Cehia va lansa o licitație pentru construcția unei unități noi la centrala nucleară Dukovany

Cehia va lansa o licitație pentru construcția unei unități noi la centrala nucleară Dukovany
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2022

Ministerul ceh al Industriei va ordona săptămâna viitoare lansarea unei licitații pentru construirea unei unități noi la centrala nucleară Dukovany, a declarat duminică un purtător de cuvânt al instituției, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul precedent a trimis anul trecut chestionare de securitate la trei potențiali ofertanți - Westinghouse  din Statele Unite, EDF din Franța și KHNP din Coreea de Sud - după ce candidații din China și Rusia au fost excluși din motive de securitate, scrie News.ro.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

”Ministrul Industriei Jozef Sikela va emite un ordin săptămâna viitoare pentru licitația privind construirea unei unități noi la centrala nucleară Dukovany”, a declarat purtătorul de cuvânt Vojtech Srnka.

Producătorul ceh de energie electrică controlat de stat CEZ operează patru unități de 510 megawați fiecare la uzina Dukovany, construită între 1985 și 1987.

Noua unitate este menită să înlocuiască instalațiile care urmează să se retragă în următoarele decenii.

Autoritățile cehe au exclus Rusia de la licitația pentru proiectul estimat a avea o valoare de cel puțin 6 miliarde de euro, în aprilie anul trecut, pe fondul unei dispute diplomatice cu Moscova din cauza unei explozii mortale la un depozit de arme din Cehia în 2014, în care Rusia a negat implicarea.

Premierul Petr Fiala a declarat în februarie că, potrivit planurilor de licitație, un furnizor pentru noua unitate Dukovany ar putea fi ales în 2024 și autorizațiile de construcție ar putea fi obținute până în 2029. El a spus că este necesară punerea în funcțiune a unității până în 2036.

Energia nucleară este o sursă importantă de energie în Republica Cehă, reprezentând 40% din mixul său energetic.

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
dukovany