Lăsați de bombardamentele rușilor fără curent, apă și încălzire, ucrainenii cumpără generatoare din România

Lăsați de bombardamentele rușilor fără curent, apă și încălzire, ucrainenii cumpără generatoare din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 nov 2022

Bombardamentele rușilor asupra instalațiilor de electricitate din Ucraina a dus la o criză de generatoare, în toată regiunea, inclusiv în România. Cererea e uriașă, producătorii abia fac față, iar termenele de livrare ajung și la 3 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ucrainenii vin la noi să cumpere cu TIR-urile. Însă afectați din ce în ce mai mult sunt și vecinii din Republica Moldova, care comandă tot mai des generatoare produse la noi, scrie Știrile Pro TV.

ULTIMA ORĂ Guvernul britanic ar putea interzice studenților străini să studieze în țară. Câți studenți români sunt în Marea Britanie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul britanic ar putea interzice studenților străini să studieze în țară. Câți studenți români sunt în Marea Britanie

De mai bine de o lună cererea de generatoare este uriașă, spune unul dintre producătorii din România, care și-a triplat comenzile. Cele mai multe dintre cele aflate acum în producție vor merge în Ucraina. În ultimele săptămâni, ucrainenii au venit să ia generatoare cu dube și chiar TIR-uri.

Generatoarele de acest tip ajung la supermarketuri din Ucraina, producători de alimente sau alte produse esențiale. Acolo, vremea este din ce în ce mai friguroasă, iar generatoarele sunt necesare și pentru case. Ne spune chiar un locuitor din Ucraina, care ne-a putut acorda un interviu doar cu ajutorul unui generator.

„În ultimele 24 de ore, o parte din Ucraina a fost fără electricitate. Noi funcționăm acum pe generatoare, dar cred că în general 10% dintre oameni pot folosi generatoare, pentru că cererea e atât de mare și nu sunt de ajuns pentru toată lumea. Din păcate, nimeni nu a fost pregătit pentru această situație. Înțelegem că acum e război și trebuie să fim puternici”, spune Oleksandr Voronovskyi, locuitor din Ucraina.

Multe dintre generatoarele de la noi care ajung la vecinii ucraineni costă între 9.000 și 20.000 de euro și au o autonomie medie de 12 ore. Apoi trebuie realimentate cu motorină. Cererea uriașă de acolo s-a suprapus cu cererea de la noi în țară, ceea ce a dus la termene de livrare mari.

„În momentul de față putem să oferim un termen de livrare la sfârșitul lunii ianuarie și știu că opt săptămâni pot părea multe, dar toată Europa de est, cât și cea de vest, au producția blocată până în ianuarie, februarie, chiar martie în acest moment. 100% cauza este Ucraina. Trei sferturi de țară sunt în întuneric și cererea este fantastică, vorbim de sute de generatoare necesare pe zi”, spune Victor Orzață, directorul unei firme producătoare de generatoare.

În Ucraina, situația este foarte gravă.

„Federația Rusă a început să atace țintit infrastructura energetică din Ucraina, cam o dată pe săptămână au fost bombardamente care au afectat termocentralele, liniile de înaltă tensiune, transformatoarele. Practic, Ucraina a trecut prin mai multe pene de curent, care se întâmplă deja cam o dată pe săptămână”, a delcarat Mihnea Cătuți, expert energie, EPG.

Se estimează că în prezent sunt peste zece milioane de ucraineni fără energie electrică din cauza bombardamentelor rusești asupra instalațiilor electrice. Din acest motiv, Parlamentul European a anunțat că două sute de orașe europene s-au unit și vor dona generatoare electrice Ucrainei. Ar fi vorba de câteva sute, inclusiv unele de dimensiuni industriale, pentru a menține în funcțiune spitale, școli, centre de ajutor ori adăposturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
generatoare