CEDO condamnă din nou Polonia

CEDO condamnă din nou Polonia
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 nov 2021

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou Polonia cu privire la reforma sistemului său judiciar și a cerut Varșoviei să rezolve rapid lipsa de independență a Consiliului Național polonez al Magistraturii, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cei șapte judecători care au examinat acest dosar au hotărât în unanimitate că Polonia a încălcat articolul Convenției drepturilor omului care protejează dreptul la un proces echitabil, scrie News.ro.

Lipsa de angajați generează noi măsuri disperate - Plata salariului la cerere și renunțarea la testarea pentru depistarea drogurilor CITEȘTE ȘI Lipsa de angajați generează noi măsuri disperate - Plata salariului la cerere și renunțarea la testarea pentru depistarea drogurilor

Instanța judiciară a Consiliului Europei (CoE) a fost sesizată de către doi judecători care acuză o lipsă de imparțialitate și de independență a Camerei de Control Extraordinar și a Afacerilor Publice din cadrul Curții Supreme poloneze.

Aceasta este una dintre cele două camere înființate care creează polemică în Polonia, din cauza desemnării judecătorilor care fac parte din ele de către puterile executivă și legislativă.

Cei doi reclamanți au candidat la posturi judiciare, însă nu au fost recomandați să le ocupe, iar recursurile pe care le-au formulat la Curtea Supremă au fost respinse în 2019.

CEDO a constatat astfel că ”procedura de numire a judecătorilor a fost influențată în mod necuvenit de către puterile legislativă și executivă” și că, în acest fel, ”este vorba despre o neregulă fundamentală care aduce atingere întregului proces”.

”Camera de Control Extraordinar și a Afacerilor Publice nu este, așadar, un tribunal independent și imparțial înființat prin lege în sensul Convenției europene”, stabilește CEDO.

Curtea cere Poloniei ”să ia măsuri rapide pentru a rezolva această lipsă de independență”.

Rareș Bogdan despre negocierile cu PSD: Pentru țară trebuie să treci peste orice! Ce minister vrea neapărat PNL CITEȘTE ȘI Rareș Bogdan despre negocierile cu PSD: Pentru țară trebuie să treci peste orice! Ce minister vrea neapărat PNL

Varșovia este condamnată astfel să plătească 15.000 de euro fiecărui reclamant, cu titlu de prejudiciu moral.

Acest dosar ”face parte dintre cele 57 de plângeri depuse împotriva Poloniei în perioada 2018-2021 cu privire la diverse aspecte ale reorganizării sistemului judicar polonez inițiată în 2017”, subliniază CEDO.

viewscnt
Afla mai multe despre
cedo
polonia