Guvernul Ungariei vrea să schimbe legea băncii centrale, pentru a atenua impactul bugetar al finanțării acesteia

Guvernul Ungariei vrea să schimbe legea băncii centrale, pentru a atenua impactul bugetar al finanțării acesteia
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 nov 2022

Guvernul Ungariei va avea la dispoziție cinci ani în loc de actualele opt zile pentru a transfera fonduri Băncii Naționale a Ungariei (NBH), în cazul în care banca înregistrează o pierdere din operațiunile sale, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Finanțe, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deficitul bugetar al Ungariei a crescut în acest an, după o serie de cheltuieli înaintea alegerilor din aprilie și creșterea prețurilor energiei și achizițiilor suplimentare de gaze din Rusia, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Planul de redresare al Vivre Deco - schimbă sistemul de vânzare și taie puternic din costul lunar de marketing CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de redresare al Vivre Deco - schimbă sistemul de vânzare și taie puternic din costul lunar de marketing

Modificarea propusă la legea care reglementează funcționarea Băncii Naționale a Ungariei ar permite guvernului să repartizeze plățile către bancă în cinci sume egale, pe o perioadă de cinci ani, ușurând povara imediată asupra bugetului de stat.

Banca centrală a înregistrat o pierdere de 200,9 miliarde de forinți (497,44 milioane de dolari) numai în prima jumătate a anului 2022, ca urmare a creșterii costurilor ratei dobânzii și extinderii bilanțului de active.

Scopul modificărilor propuse este ”de a asigura că banca centrală dispune de un capital adecvat, reducând în același timp riscurile pentru buget”, spune Ministerul de Finanțe în legislație.

Dacă Banca Națională a Ungariei va face profit, atunci va plăti 50% din acesta guvernului, ca dividend, a adăugat acesta.

Banca centrală nu a răspuns imediat la întrebările Reuters cu privire la modificările propuse.

Ministerul Finanțelor a declarat luna trecută că guvernul premierului Viktor Orban a ridicat ținta de deficit pentru 2022 la 6,1% din producția economică, de la 4,9%.

Pentru a reduce deficitul, guvernul a anunțat în luna mai impozite extraordinare pentru bănci și anumite companii mari. De asemenea, din august a eliminat plafoanele pentru prețul energiei în cazul gospodăriilor cu consum mai mare.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrala
ungaria