Cancelarul austriac Kurz, vizat de o moțiune de cenzură, în urma Ibiza-gate, după alegerile europene

Cancelarul austriac Kurz, vizat de o moțiune de cenzură, în urma Ibiza-gate, după alegerile europene
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2019

Președintele Parlamentului austriac a stabilit luni, la 27 mai, data supunerii la vot a unei moțiuni de cenzură, prezentate de către opoziție, împotriva cancelarului Sebastian Kurz, slăbit de plecarea foștilor săi parteneri de extremă dreapta (FPÖ) în urma Ibiza-gate, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Președintele Parlamentului Wolfgang Sobotka, care la fel ca și Kurz face parte din ÖVP (conservatori), a precizat marți că a considerat de preferat o ”discuție calmă și factuală” ca această moțiune să fie examinată după scrutinul european de duminică, scrie News.ro.

De la prăbușirea, sâmbătă, a coaliției de dreapta-extremă dreapta, în urma unei înregistrări video compromițătoare pentru liderul naționalist Heinz-Christian Strache, criza politică se amplifică în Austria și-l amenință de-acum pe cancelarul Sebastian Kurz, în vârstă de 32 de ani.

Bloomberg: Isărescu trebuie să decidă dacă va rămâne la conducerea BNR, într-un moment în care independența băncii centrale este amenințată. Cine îl poate înlocui CITEȘTE ȘI Bloomberg: Isărescu trebuie să decidă dacă va rămâne la conducerea BNR, într-un moment în care independența băncii centrale este amenințată. Cine îl poate înlocui

Moțiunea de cenzură a fost depusă de către micul partid ecologist Jetzt, însă Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ) și Partidul Libertății din Austria (FPÖ, extremă dreapta) nu au exclus să o susțină, ceea ce le-ar permite să formeze o majoritate și să-l dea jos de la putere pe șeful Guvernului înaintea unor alegeri legislative anticipate, prevăzute în septembrie.

Aceste alegeri legislative au fost convocate de către cancelar, după difuzarea unor fragmente din înregistrarea video în care Strache, liderul FPÖ, era filmat cu camera ascunsă în timp ce tocmea contracte publice austriece cu falsa nepoată a unui oligarh rus, la Ibiza, în Spania, în 2017.

Acest scandal, care bulversează scena politică austriacă, cu câteva zile înaintea alegerilor europene, a antrenat în câteva zile demisia lui Strache din toate mandatele, inclusiv cel de vicecancelar, iar apoi plecarea tuturor celorlalți miniștri FPÖ din Guvern.

Însă mai mulți lideri din cadrul opoziției apreciază că șeful Guvernului, Kurz, liderul ÖVP este necesar să-și depună și el mandatul, înaintea alegerilor anticipate din septembrie.

”Noi vrem ca tot Guvernul de tranziție să fie format din experți, pentru că noi considerăm că numai această soluție poate aduce încredere și stabilitate în această fază dificilă”, au anunțat marți social-democrații din cadrul SPÖ.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlamentul austriac
ibiza-gate
sebastian kurz