Bulgaria deschide în apropierea graniței cu România o uzină de tratare a deșeurilor radioactive

Bulgaria deschide în apropierea graniței cu România o uzină de tratare a deșeurilor radioactive

Centrala nucleară de la Kozlodui. Foto: kznpp.org

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 iul 2018

Bulgaria a pus în funcțiune o uzină de tratare a deșeurilor radioactive pe bază de plasmă, tehnologie cu ajutorul căreia vor fi reduse semnificativ deșeurile provenite de la centrala nucleară de la Kozlodui, din apropierea graniței cu România pe Dunăre.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tehnologia cu plasmă va fi folosită pentru reducerea deșeurilor slab și mediu radioactive provenite atât de la unitățile 1-4 ale centralei nucleare, care au fost dezactivate între 2002 și 2006, cât și de la reactoarele operaționale 5 și 6, care asigură în prezent peste o treime din producția de energie electrică din Bulgaria.

Cu ajutorul tehnologiei, ce prezintă risc minim de contagiune, deșeurile radioactive sunt topite la temperaturi de până la 5000 de grade Celsius și suferă apoi unui proces de vitrificare pentru reducerea volumului. Lichidele și materialele organice sunt evaporate, produsul final fiind lipsit de componente organice.

Erdogan, înzestrat cu puteri sporite, își pune ginerele ministru de Finanțe CITEȘTE ȘI Erdogan, înzestrat cu puteri sporite, își pune ginerele ministru de Finanțe

Costul proiectului s-a ridicat la circa 31 milioane de euro, acesta fiind finanțat în proporție de 35% de guvernul de la Sofia. Diferența până la 100% este asigurată de Uniunea Europeană prin intermediul unui fond dedicat operațiunilor de dezafectare a reactoarelor 1-4 de la Kozlodui, gestionat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Unitatea de tratare a deșeurilor are o capacitate de procesare de 250 de tone pe an. Uzina a fost construită de compania spaniolă Iberdrola Ingeniería y Construcción în parteneriat cu belgienii de la Belgoprocess, cei care au furnizat și tehnologia cu plasmă.

Anul trecut, Belgoprocess a semnat un contract pe patru ani cu Nucleaelectrica pentru incinerarea a 72 de tone de deșeuri slab radioactive provenite de la reactoarele 1 și 2 de la Cernavodă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
uzina tratare deseuri radioactive
kozlodui
investitie