Incident în Marea Neagră: Ucraina a reținut un petrolier rusesc

Incident în Marea Neagră: Ucraina a reținut un petrolier rusesc
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iul 2019

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat joi că, împreună cu Parchetul militar a reținut în portul ucrainean Izmail de la Marea Neagră un petrolier rusesc pentru presupusa sa implicare într-un incident petrecut în noiembrie trecut la intrarea în strâmtoarea Kerci (care face legătura dintre Marea Neagră și Marea Azov), în urma căruia Rusia a sechestrat trei nave militare ale marinei ucrainene, informează Reuters, EFE și Ukrinform.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

'Serviciul de Securitate al Ucrainei, împreună cu Parchetul militar, a reținut petrolierul rusesc Neyma, care a blocat navele militare ale Ucrainei în strâmtoarea Kerci. În cursul unei anchete preliminare s-a stabilit că, la ordinul direct al înaltei conduceri a FSB al Federației Ruse, reprezentanții Serviciului de graniță al Rusiei (instituție subordonată FSB) au comis un act de agresiune armată împotriva navelor militare ucrainene - Nikopol, Berdiansk și Yana Kapu în strâmtoarea Kerci', menționează SBU într-un comunicat, citat de Ukrinform.

Contrar normelor dreptului maritim internațional, militarii Serviciului rusesc de graniță, în mod ilegal, făcând uz de arme, au blocat accesul navelor ucrainene în timpul traversării strâmtorii Kerci cu ajutorul petrolierului Neyma, potrivit aceluiași text, arată Agerpres.

În timpul acelui incident, Gărzile de coastă ruse au capturat navele ucrainene cu tot cu echipaje (24 de membri), pe motiv că au încălcat apele teritoriale rusești.

VIDEO Albania: Protestatari au încercat să intre în clădirea Guvernului CITEȘTE ȘI VIDEO Albania: Protestatari au încercat să intre în clădirea Guvernului

SBU indică într-un comunicat că petrolierul, denumit acum Nika Spirit și care se numea anterior Neyma, a intrat joi în portul Izmail (regiunea Odesa), unde a fost identificat și reținut.

Diplomația rusă a avertizat joi Ucraina cu posibile 'consecințe'

Rusia a susținut constant că a reținut cele trei nave ucrainene la intrare în strâmtoarea Kerci pe motiv că acestea încălcaseră apele sale teritoriale, în timp ce Kievul insistă că incidentul s-a produs în apele internaționale. La ora actuală, cei 24 de marinari ucraineni se află încarcerați la Moscova, urmând să fie judecați pentru presupusa încălcare a frontierei ruse.

UPDATE ora 18.20 Ucraina a eliberat echipajul petrolierului rusesc reținut joi în portul Izmail (regiunea Odesa), dar nava rămâne în continuare în custodia autorităților ucrainene, informează agenția de presă RIA Novosti, citând Ambasada Federației Ruse de la Kiev, potrivit Reuters.

RIA Novosti îl citează în acest sens pe atașatul de presă al misiunii diplomatice ruse în Ucraina, Denis Golenko, care a spus că 'echipajul se întoarce acasă, dar nava rămâne în (portul) Izmail'.

Potrivit agenției de presă Interfax, la bordul navei reținute de Ucraina se află un echipaj compus din aproximativ 15 persoane. Întregul echipaj este într-o stare satisfăcătoare, indică agenția de presă menționată, citând o sursă bine informată.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina
marea neagra