Eșec al Consiliului NATO-Rusia în soluționarea disputei cu privire la racheta rusă Novator 9M729

Eșec al Consiliului NATO-Rusia în soluționarea disputei cu privire la racheta rusă Novator 9M729
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2019

O reuniune a Consiliului NATO-Rusia a eșuat, vineri, să soluționeze o dispută cu privire la o nouă rachetă rusă de croazieră, considerată de Alianța Nord-Atlantică o amenințare la adresa Europei, a anunțat vineri secretarul general al blocului militar occidental Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În lipsa unor progrese în acest dosar, Statele Unite urmează să lanseze la 2 februarie o procedură în vederea retragerii din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), după ce a dat Moscovei, în decembrie, un ultimatum de 60 de zile să renunțe la această rachetă, scrie News.ro.

”Tratatul se află într-un pericol real”, a subliniat Stoltenberg.

Bruxelles-ul a lansat procedura de infringement împotriva Austriei pentru reducerea alocațiilor acordate copiilor muncitorilor străini, care afectează și românii. \ CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul a lansat procedura de infringement împotriva Austriei pentru reducerea alocațiilor acordate copiilor muncitorilor străini, care afectează și românii. "Nu există copii de categoria a doua în UE"

Moscova nu a dat semne că vrea un compromis, însă state membre NATO ca Germania speră la progrese diplomatice în cursul procedurii retragerii, care durează potrivit tratatului șase luni, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

”Cu cât mai repede Rusia revine la respectarea (tratatului), cu atât mai bine. Tratatul nu are nicio valoare dacă nu este respectat. Problema sunt rachetele ruse în Europa”, a declarat el într-o conferință de presă în urma reuniunii Consiliului NATO-Rusia.

Statele Unite, susținute de aliații săi din cadrul NATO, acuză Moscova că a dezvoltat un nou tip de rachetă - Novator 9M729/SSC-8 - care încalcă Tratatul INF, încheiat în timpul Războiului Rece și care interzice o întreagă clasă de rachete nucleare și convenționale terestre, cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

Rusia respinge aceste acuzații.

Moscova subliniază că raza scurtă de acțiune a rachetei - de 480 de kilometri - nu o face un obiect al tratatului și acuză Statele Unite de faptul că inventează un fals pretext pentru a abandona un tratat pe care vrea să-l abandoneze oricum, pentru a dezvolta noi tipuri de rachete.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
rusia
9m729