Ikea extinde gama de produse fabricate în Turcia pentru a scurta lanțul de aprovizionare

Ikea extinde gama de produse fabricate în Turcia pentru a scurta lanțul de aprovizionare
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 oct 2021

Ikea, cel mai mare comerciant mondial de mobilă, intenționează să mute o mai mare parte din producție în Turcia, pentru a minimiza problemele din lanțurile globale de aprovizionare și pe cele legate de majorarea costurilor de transport, a afirmat directorul financiar al subsidiarei turce, Kerim Nisel, într-un interviu acordat Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Produsele care ar urma să fie fabricate și apoi exportate din Turcia, inclusiv fotolii, biblioteci, dulapuri și mobilă pentru bucătărie, sunt în prezent transportate mii de kilometri din estul Asiei către piețele din Orientul Mijlociu sau Europa, scrie Agerpres.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

"Din cauza problemelor cu transportul, cu care ne-am confruntat în timpul pandemiei, încercăm să producem mai mult în Turcia. Cu toții am văzut în pandemie cât de importantă este diversificarea. Ar putea să nu fie o bună strategie să fabricăm diverse produse într-o țară și apoi să încercăm să le transportăm în întreaga lume", a declarat Nisel.

Grupul suedez deține în Turcia șapte magazine și deja exportă de trei ori mai mult decât importă în Turcia.

Costul unui container de transport din estul Asiei a sărit la 12.000 de dolari, de la 2.000 de dolari înainte de pandemie. "Este mult mai rațional să fabricăm produsele mai aproape de locul în care le vindem. Și de aceea vrem să le producem în Turcia", a explicat oficialul Ikea.

Și alte branduri din Europa, cum ar fi Benetton, aduc producția mai aproape de casă, alegând să-și fabrice produsele în Serbia, Croația, Turcia, Tunisia și Egipt, reducând dependența de Asia.

Deși locația strategică a Turciei și baza solidă de producție sunt un plus, deprecierea semnificativă a lirei turcești rămâne o dificultate majoră pentru retaileri, ratele ridicate ale dobânzilor majorând costurile de finanțare pentru investitori, a declarat Nisel.

Magazinul Ikea din România a fost al 253-lea deschis în a 35-a țară, pe 21 martie 2007. În luna iunie 2019, Ikea a inaugurat noul magazin de pe Bulevardul Theodor Pallady din Capitală, o investiție de 90 de milioane de euro, care a creat 600 de noi locuri de muncă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ikea
turcia