Un diplomat din Ungaria critică decizia Înaltei Curți supreme din România, referitoare la liceul catolic „Ferenc Rakoczi al II-lea” din Mureș și avertizează asupra riscului de „revenire la tensionarea pe termen lung a relațiilor româno-maghiare”

Un diplomat din Ungaria critică decizia Înaltei Curți supreme din România, referitoare la liceul catolic „Ferenc Rakoczi al II-lea” din Mureș și avertizează asupra riscului de „revenire la tensionarea pe termen lung a relațiilor româno-maghiare”

Tamas Menczer

Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mai 2022

Secretarul de stat Tamas Menczer din ministerul de Externe al Ungariei și-a exprimat dezacordul în privința deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție din România de a menține decizia Curții de Apel din Mureș, de anulare a autorizației de funcționare a liceului Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc II”. Menczer a subliniat că pe acest subiect rămâne în contact cu liderii UDMR și că se așteaptă că autoritățile române să remedieze situația, pentru „a se evita o revenire la tensionarea pe termen lung a relațiilor româno-maghiare”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reamintim că acest liceu cu predare exclusiv în limba maghiară a fost reînființat în Târgu Mureș în februarie, 2018, prin lege, mai mulți parlamentari din PNL și PMP sesizând Curtea Constituțională. Decizia Curții Constituționale a fost de asemenea că legea privind înființarea școlii este neconstituțională, arată G4media.ro

După luni în care a vândut pe bandă rulantă, Dacia și-a oprit avansul rapid în Germania, dar rămâne marca de volum cu cea mai mare creștere din 2022 CITEȘTE ȘI După luni în care a vândut pe bandă rulantă, Dacia și-a oprit avansul rapid în Germania, dar rămâne marca de volum cu cea mai mare creștere din 2022

Și Înalta Curte a menținut decizia Curții de Apel Mureș, iar liceul a rămas fără autorizație de funcționare, decizie care a fost aspru criticată de reprezentanți ai UDMR, inclusiv de secretarul de stat din Guvernul Ungariei, Tamas Menczer.

„În secolul XXI, școlile ar trebui să fie deschise, nu închise. Am fost șocați de decizia Curții Supreme a României de a închide Liceul Catolic Ferenc Rákóczi II din Târgu Mureș. Așteptăm ca autoritățile române să rezolve cât mai repede posibil posibilitatea funcționării viitoare a școlii într-un mod liniștitor, astfel încât copiii să își poată continua studiile în condiții liniștite, chiar și după luna septembrie. Pentru a facilita o soluție, suntem în contact permanent cu UDMR, care face parte din coaliția de guvernare din România, și sperăm că o rezolvare rapidă a problemei, pentru a evita o revenire la tensionarea pe termen lung a relațiilor româno-maghiare, dat fiind că am lucrat atât de mult pentru a le îmbunătăți în ultimii ani”, a scris pe contul său de facebook Tamas Menczer.

Tamási Zsolt directorul Liceului Teologic Romano-Catolic  Rákóczi Ferenc II a anunțat de asemenea pe pagina sa de socializare că unitatea de învățământ a rămas fără autorizație, după ce ICCJ a menținut decizia de anulare a autorizației de funcționare pronunțată în primă instanță (Curtea de Ape din Târgu Mureș).

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
ferenc rakoczi al ii-lea
liceu