Kremlinul respinge acuzații privind orice nouă ”cursă a înarmării” cu Washingtonul

Kremlinul respinge acuzații privind orice nouă ”cursă a înarmării” cu Washingtonul
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2018

Kremlinul a respins vineri acuzații potrivit cărora vrea să se lanseze într-o nouă ”cursă a înarmării” cu Statele Unite, la o zi după un discurs militarist al lui Vladimir Putin, în care a lăudat noi arme nucleare ”invincibile” ale Rusiei, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele rus a stăruit îndelung, în discursul său anual în fața membrilor Parlamentului, asupra capacităților tehnologice ale rachetelor dezvoltate de Rusia și a dat un ton belicos tensiunilor care continuă să se agraveze între Moscova și Washington, scrie News.ro.

Această demonstrație de forță dă o nouă lovitură promisiunilor lui Donald Trump de a reconcilia America cu Rusia lui Vladimir Putin, deja afectate de acuzațiile de amestec rus în campania sa.

Firea: Primăria Capitalei anunță, începând de astăzi, că intră pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI Firea: Primăria Capitalei anunță, începând de astăzi, că intră pe piața imobiliară

Ea amplifică temeri cu privire la o nouă escaladare, amintind de Războiul Rece.

”Rusia nu intenționează să se lanseze într-o cursă a înarmării”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, respingând acuzațiile americane.

”Dezmințim categoric toate acuzațiile potrivit cărora Rusia încalcă dispoziții și articole ale dreptului iinternațional cu privire la dezarmare și controlul armamenelor”, a spus Peskov.

”Rusia a fost, este și va fi constrânsă de obligațiile internaționale”, a adăugat el.

Cancelarul german Angela Merkel și reședintele american Donald Trump s-au declarat ”îngrijorați”, într-o conversație la telefon, de declarațiile lui Vladimir Putin, cu două săptămâni și jumătate înainte de alegerile prezidențiale ruse de la 18 martie.

Președintele rus a justificat dezvoltarea acestor noi arme - pe care a supervizat-o personal - drept un răspuns la activităților militare ale Statelor Unite și la desfășurarea unor sisteme antirachetă în Europa de Est - în România și Polonia - și în Coreea de Sud.

El a prezentat, astfel, noi tipuri de rachete de croazieră cu o ”rază nelimitată” sau hipersonice, mini-submarine cu propulsie nucleară sau o armă cu laser ”ale cărei detalii este prea devreme să le evocăm”.

Potrivit ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, armele ruse sunt de-acum capabile să ”depășească sistemele antirachetă exstente”.

Washingtonul a reacționat acuzând Moscova de ”încălcarea directă” a tratelor internaționale semnate de Rusia - inclusiv a tratatului INF cu privire la armele nucleare cu rază ”intermediară”, parafat de Ronald Reagan și Mihai Gorbaciov în 1987.

”Este vorba doar despre un răspuns al Rusiei la retragerea Statelor Unite din acordul cu privire la sistemul de apărare antirachetă și la procesul foarte activ de dezvoltare a unui sistem antirachetă global în măsură să încalce paritatea strategică și nucleară și să neutralizeze de fapt forțele strategice ruse”, a subliniat Peskov vineri.

INDIFERENȚĂ

Rusia repoșează Statelor Unite noua lor ”postură” nucleară - pe care a catalogat-o drept ”belicioasă” și ”antirusă” - care vizează să doteze Washingtonul cu noi arme nucleare de slabă putere.

Vladimir Putin a dat asigurări că ”nu amenință pe nimeni” și că nu prevede ”să folosească acest potențial în mod ofensiv”, însă diplomația americană a apreciat că președintele rus nu a avut o ”atitudine demnă de un actor mondial major”.

Însă dincolo de condamnarea diplomatică, militarii americani au afișat o indiferență față de aceste declarații ale președintelui rus.

”Aceste arme sunt în curs de dezvoltare de foarte mult timp”, a declarat pentru presă o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Dana White.

”Noi nu suntem surprinși de această declarație, iar americanii pot fi siguri că suntem întru totul pregătiți”.

De altfel, noua strategie nucleară a Statelor Unite - publicată la începutul lui februarie - ”ține cont” de aceste arme ruse, a adăugat ea.

RUSIA ANULEAZĂ DISCUȚII ”STRATEGICE” CU SUA

Un semn suplimentar al tensiunilor între cele două puteri este faptul că Rusia a anunțat vineri că a anulat discuții strategice prevăzute în martie cu Statele Unite.

Acest anunț are loc în urma retragerii ”inamicale”, în ultimulmoment, a delegației americane de la o reuniune consacrată securității cibernetice, la sfârșitul lui februarie.

Unii experți consideră însă că anunțurile militariste ale lui Vladimir Putin se adresează înainte de toate unui public intern, înaintea alegerilor prezidențiale de la 18 martie, în care este sigur că va obține victoria, în lipsa unei opoziții reale.

Putin a promis, astfel, în același discurs, joi, că îmbunătățească nivelul de trai al rușilor și să reducă la jumătate nivelul sărăciei ”inacceptabile” în viitorii șase ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
sua