Cât de mare și de puternică este cu adevărat armata Rusiei?

Cât de mare și de puternică este cu adevărat armata Rusiei?
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2022

De-a lungul deceniilor, armata Rusiei a fost prezentată ca fiind una dintre cele mai puternice din lume. Într-adevăr, o armată înarmată nuclear. Ca și cum ar fi vrut să reamintească lumii acest fapt, președintele Vladimir Putin a oferit în mod regulat atât rușilor, cât și lumii întregi, parade și exerciții militare, potrivit Deutsche Welle.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cu toate acestea, cât de puternică este cu adevărat o armată nu poate fi demonstrat prin pași de defilare în Piața Roșie, ci pe câmpul de luptă. Rușii sunt puși în genunchi acum de o armată mult mai mică din Ucraina - o armată care nici măcar nu exista până acum câțiva ani. Cum se poate așa ceva?

FOTO&DOCUMENT - ROMAERO vrea să aibă valoarea de piață a unor active, inclusiv pentru sediul PSD - Băneasa CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT - ROMAERO vrea să aibă valoarea de piață a unor active, inclusiv pentru sediul PSD - Băneasa

Cât de mare este armata lui Putin?

Pe hârtie, forțele armate ruse susțin că au 1 milion de soldați, iar în viitorul apropiat 1,1 milioane, potrivit lui Margarete Klein de la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate. Dar dimensiunea reală este mult mai mică, a declarat ea pentru DW.

O mare parte din unitățile rusești dislocabile au fost deja folosite în Ucraina, a spus ea. "Acestea au suferit pierderi majore în ceea ce privește soldații uciși sau răniți", scrie Hotnews.ro.

Numărul exact al victimelor este dificil de stabilit, dar serviciile secrete americane consideră că Rusia a suferit cel puțin zeci de mii de morți și răniți.

Ideea că Rusia are rezerve infinite de soldați care pot fi desfășurați este departe de realitate, a declarat George Barros de laInstitutul pentru Studiul Războiului.

El a adăugat că actualul curs al războiului dovedește că lumea a supraestimat mult timp puterea armatei ruse. Scopul, a spus el, al recentului impuls de mobilizare parțială al lui Putin este doar acela de a menține actuala linie de front după toate pierderile.

Bulgaria și România s-au înțeles pentru al treilea pod peste Dunăre. Unde va fi construit CITEȘTE ȘI Bulgaria și România s-au înțeles pentru al treilea pod peste Dunăre. Unde va fi construit

Trimiși pe front fără pregătire sau echipament

Numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimele zile arată că mobilizarea ordonată de Vladimir Putin miercurea trecută se desfășoară haotic, unele imagini video cu recruți ruși în stare avansată de ebrietate în timp ce se îndreaptă spre centrele de instruire viralizându-se pe platformele social media.

"Sunt oameni acolo care au peste 50 de ani și au probleme de sănătate", a spus Barros. Această observație a fost susținută de numeroase povești și videoclipuri postate pe rețelele de socializare.

Rezerviștii trebuie să fie instruiți și echipați înainte de a fi trimiși la război, a explicat Barros. Cu toate acestea, mulți vor primi acum doar una sau două luni de pregătire, ceea ce este departe de a fi suficient.

Alții sunt chiar trimiși pe front fără nicio pregătire sau echipament, a spus el, adăugând că singurul lucru pe care aceste condiții sunt susceptibile să-l realizeze este creșterea numărului de victime.

Câte tancuri mai are cu adevărat Rusia?

La începutul invaziei sale pe scară largă din februarie, Rusia avea aproximativ 3.330 de tancuri operaționale (2.840 cu forțele terestre, 330 cu infanteria sa navală și 160 cu forțele sale aeropurtate), potrivit bazei de date Military Balance 2021.

Baza de date include toate tipurile de tancuri utilizate în prezent de armata rusă, în special T-72, T-80 și T-90, precum și modificările acestora.

Potrivit Oryx, un proiect de investigație online care documentează pierderile de echipamente în războiul din Rusia, Rusia a pierdut cel puțin 994 de tancuri până la 1 septembrie.

Cu toate acestea, potrivit estimărilor făcute de Conflict Intelligence Team, un monitor online independent al conflictelor armate rusești, baza de date Oryx acoperă aproape 70% din totalul echipamentelor pierdute în luptă de ambele părți, deoarece include doar pierderile complet verificate - nu fiecare vehicul capturat sau distrus este fotografiat și documentat.

Rusia a pierdut cel puțin 220 de tancuri T-72B mai vechi și aproximativ 270 de versiuni T-72B3/M ale calului său de bătaie, modificate în anii 2010.

Bilanțul tancurilor distruse include cel puțin 35 de T-80BVM și peste 20 de tancuri T-90A/M, pe care experții ucraineni le consideră cele mai avansate și mai rezistente tipuri de tancuri rusești.

Cu toate acestea, Rusia are încă la îndemână aproximativ 2.000 de tancuri pregătite de luptă, precum și o cantitate enormă în depozite.

Baza de date Military Balance 2021 spune că depozitele rusești au aproximativ 10.200 de tancuri, inclusiv diverse T-72, 3.000 de T-80 și 200 de T-90.

Acest lucru înseamnă că Rusia ar putea avea aproximativ 17.300 de tancuri produse între sfârșitul anilor 1950 și prezent.

Asta, pe hârtie. În realitate, nimeni - probabil nici măcar Rusia - nu știe cu exactitate câte dintre aceste mii estimate pot ieși de la naftalină și pot fi din nou operaționale.

Câte arme nucleare are Rusia

Buletinul Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic, organizația care ține faimosul „Ceas al Apocalipsei”, estima că la începutul lui 2022 arsenalul nuclear al Rusiei număra aproximativ 4.477 de focoase nucleare care erau desemnate unor bombardiere strategice cu rază lungă și unor forțe nucleare cu rază mai scurtă.

Dintre acestea, în jur de 1.588 de focoase strategice sunt desfășurate: în jur de 812 unor rachete balistice lansate de la sol, aproximativ 576 se află pe submarine nucleare și posibil alte 200 la baze aeriene ale unor bombardiere grele.

Pe baza imaginilor din satelit și a informațiilor publicate în baza noului tratat START, acordul bilateral între Statele Unite și Rusia privind reducerea și limitarea armelor nucleare, se pare că Rusia are aproximativ 400 de ICBM-uri înarmate cu focoase nucleare, acestea putând transporta la destinație până la 1.185 de focoase.

FOTO Dezvoltatorul parcului eolian Fântânele, cel mai mare din Europa continentală, investește peste 600 milioane euro într-un proiect similar în Bulgaria CITEȘTE ȘI FOTO Dezvoltatorul parcului eolian Fântânele, cel mai mare din Europa continentală, investește peste 600 milioane euro într-un proiect similar în Bulgaria

ICBM-urile sunt organizate în trei armate de rachete care au în total 12 divizii alcătuite din aproximativ 40 de regimente.

Forțele Rachetelor Strategice ale Rusiei folosesc în prezent mai multe tipuri de rachete balistice intercontinentale (ICBM), ținute atât în silozuri nucleare, cât și desemnate unor platforme de lansare mobile.

Valeri Gherasimov, comandantul Statului Major rus, declara în luna decembrie a anului trecut că 95% din Forțele Rachetelor Stragice rusești sunt permanent pregătite de luptă.

Moscova poate susține încă un front

Șeful Statului Major General al Germaniei, general Eberhard Zorn, declara miercuri într-un interviu pentru Reuters că Rusia are potențialul de a deschide un „al doilea teatru de război” dacă alege să facă asta și nu ar trebui subestimat.

El a spus că cea mai mare parte a forțelor terestre ruse ar putea fi blocate în Ucraina în acest moment, dar, chiar și așa, "nu ar trebui să subestimăm potențialul forțelor terestre ruse de a deschide un al doilea teatru de război".

De asemenea, Rusia are la dispoziție o forță navală și aeriană, precum și rezerve substanțiale, a atras atenția șeful Statului Major General al Germaniei.

Pe de altă parte, numeroși analiști și servicii occidentale susțin că Armata rusă își va epuiza în curând capacitățile de luptă și va fi forțată să-și oprească ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei, relatează Washington Post.

Poate susține industria de armament a Rusiei războiul?

Potrivit expertului rus în securitate Pavel Luzin, stabilit în Statele Unite, industria de armament a Rusiei nu este în măsură să furnizeze cantități semnificative de provizii pe termen scurt.

Margarete Klein a adăugat că aceștia folosesc acum arme și gloanțe vechi, care au fost depozitate încă din perioada sovietică.

Apoi, din nou, nu este clar câte dintre aceste arme stocate au fost deja vândute ca urmare a corupției, sau dacă mai sunt măcar în stare de funcționare.

Industria de armament din Rusia nu dispune de microcipurile necesare pentru arme de înaltă precizie și alte piese de schimb, a declarat Klein.

Singurul avantaj pe care Rusia îl are cu adevărat este o populație mai mare la dispoziție pentru a o recruta în armată. Cu toate acestea, după cum a subliniat Barros, o armată are nevoie de mai mult decât de soldați pentru a avea succes.

Mai mult, Ted Galen Carpenter de la Institutul Cato din Washington, spune că Putin dorește în continuare să pună capăt rapid conflictului și că, dacă Ucraina și Occidentul s-ar arăta dispuși să negocieze, Moscova ar veni probabil la masa negocierilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
armata