Crăciunul fără lumini semnalează vremuri grele pentru un oraș prosper din Ungaria

Crăciunul fără lumini semnalează vremuri grele pentru un oraș prosper din Ungaria
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 dec 2022

Iluminarea festivă slabă la o piață anuală din orașul Gyor subliniază durerea economică resimțită în Ungaria, pe măsură ce costurile cu energia și inflația cresc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rușinate totuși, după un apel adresat locuitorilor să decoreze ei înșiși orașul, autoritățile din Gyor, Ungaria, au anunțat brusc că au găsit bani pentru a aprinde niște luminițe de Crăciun – deși nu atât de multe ca de obicei, arată Adevarul.

Erdogan anunță a treia creștere, în decurs de un an, a salariului minim în Turcia CITEȘTE ȘI Erdogan anunță a treia creștere, în decurs de un an, a salariului minim în Turcia

Veniturile ridicate ale bugetului local sunt alimentate de o uriașă fabrică auto deținută de germani, în cel mai mare oraș din nord-vestul Ungariei. Locuitorii săi au salarii neobișnuit de mari, iar orașul este practic fără șomaj; drept urmare, un număr mare de alegători sunt recunoscători pentru prosperitatea lor relativă și serviciile municipale bine finanțate, lui Viktor Orban, vechiul prim-ministru naționalist al țării.

Așa că a fost un șoc la demararea pregătirlor pentru sărbătorile de iarnă, de la sfârșitul lunii noiembrie – la doar șapte luni după alegerile naționale în care orașul, Gyor, a dat partidului Fidesz de guvernământ al domnului Orban o majoritate puternică – ca piața anuală de Crăciun a orașului, de obicei orbitoare de la lumini, festivități și spectacole cu laser să rămână aproape în întuneric.

Și asta nu este tot ce s-a schimbat. În octombrie, Gyorul a închis muzee, biblioteci, galerii de artă și un centru acvatic, spunând că prețurile mari ale energiei le fac prea scumpe pentru a fi menținute deschise în continuare. Școlile și grădinițele au primit ordin să țină termostatele închise.

Orașul, în ciuda bogăției sale relative, epuizează banii, la fel ca autoritățile municipale din multe alte părți ale Ungariei.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, țările din Europa și nu numai au fost zguduite de creșterea costurilor la energie. Dar șocul a fost deosebit de acut în Ungaria, al cărei guvern de dreapta a refuzat deseori să susțină Ucraina, hotărându-se în schimb să fie de partea Moscovei în căutarea a ceea ce spera să fie aprovizionare ieftină și fiabilă cu gaze naturale; în acest context a spus oamenilor săi că orice problemă cu care s-au confruntat a fost vina Uniunii Europene, în ciuda faptului că erau membri ai blocului.

Acum, cu inflația crescând la 22%, economia înclinându-se spre recesiune, chiar și zone relativ bogate, precum Gyor, se văd lipsite de bani, în contextul unei realități economice care a lovit puternic Ungaria. Guvernatorul băncii centrale a țării, de obicei un aliat fidel Fidesz, a avertizat luna aceasta că „trebuie să ne confruntăm cu faptul că economia maghiară se află într-o situație aproape critică”, în mare parte ca urmare, a spus el, a guvernului propriu care a promovat politici inflaționiste și nu doar războiul din Ucraina.

La conferința de presă anuală de la Budapesta de miercuri, dl Orban a recunoscut că țara sa se confruntă cu probleme, descriind 2022 drept „probabil cel mai dificil an din Ungaria de la căderea comunismului”.

EXCLUSIV Banca Transilvania va plăti indemnizații temporare angajaților de la 1 ianuarie, pentru a-i proteja de inflație, și va crește valoarea tichetelor de masă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Banca Transilvania va plăti indemnizații temporare angajaților de la 1 ianuarie, pentru a-i proteja de inflație, și va crește valoarea tichetelor de masă

Dar, reluând refrenul Rusiei că este o victimă a „rusofobiei”, domnul Orban și-a acuzat criticii de „hungarofobie” și a spus că „Bruxellesul și liberalii internaționali” se unesc împotriva guvernului său.

Diminuarea veniturilor economice cândva importante ale Ungariei, simbolizate de ani de zile de uzina gigantică și în continuă expansiune de motoare Audi din Gyor, l-a lăsat pe domnul Orban disperat după bani de la Uniunea Europeană, forțându-l să-și înfrâneze atacurile asupra blocului, să abandoneze eforturile de a opri ajutorul european pentru Ucraina și să renunțe părți centrale ale politicii sale economice, cum ar fi plafonarea prețurilor la benzină.

Săptămâna trecută, miniștrii europeni de finanțe reuniți la Bruxelles au decis să elibereze o parte din miliardele de dolari din finanțarea înghețată pentru Ungaria, după ce guvernul lui Orban a fost de acord să nu mai încerce să blocheze ajutorul european acordat Ucrainei.

Dar banii europeni nu vor ajuta prea mult orașele lipsite de numerar, precum Gyor, pe termen scurt. Majoritatea fondurilor, aproximativ 6 miliarde de dolari sub formă de granturi de ajutor pandemice blocate anterior și, posibil, alte miliarde de euro, vor merge la Budapesta pentru a ajuta la umplerea unor goluri în bugetul național și pentru a salva guvernul de a fi nevoit să se împrumute.

Instituțiile de știri maghiare, dintre care majoritatea sunt controlate direct sau indirect de Fidesz, au salutat acordul drept o „mare victorie a Ungariei”. Dar observatorii independenți l-au văzut mai degrabă ca pe un armistițiu de mult așteptat între Budapesta și Bruxelles, sediul brațului executiv al Uniunii Europene, și Parlamentul său, care în septembrie a adoptat o rezoluție prin care condamna Ungaria ca fiind un „regim hibrid de autocrație electorală” care nu ar trebui să mai primească bani.

Realitatea a răsărit și la Gyor

Tibor Lorincz, operator de stivuitoare la o filială a fabricii germane și fost alegător Fidesz, s-a declarat îngrozit de decizia de a întrerupe iluminatul festiv. „Cu toții avem nevoie de puțină lumină în viața noastră de Crăciun”, a spus el. Folosind rețelele sociale, el a adunat sute de rezidenți în spatele unui plan de a-și aprinde propriile lumini în centrul orașului.

Rușinate, autoritățile locale, unde Fidesz este majoritar, a anunțat brusc că a găsit bani în plus și a început să decoreze - nu mult, dar suficient pentru a ridica întunericul. „Am câștigat o mică bătălie”, a spus domnul Lorincz, „dar nu și războiul”.

Primarul orașului Gyor, Csaba Andras Dezsi, a refuzat să fie intervievat, dar, ca răspuns la întrebările scrise, a spus că, „conflictul care are loc în cartierul nostru și criza energetică aferentă” au pus „o povară grea pe toți” și ne-au forțat să punem„ decorațiuni mai modeste.”

Roland Kosa, care conduce o companie de film în Gyor, a spus că reducerea iluminatul festiv a fost un „punct de cotitură”.

„Miezul identității noastre este că suntem un oraș bogat, iar acest lucru ne-a lovit nucleul”, a spus domnul Kosa. „Toată lumea întreabă: „Chiar nu ne putem permite să avem nici măcar lumini de Crăciun?”

Sceptic că motivul a fost o criză energetică la nivel european, a dat vina pe Fidesz și pe primarul orașului, domnul Dezsi, un cardiolog excentric, iubitor de papagali, care a preluat conducerea după ce fostul primar, Zsolt Borkai, tot din Fidesz, s-a încurcat într-un scandal sexual și și-a dat demisia în 2019.

Scandalul a afectat foarte puțin sprijinul covârșitor al orașului pentru Fidesz, parțial pentru că a fost în mare parte ignorat de instituțiile media maghiare loiale domnului Orban. Știrile economice proaste au fost în mod similar ascunse, prezentate ca „știri false” smulse de oponenții politici sau puse pe seama sancțiunilor europene asupra Rusiei.

Pentru a atrage publicul în spatele narațiunii sale, care nu este diferită de cea a Kremlinului, guvernul lui Orban organizează acum ceea ce numește o „consultare națională” – un vot pe o serie de întrebări principale menite să arate că „sancțiunile distrug economiile”. a Europei.”

Uniunea Europeană nu a impus nicio sancțiune asupra gazelor naturale rusești, iar gigantul energetic al Rusiei, Gazprom, a majorat prețul prin reducerea livrărilor către mulți clienți. Ungaria, care și-a trimis ministrul de externe la Moscova în această vară pentru a implora Rusia să mențină fluxul de gaz, nu a fost afectată de aceste reduceri, dar trebuie să plătească mai mult, deoarece prețul pe care Gazprom îl percepe este în mare parte stabilit de ratele pieței.

Dintr-o dată, toată lumea caută alternative la dolarul american CITEȘTE ȘI Dintr-o dată, toată lumea caută alternative la dolarul american

„Puterea și efectul propagandei sunt extraordinare”, a spus Bulcsu Hunyadi, analist senior la Political Capital, un grup de cercetare din Budapesta care îl critică adesea pe dl Orban. Ungaria, a spus el, a creat un sistem de „autocrație informațională” care permite guvernului „să creeze o realitate alternativă”.

Un studiu recent Political Capital a constatat că majoritatea maghiarilor cred că sancțiunile împotriva Ucrainei au afectat mai mult Europa decât Rusia și că jumătate dintre alegătorii Fidesz cred că Ungaria nu le-a susținut. În realitate, Ungaria a votat pentru fiecare dintre cele nouă seturi de sancțiuni ale UE din februarie, inclusiv o nouă rundă aprobată de domnul Orban și de alți lideri, joi la Bruxelles.

Negarea problemelor economice sau aruncarea vinovăției acestuia asupra Bruxelles-ului a devenit mult mai dificilă în această lună, când Gyorgy Matolcsy, șeful băncii centrale a Ungariei, a declarat legislatorilor că „indicatorii noștri financiari și macroeconomici se află pe primul sau pe al doilea cel mai rău loc în Uniunea Europeană” și a prezis că „anul viitor va fi mai rău” fără o schimbare bruscă a cursului.

Peter Virovacz, economist la ING Bank din Budapesta, a spus că „a fost un șoc” să aud astfel de avertismente dure din partea băncii centrale. „Piețele se gândesc la toate aceste greșeli de ceva timp, dar a fost o revelație pentru localnici”, a spus el.

Pe fondul penuriei severe de benzină și motorină din cauza problemelor tehnice la cea mai mare rafinărie din Ungaria și a limitelor de preț care au făcut ca vânzarea să fie neprofitabilă, o creștere a cumpărăturilor de panică la începutul acestei luni la benzinăriile din toată țara l-a forțat pe domnul Orban să renunțe la politica sa de plafonare a prețurilor la pompa prin decizie administrativă.

În Gyor, primarul s-a străduit, de asemenea, să țină cont de știrile neplăcute prin Gyor Plusz, o companie media locală prietenoasă cu guvernul, care controlează un post de televiziune, un post de radio, un site web și o publicație tipărită.

Balazs Pollreisz, unul dintre cei câțiva membri ai partidului de opoziție din Consiliul Local Gyor, dominat de Fidesz, a spus că furia din cauza luminilor de Crăciun a ascuns probleme mai importante, cum ar fi majorările abrupte ale chiriei pentru locuitorii locuințelor publice. Joi a organizat un mic protest în fața Primăriei.

„Luminile de Crăciun nu sunt cea mai mare problemă a noastră”, a spus el. „Dar au devenit un simbol al modului în care lucrurile au mers prost. A existat o dezbatere uriașă pe rețelele sociale și în cafenele, toată lumea întrebându-se de ce un oraș bogat ca acesta este atât de lipsit de bani.”

Primarul, în răspunsurile scrise la întrebări, a spus: „Aș dori să vă atrag atenția asupra faptului că, deși multe localități din Ungaria au oportunități financiare mai modeste, afirmația că Gyor este cel mai bogat oraș din Ungaria nu este adevărată”.

viewscnt
Afla mai multe despre
crăciun
ungaria