Elveția a blocat active rusești de circa 5,75 miliarde de franci elvețieni, în urma sancțiunilor internaționale

Elveția a blocat active rusești de circa 5,75 miliarde de franci elvețieni, în urma sancțiunilor internaționale
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mar 2022

Elveția a blocat active rusești de circa 5,75 miliarde de franci elvețieni, în urma sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, iar această sumă va crește probabil, a declarat un oficial guvernamental, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Astăzi, pentru prima dată, vă pot oferi un indiciu asupra alorii fondurilor înghețate. Până în prezent, SECO a fost notificată cu privire la fonduri și active în valoare totală de aproximativ 5,75 miliarde de franci elvețieni", a declarat Erwin Bollinger, un înalt oficial la Agenția Secretariatului pentru Afaceri Economice (SECO), care supraveghează sancțiunile, scrie News.ro.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Activele blocate includ o serie de proprietăți din cantoane care au servit drept stațiuni turistice, a declarat el într-o conferință de presă la Berna.

SECO a refuzat până acum să estimeze amploarea activelor înghețate sau care ar putea fi supuse sancțiunilor, de când țara neutră a început să adopte sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina.

”Suma menționată, care depășește cu mult 5 miliarde de franci, se referă la un moment în timp. Odată cu venirea altor informații și posibilele adăugări la listele de sancțiuni ale UE, pe care și Elveția le-ar aplica, este probabil că ceastă sumă va crește și mai mult”, a menționat Bollinger.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exercitat presiuni asupra Elveției -- o destinație populară pentru elita Moscovei și un loc de păstrare a bogăției ruse -- pentru a identifica și îngheța mai rapid bunurile a sute de ruși sancționați.

Băncile elvețiene dețin fonduri rusești de până la 213 miliarde de dolari, estimează lobby-ul băncilor din Elveția.

Cu toate acestea, găsirea de fapt a activelor care ar trebui blocate de sancțiuni este problemă birocratică.

SECO s-a confruntat cu critici pentru că nu este pregătită și nu are personal suficient pentru a gestiona informațiile care afectează agenția, chiar dacă jurnaliștii chestionează oficialii cu privire la alte active care probabil scapă din cauza unor lacune.

”Nu putem merge pur și simplu într-o expediție de pescuit și să colectăm materiale de la fiecare departament guvernamental. Este la fel ca în traficul rutier: există reguli care trebuie respectate, chiar și fără ca un polițist să stea la fiecare semafor”, a spus Bollinger.

Oficialii regionali și-au exprimat confuzia cu privire la implementarea sancțiunilor, subliniind lipsa unor directive clare.

Bollinger a recunoscut că ar putea fi aduse îmbunătățiri.

Băncile verifică înregistrările pentru a se asigura că nimeni aflat sub incidența sancțiunilor nu se strecoară printre lacunele legislative.

Credit Suisse, de exemplu, a cerut permisiunea de a lăsa 20 de angajați de conformitate să lucreze noaptea, weekendurile și de sărbători.

Bollinger a avertizat să nu se presupună că sutele de miliarde de fonduri rusești păstrate în Elveția sunt toate supuse sancțiunilor.

”Nu orice persoană sau entitate sancționată are active în Elveția. Și, pe de altă parte, nu toți rușii care dețin active în Elveția sunt simultan pe listele de sancțiuni”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
elveția
active
franci elvețieni