Coronavirus: Neîncrezători în autorități, rușii se pregătesc pentru ce este mai rău

Coronavirus: Neîncrezători în autorități, rușii se pregătesc pentru ce este mai rău
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2020

Rusia susține că epidemia cu noul coronavirus este "sub control", însă pasivitatea autorităților în ceea ce privește gestionarea crizei suscită suspiciune printre numeroși ruși, care se pregătesc pentru ce este mai rău, relatează joi AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De la catastrofa nucleară de la Cernobîl în 1986 până la uriașele incendii din 2010, istoria sovietică și cea rusă este plină de episoade în care prima reacție a autorităților a fost de a ascunde amploarea pagubelor, scrie Agerpres.

Măsurile decise de Guvern: Credite garantate și cu dobândă subvenționată, rambursări de TVA, șomaj tehnic acoperit CITEȘTE ȘI Măsurile decise de Guvern: Credite garantate și cu dobândă subvenționată, rambursări de TVA, șomaj tehnic acoperit

Când epidemia de coronavirus a izbucnit, Moscova a reacționat de data aceasta repede. La sfârșitul lui ianuarie, în timp ce China era lovită în plin, Moscova a ordonat închiderea celor 4.200 de kilometri de frontieră comună și a interzis intrarea cetățenilor chinezi.

Până la 6 martie, cea mai mare țară din lume nu înregistrase decât 10 cazuri. Însă cifra a crescut de atunci, mai ales săptămâna aceasta, înregistrând în 24 de ore, marți și miercuri, o creștere de 29%, pentru a ajunge la 147.

Cu toate acestea, Vladimir Putin a subliniat marți că prin închiderea frontierelor Rusia a evitat "o epidemie masivă" și că situația este sub control.

În afară de închiderea totală a frontierelor, măsură în vigoare de miercuri, măsurile de amploare națională sunt puțin numeroase. Capitala rusă - și alte câteva orașe - au instaurat restricții privind adunările publice și au închis instituții școlare și culturale, însă în majoritatea țării se trăiește în normalitate.

Mesajul autorităților este clar: "Nu există niciun motiv pentru panică. Toate măsurile luate sunt preventive", a insistat vicepremierul rus însărcinat cu sănătatea, Tatiana Golikova.

La Moscova, îngrijorarea este cu toate acestea reală. De la începutul săptămânii, imagini cu rafturi goale din supermarketuri alimentează rețelele sociale. Mulți moscoviți s-au refugiat la "dacea", casele lor de vacanță.

Fără a atinge proporțiile văzute în Europa, a fost înregistrată o creștere a cererii de produse neperisabile. Russe X5, primul grup de distribuție din țară, susține că reaprovizionează magazinele cu produse de primă necesitate "de la două până la patru ori" mai des.

Măștile și gelul antibacterian sunt aproape de negăsit la Moscova. În centrul suspiciunilor este numărul de bolnavi, considerat de mulți subevaluat.

Potrivit Anastasiei Vasilieva, președinta sindicatului "Alianța medicilor" și apropiată a opozantului Aleksei Navalnîi, autoritățile maschează cazurile, prezentându-le drept "pneumonii sau infecții respiratorii severe".

Cifrele oficiale sunt contradictorii: agenția de statistică Rosstat afirmă că pneumoniile au crescut la Moscova cu 37% în ianuarie 2020 în raport cu 2019, în timp ce serviciile de sănătate ale capitalei insistă asupra unei scăderi cu 8% și 7% în primele luni ale anului a numărului de "pneumonii extra-spitalizate". În ceea ce-l privește pe ministrul rus al sănătății, Mihail Murașko, acesta afirmă că numărul de decese cauzate de pneumonie a scăzut cu 20% în 2020.

Un alt factor de suspiciune îl constituie testele de detectare. Deși agenția sanitară Rospotrebnadzor asigură că peste 110.000 de teste au fost efectuate, cotidianul Moskovski Komsomoleț pune la îndoială fiabilitatea lor în raport cu cele folosite în străinătate, pentru că doar pacienții cu formă severă a bolii sunt testați pozitiv.

Zvonurile se răspândesc, iar Vladimir Putin a denunțat acest fenomen drept "zgomote răuvoitoare". Un centru de criză asupra coronavirusului a fost însărcinat cu eliminarea lor de pe rețelele sociale.

Marți, un mesaj ce afirma că Moscova va fi plasată în stare de alertă, cu patrule de poliție și lege marțială, a circulat mai multe ore înainte de a fi dezmințit.

În fața incertitudinilor, rămâne umorul rușilor: "După ce trece frontiera rusă, coronavirusul este rebotezat drept gripă sezonieră".

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
coronavirus