Bulgaria este de acord să primească trupe aliate în țară, dar numai sub comandă bulgară. Președintele Radev: Bulgaria este și un stat suveran, dar și un aliat loial și membru al NATO

Bulgaria este de acord să primească trupe aliate în țară, dar numai sub comandă bulgară. Președintele Radev: Bulgaria este și un stat suveran, dar și un aliat loial și membru al NATO
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 feb 2022

Bulgaria susține poziția că forțe aliate suplimentare pot fi dislocate în țară doar în cadrul grupului de luptă de tip batalion al Alianței sub comandă bulgară, transmite Mediapool, citată de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„După cum știți, Bulgaria este parte din eforturile de detensionare, dar și din eforturile de întărire a flancului estic al Alianței. Ca țară cadru în formarea grupului de luptă de tip batalion, Bulgaria este deschisă tuturor aliaților pentru a contribui la contingentele lor, care să completeze deficitului de capabilități în cadrul Forțelor Terestre ale Bulgariei”, a spus președintele Rumen Radev, ca răspuns la întrebarea dacă Bulgaria trebuie să accepte desfășurarea de forțe americane suplimentare în țară, dacă există o astfel de propunere.

Grecia va rambursa cu doi ani mai devreme împrumuturile de la FMI CITEȘTE ȘI Grecia va rambursa cu doi ani mai devreme împrumuturile de la FMI

Statele Unite au desfășurat deja forțe suplimentare în România și Polonia, dar nu și în Bulgaria, după ce guvernul a ieșit cu o poziție oficială că este pregătit doar pentru un grup de luptă de tip batalion, în care să fie țară cadru și țară gazdă. Cu toate acestea, problema este încă în discuție în NATO.

„Bulgaria este și un stat suveran, dar și un aliat loial și membru al NATO, iar acestea sunt cele două principii de bază care ne determină pozițiile”, a spus Radev.

Ideea Bulgariei, deocamdată, este să se bazeze pe aliați pentru „deficitele” din Forțele Terestre, așa că probabil se așteaptă ajutor de vehicule blindate și altă tehnică modernă pe care nu o deține. Practica este însă ca o țară – cadru să fie una dintre armatele mari ale NATO, care are capacități.

Starea forțelor armate va fi discutată în cadrul unei ședințe a Consiliului Consultativ de Securitate Națională și este de așteptat ca parametrii specifici de consolidare a potențialului de apărare în Bulgaria din cauza crizei din Ucraina să fie clarificați.

O misiune comună cu Spania pentru a își proteja spațiul aerian a început deja în Bulgaria. În Bulgaria sunt 4 avioane Eurofighter EF-2000 Typhoon II și 130 de militari spanioli.

„Cu toții sperăm că va fi evitat un război pe scară largă în Ucraina”, a comentat Rumen Radev. „În fiecare zi au loc negocieri pentru cea mai bună soluție politică. Cine crede că criza va fi rezolvată prin mijloace militare greșește. Singura modalitate de a găsi o soluție durabilă este prin negocieri și diplomație”, a adăugat el.

Potrivit spuselor sale, cel mai mare risc pentru securitatea Bulgariei este neglijarea problemelor forțelor armate bulgare. „Nu ne putem aminti de acestea doar de la criză la criză și de la catastrofă la catastrofă. Trebuie să se acorde o atenție constantă la cel mai înalt nivel de stat legat de capacitățile lor de luptă și vom discuta aceste probleme”, a adăugat Radev.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
trupe
nato