Inflația anuală a Turciei ar urma să coboare brusc

Inflația anuală a Turciei ar urma să coboare brusc
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 dec 2022

Inflația anuală a Turciei ar urma să coboare brusc la 66,8% în decembrie, datorită unui efect de bază favorabil, dar să încetinească doar la 43,2% până la sfârșitul anului 2023, a arătat un sondaj realizat de Reuters, în timp ce creșterea prețurilor lunare va rămâne ridicată, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prognoza de la sfârșitul anului 2023 este aproape de două ori mai mare decât cea a guvernului și ridică perspectiva unor tensiuni continue legate de costul vieții, în timp ce turcii vor vota anul viitor în alegeri prezidențiale și parlamentare strânse, arată News.ro.

VIDEO Ungaria: Împinși de sărăcie, oamenii fură alimente din magazine CITEȘTE ȘI VIDEO Ungaria: Împinși de sărăcie, oamenii fură alimente din magazine

Inflația a atins în octombrie un vârf aflat în jurul valorii de 85,5%, un maxim din ultimii 24 de ani, după ce s-a intensificat timp de 17 luni, în principal din cauza politicii monetare neortodoxe a președintelui Tayyip Erdogan și a crizei valutare care a rezultat anul trecut.

Inflația a încetinit ușor în noiembrie, iar declinul este de așteptat să devină mai pronunțat în decembrie și în primul trimestru al anului, când creșterea prețurilor în aceeași perioadă a anului trecut înseamnă o ușurare pentru calculul anual al inflației din acest an.

În sondajul Reuters în rândul a 12 economiști, estimarea mediană a inflației anuale în decembrie a fost de 66,8%.

Prognozele au variat între 64,60% și 69,1%, în mare măsură fiind în conformitate cu prognoza guvernului, de 65%.

Prețurile continuă să crească puternic de la lună la lună, estimarea mediană fiind de 2,7%, într-un interval larg de 1,40% și 4,10%.

Direcția prețurilor automobilelor și alimentelor ar putea crea incertitudine cu privire la inflația din decembrie, din cauza modificărilor aduse la sfârșitul lunii noiembrie categoriilor de taxe speciale pentru vehicule, a declarat Deniz Cicek, economist la QNB Finansbank.

”Prețurile carburanților au scăzut în paralel cu prețurile petrolului în această lună (în timp ce prețurile energiei electrice și gazelor naturale au fost stabile... Ne așteptăm ca grupul energetic să reducă inflația generală în decembrie", a spus Cicek.

În ciuda creșterii prețurilor, banca centrală și-a redus dobânda de politică monetară cu 5 puncte procentuale, începând cu august, până la 9%, invocând o încetinire economică.

Relaxarea a făcut parte din programul economic al lui Erdogan, care acordă prioritate exporturilor, producției, investițiilor și ocupării forței de muncă.

Lira turcească a scăzut cu 44% față de dolar în 2021, cea mai mare parte în timpul crizei valutare din decembrie, declanșată de reducerile dobânzilor de anul trecut.

Moneda a scăzut cu încă 30% în acest an, până la minimele istorice, dar s-a menținut în mare parte stabilă în ultimele două luni.

Ankara spune că programul va ajuta la transformarea deficitelor cronice de cont curent ale Turciei într-un excedent, ceea ce spune că va duce la o încetinire durabilă a inflației.

Cu toate acestea, economiștii văd că inflația va încetini doar la 43,2% până la sfârșitul anului 2023, potrivit estimării medii a opt economiști din sondajul Reuters, previziunile variind între 33% și 48%.

Ankara prognozează o inflație de 24,9% până la sfârșitul anului 2023, conform previziunilor economice pe termen mediu, și nu se așteaptă la un excedent de cont curent în cel puțin următorii trei ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
turcia