Croația vrea să atragă nomazi digitali din toate țările. Soluția pentru a îmbina telemunca și salvarea industriei turistice

Croația vrea să atragă nomazi digitali din toate țările. Soluția pentru a îmbina telemunca și salvarea industriei turistice
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mai 2021

Americanca Melissa Paul a devenit în acest an primul "nomad digital" din Croația, grație unui program de vize speciale creat de autoritățile din această țară în speranța de a promova o industrie a călătoriilor grav lovită de coronavirus, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din cauza pandemiei, munca la distanță a explodat pe întreaga planetă astfel încât unii telemuncitori au ajuns mult mai departe de domiciliul lor, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

"Croația este minunată, viața este frumoasă, accesibilă comparativ cu alte locuri, clima este superbă, accesul la Internet este bun" spune Melissa Paul, o consultantă în marketing în vârstă de 53 de ani, care în prezent locuiește la Labin, un orășel pitoresc pe malul Mării Adriatice. În luna ianuarie, americanca a obținut prima viză creată special de Guvernul croat pentru a atrage telemuncitorii care nu sunt originari din Uniunea Europeană.

Pentru moment este vorba de un program limitat dar autoritățile de la Zagreb vor să îl extindă.

Croația a modificat legea cu privire la statutul străinilor pentru a permite nomazilor din afara UE să obțină vize de rezidență pe durata unui an și să fie scutiți de impozitele pe venit. Solicitanții trebuie să dovedească că lucrează în regim de telemuncă, că au o locuință, o asigurare de sănătate și venituri lunare de peste 2.200 de euro.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Melissa Paul, care concepe bloguri și gestionează pe rețele sociale conturile unor artiști sau designeri, figurează printre cei aproximativ 100 de solicitanți de vize croate, dintre care jumătate sunt britanici sau americani.

Pentru moment, doar aproximativ 30 au obținut vizele iar Guvernul de la Zagreb speră că numărul va crește exploziv după ce vor fi ridicate restricțiile de călătorie impuse în contextul pandemiei.

Mica țară, cu o populație de 4,2 milioane de locuitori, și care se bazează pe veniturile din turism pentru o cincime din PIB, a suferit din plin ca urmare a prăbușirii industriei internaționale a călătoriilor. În 2020 numărul turiștilor s-a redus la o treime iar veniturile din sectorul turismului s-au redus cu 50%, până la 4,8 miliarde de euro.

Bulevardul Vasile Milea din București ar putea fi redenumit. Consilier municipal: \ CITEȘTE ȘI Bulevardul Vasile Milea din București ar putea fi redenumit. Consilier municipal: "Cetățenii au dreptul ca un bulevard important să nu poarte numele unui personaj controversat"

Orașul Dubrovnik, o perlă a Adriaticii, care înainte de pandemie era preocupat de gestionarea problemelor create de turismul în masă, a fost lovit în mod deosebit. Majoritatea turiștilor ajungeau acest oraș din sudul Croației cu ajutorul avionului, astfel că pandemia a dus la prăbușirea numărului de vizitatori.

În spatele programului de vize special este Jan de Jong, un om de afaceri olandez care anul trecut i-a făcut o propunere în acest sens premierului croat Andrej Plenkovic via rețelele sociale. Șase luni mai târziu sistemul era pus în practică.

"Pe ansamblu, Croația oferă o experiență unică", spune Jan de Jong, citând frumusețea peisajelor, calitatea vieții și legăturile cu restul Europei.

Însă Croația nu este singura țară care îi vizează pe nomazii digitali. În Europa, Estonia și-a lansat anul trecut propriul său sistem de vize speciale iar țări precum Cehia și Islanda oferă sejururi similare. În locuri mai îndepărtate, Antigua vrea și ea să îi seducă pe telemuncitori la fel ca și insula Bali din Indonezia.

Cu toate acestea, Ministerul croat al Turismului vede în acest program drept un mijloc pe termen lung pentru a diversifica industria, mai degrabă decât o soluție temporară pentru acoperirea pagubelor create de pandemia de Covid-19. "Cei care vor să își facă din Croația biroul lor de muncă temporar, și care se îndrăgostesc de natura și cultura noastră, pot deveni cei mai buni agenți ai noștri de publicitate", subliniază Ministerul croat al Turismului într-un comunicat remis AFP.

La rândul său, Jan de Jong speră că nomazii digitali îi vor inspira pe tinerii din Croația, din rândul cărora mulți vor să emigreze. "Vor aduce experiența lor și starea lor de spirit iar aceasta poate avea un impact pozitiv", susține omul de afaceri olandez. 

viewscnt
Afla mai multe despre
croația
telemunca