Germania vrea accelerarea aderării la UE a țărilor din vestul Peninsulei Balcanice

Germania vrea accelerarea aderării la UE a țărilor din vestul Peninsulei Balcanice
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2022

Cancelarul german Olaf Scholz a pledat pentru o accelerare a aderării Balcanilor de Vest la Uniunea Europeană, blocată de ani de zile, evocând "o nouă eră" care are de-a face cu războiul din Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cancelarul social-democrat a promis, luni, în cursul unei conferințe de presă cu omologul său albanez, Edi Rama, la Berlin, că va contribui "cu toată forța" de care dispune la obținerea de progrese în acest dosar, scrie AFP, citată de Agerpres.

EXCLUSIV Scandia Food, liderul pieței din România, a vândut afacerea din Spania, prima achiziție din străinătate, după probleme ce au generat ieșirea angajaților împotriva proprietarului român. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Scandia Food, liderul pieței din România, a vândut afacerea din Spania, prima achiziție din străinătate, după probleme ce au generat ieșirea angajaților împotriva proprietarului român. "O experiență din care am învățat foarte multe lucruri."

"Impresia mea este că trăim într-o nouă eră și asta are de-a face și cu agresiunea rusă" din Ucraina, a spus el.

Necesitatea de a căuta poziții comune a crescut în cadrul UE, a apreciat Olaf Scholz, și de aceea "este momentul potrivit pentru a merge mai departe" cu procesul de aderare al Balcanilor de Vest, a adăugat el.

În octombrie, liderii Uniunii Europene au reiterat la un summit din Slovenia "angajamentul lor față de procesul de extindere", suscitând noi decepții în rândul celor șase candidați la aderarea la UE (Albania, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Kosovo) care sperau într-o promisiune de calendar.

În fața acestui statu-quo, Rusia și China își avansează de ani de zile pionii în această regiune strategică, în special prin trimiterea a milioane de doze de vaccin pentru a le ajuta să lupte împotriva pandemiei de coronavirus.

Dacă Albania, Macedonia de Nord și Muntenegru sunt membre ale NATO, Moscova întreține strânse legături cu țări ortodoxe precum Serbia.

Influența Moscovei în Serbia rămâne omniprezentă, Rusia fiind un partener crucial al economiei sârbe în domeniul energetic.

Pe de altă parte, datorită dreptului său de veto la ONU, Rusia este principalul aliat al Belgradului în refuzul său de a recunoaște independența, proclamată în 2008, a fostei sale provincii Kosovo.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
balcani