Gigantul minier Rio Tinto suspendă planurile referitoare la deschidere unei mine de litiu în Serbia

Gigantul minier Rio Tinto suspendă planurile referitoare la deschidere unei mine de litiu în Serbia
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2021

Gigantul minier anglo-australian Rio Tinto intenționează să suspende temporar deschiderea unei mine de litiu în vestul Serbiei, după ce autoritățile locale au anulat planurile referitoare la alocarea de terenuri pentru acest proiect minier, transmite Agerpres. Rio Tinto a descoperit în 2006 rezerve de litiu în împrejurimile orașului Loznica și vrea să investească mai multe miliarde de dolari pentru a extrage acest metal indispensabil pentru fabricarea bateriilor pentru autovehiculele electrice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit agenției de știri Beta, Vesna Prodanovic, directoarea de la Rio Sava, filiala Rio Tinto în Serbia, a spus că grupul minier a decis să ia o pauză pe parcursul căreia va demara un dialog public cu privire la acest proiect, care a declanșat proteste ale organizațiilor de mediu, scrie g4media.ro.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

„Vrem să organizăm un dialog public, să le explicăm locuitorilor toate aspectele proiectului nostru”, a spus Vesna Prodanovic. Potrivit acesteia, Rio Tinto intenționează de asemenea „să revizuiască și posibil să îmbunătățească” soluțiile tehnice pe care intenționează să le utilizeze la viitoarea mină.

În ultimele săptămâni, sute de manifestanți ecologiști au blocat artere rutiere în mai multe orașe din Serbia, inclusiv la Belgrad, pentru a protesta împotriva planurilor gigantului minier anglo-australian Rio Tinto, cerând autorităților să pună capăt acestui proiect. Protestele ecologiștilor constituie o problemă pentru coaliția guvernamentală loială președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, înaintea alegerilor din luna aprilie a anului următor.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

„Este extrem de dificil ca pe fondul acestei campanii negative împotriva mineritului să ai o dezbatere rațională aspra oricărui subiect”, a spus directoarea de la Rio Sava.

Președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat în repetate rânduri că deschiderea minei va depinde de concluziile studiului de mediu și al rezultatului unui referendum pe această temă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rio tinto
serbia