Companiile de utilități din Polonia renunță la activele pe bază de cărbune pentru investiții în energia eoliană offshore

Companiile de utilități din Polonia renunță la activele pe bază de cărbune pentru investiții în energia eoliană offshore
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2021

Companiile poloneze de utilități PGE, Enea și Tauron, care generează cea mai mare parte a electricității din cărbune, își vor vinde activele pe bază de cărbune pentru a crește investițiile în energia eoliană offshore, a afirmat luni ministrul adjunct al activelor statului, Artur Sobon, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În pofida a trei decenii de reforme reușite și a unei creșteri economice susținute după căderea comunismului, cărbunele reprezintă în continuare 80% din puterea energetică a Poloniei, aceasta fiind țara cu cea mai mare dependență de combustibili fosili din Uniunea Europeană. Minele de cărbune asigură peste 80.000 de locuri de muncă și sunt puternic subvenționate și politizate. Emisiile de CO2 ale Poloniei au rămas la un nivel ridicat în ultimii ani pentru că Guvernul conservator de la Varșovia s-a încăpățânat să apere cărbunele. Însă, costurile ridicate de extracție și taxele europene pe emisiile poluante au făcut energia pe bază de cărbune non-competitivă, ceea ce a obligat autoritățile de la Varșovia să își revizuiască pozițiile, scrie Agerpres.

Sergiu Biriș lansează un nou proiect CITEȘTE ȘI Sergiu Biriș lansează un nou proiect

Luni, cele două companii de stat au semnat o scrisoare de intenție pentru a se alătura proiectelor de energie eoliană offshore din Marea Baltică.

"Faptul că astăzi pregătim acest proces de transformare, care include renunțarea la active pe bază de cărbune de la cele trei companii, va face finanțarea mai ușoară, deoarece energia eoliană offshore reprezintă o dificultate financiară pentru toți investitorii", a apreciat Sobon, la conferința de presă de după semnarea scrisorii de intenție.

Primul parc eolian offshore al Poloniei ar urma să fie operațional în 2025, iar capacitatea totală a proiectului din Marea Baltică va fi de aproximativ 10 gigawați (GW) până în 2040.

"Această scrisoare de intenție va fi despre noi investiții. Cred că firmele poloneze de utilități deținute de stat ar trebui să fie lideri în aceste proiecte", a afirmat, la aceeași conferință, Wojciech Dabrowski, directorul general al PGE.

Acesta a adăugat că în cele din urmă cărbunele polonez ar trebui înlocuit cu energie nucleară și eoliană.

Fondurile din Pactul verde european sunt esențiale pentru a ajuta Polonia să ajungă la neutralitate climatică, a subliniat recent ministrul polonez al Mediului, Michal Kurtyka.

Potrivit unor diferite estimări, costurile se situează undeva între 700 și 900 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
carbune