Lira turcească a scăzut rapid în ultimele zile, reamintind de prăbușirea din 2018

Lira turcească a scăzut rapid în ultimele zile, reamintind de prăbușirea din 2018
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 oct 2020

Lira turcească a scăzut rapid în ultimele zile, reamintind de prăbușirea din 2018, care a împins Turcia într-o criză economică și a provocat tensiuni pe piețele emergente, motivul fiind tensiunile geopolitice care s-au amplificat în ultima perioadă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

După ce lira a trecut luni de pragul de 8 unități pentru un dolar, piețele încearcă să înțeleagă până unde vor permite politicienii să meargă deprecierea. Moneda turcească s-a depreciat cu aproape 30% de la începutul acestui an, scrie News.ro.

”Acum seamănă mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2018, iar întrebările sunt cât de jos se poate scufunda lira și cînd va fi nevoită banca centrală să meargă cu coada între picioare să îl roage pe președintele Tayyip Erdogan să permită majorarea de urgență a dobânzii de referință”, a declarat Tim Ash, analist la BlueBay Asset Management.

DECIZIE Proiectul senatorului Zamfir privind leasing-ul, adoptat din nou de Parlament: Datornicii își vor putea vinde singuri bunul luat în leasing, pentru a stinge creditul CITEȘTE ȘI DECIZIE Proiectul senatorului Zamfir privind leasing-ul, adoptat din nou de Parlament: Datornicii își vor putea vinde singuri bunul luat în leasing, pentru a stinge creditul

Rezervele valutare ale Turciei sunt în scădere rapidă, iar eforturile de a susține lira aflată sub presiune au provocat un gol considerabil în cuferele băncii centrale. Goldman Sachs a estimat că banca centrală a intervenit numai în august cu 16 miliarde de dolari pentru a susține lira.

În mod tradițional, rezervele valutare ar trebui să acopere echivalentul importurilor pe trei luni, dar până la sfârșitul anului acestea ar putea scădea la nivelul de 2,6 luni.

”Acoperirea importurilor Turciei cu rezerve valutare nu mai este adecvată”, a afirmat recent Phoenix Kalen, analist la Societe Generale, într-o notă adresată clienților.

Declinul lirei din ultima perioadă a fost determinat de tensiunile geopolitice provocate de conflictele din Siria, Libia, Nagorno Karabah, în care Turcia a intrat în dezacord cu marile puteri occidentale. Iar cel mai recent dezacord, între Erdogan și președintele francez Emmanuel Macron, legat de tratamentul aplicat musumanilor, nu a ajutat la calmarea nervilor. Și, dacă alegerile americane vor fi câștigate de democratul Joe Biden, Turcia se poate aștepta la noi sancțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turcească
criza