukoil este controlată în întregime din Bulgaria și caută să importe țiței din alte țări.

Petkov și Vassilev au declarat că partidul lor anticorupție, Continuăm Schimbarea, va lupta în continuare în alegerile generale care vor fi probabil convocate în această primăvară - al cincilea scrutin anticipat în decurs de doi ani. Indiferent de rezultatul acestora, Petkov spune că a demonstrat că o "lume fără dependență și frică" de Rusia este posibilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
muniție