Macron la Varșovia și Cracovia pentru a relansa relațiile cu Polonia, după doi ani de ”răceală”

Macron la Varșovia și Cracovia pentru a relansa relațiile cu Polonia, după doi ani de ”răceală”
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2020

Președintele francez Emmanuel Macron se află luni și marți în prima vizită în Polonia, cu scopul de a relua dialogul cu unul dintre principalii săi adversari în Uniunea Europeană (UE), indiferent că este vorba despre modificări climatice, statul de drept sau politica migrației, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

El se întâlnește luni la Varșovia cu principalele autorități politice poloneze, președintele Andrzej Duda și premierul Mateusz Morawiecki, dar și cu președinții celor două camere ale Parlamentului, Elzbieta Witek în Dietă și Tomasz Grodzki în Senat, scrie News.ro.

Cele două țări întrețin relații tensionate după instalarea la putere în 2015 a Partidului Ordine și Justiție (PiS, conservator, naționalist).

Bulgaria a atras un nou număr record de turiști străini în 2019, cei mai mulți din România CITEȘTE ȘI Bulgaria a atras un nou număr record de turiști străini în 2019, cei mai mulți din România

Macron critică Varșovia de când a fost ales, din cauza reformelor controversate ale justiției - însăsprite și mai mult printr-o lege adoptată la 23 ianuarie și menită, auză opoziția, să-i pedepsească pe judecătorii recalcitranți în aplicarea acestor reforme - și o acuză de blocarea agendei neutralității carbonului în 2050.

În octombrie 2018, într-o vizită în Slovacia, Emmanuel Macron a trecut de la critici măsurate la furie împotriva liderilor Poloniei și Ungariei, niște ”minți nebune” care, denunță el, ”își mint poporul” prin pozițiile lor antieuropene.

El a sugerat, de asemenea, în mai multe rânduri, o condiționare a ajutoarelor europene de respectarea statului de drept sau o participare la primirea refugiaților, amenințări care au vizat Polonia și Ungaria. Aceste două țări, împreună cu Cehia și Slovacia, fac parte din ”grupul de la Vișegrad” (V4) împotriva Europei Occidentale.

Emmanuel Macron a șocat o Polonie îngrijorată de ambițiile vecinului său rus atunci când a declarat că NATO se află ”în stare de moarte cerebrală”, dar și de eforturile francezului de a se apropia de Vladimir Putin.

”Să se ducă să manifesteze în Polonia”, tuna Macron în această toamnă, referindu-se la tineri activiști în lupta împotriva modificărilor climatice care l-au criticat, înfruriindu-se pe o ”Polonie care blochează totul”.

PRAGMATISM

Însă președintele francez este adeptul pragmatismului în domeniul politiciii externe, și are principiul de a ”vorbi cu toți” și de a încheia alianțe bilaterale sector cu sector.

Polonia își consolidează greutatea în UE - odată cu plecarea Regtului Unit -, devenind a cincea țară ca număr de locuitori și a șasea ca PIB.

În vederea pregătirii acestei operațiuni de seducție, Palatul Elysée sublinia săptămâna trecută că ”în niciun mare subiect european nu putem avansa fără Polonia”.

”Vrem să consolidăm relația franco-poloneză. Există divergențe, pe care trebuie să le punem pemasă, dar și convergențe în domenii ca politica industrială, Apărarea europeană, energia nucleară, taxarea companiilor digitale sau politica concurenței”, subliniază președinția franceză.

Pentru a-și arăta bunăvoința, Palatul Elysée a repetat săptămâna aceasta că Franța consideră legitim ca Varșovia să primească subvenții mai importante ca alte state UE, cu scopul de a ajuta la o scădere a nivelului emisiilor de dioxid de carbon (CO2) în cazul în care intră în "Green Deal"-ul european.

Exporturile de vin ale Republicii Moldova au atins maximul ultimilor cinci ani CITEȘTE ȘI Exporturile de vin ale Republicii Moldova au atins maximul ultimilor cinci ani

În ceea ce privește politica migrației, Emmanuel Macron estimează din 2018 că ”principiul solidarității obligatorii pentru toți” pe care-l apărăr în privința primirii refugiaților poate fi aranjat ”în mod flexibil, precum participarea la programe europene în loc de primirea refugiaților”, amintește Parisul.

Dar amenințările la adresa justiției și judecătorilor contestatari? ”Aceasta nu este o confruntare între Polonia și Franța. Ar fi greșit să facem din ea un subiect bilateral. Este un subiect colectiv european”, tună Parisul.

Comisia Europeană (CE) desfășoară o procedură pe care Franța o susține ”fără ambiguitate”, iar ”președintele o va evoca”, dă asigurări Palatul Elysée.

Franța și Polonia sunt aliate în a cere menținerea unor finanțări importante în Politica Agricolă Comună (PAC) în noul buget european aferent perioadei 2021-2027, a cărui negociere tocmai a început.

”După o perioadă de entuziasm și de optimism față de politica europeană a lui Emmanuel Macron, a venit timpul realismului”, mai ales în contextul Brexitului și unei anumite replieri a germaniei, rezumă politologul Alexander Smolar, ”de unde ideea unor înțelegeri mai puțin profunde, dar mai rapide”.

Parisul speră de asemenea să-și promoveze industriații în domeniile Apărării și nuclear.

În vederea reducerii emisiilor sale, Polonia, o țară încă larg dependentă de cărbune, va avea nevoie de energia nucleară, apreciază Parisul.

Din delegația lui Macron fac parte Xavier Ursat, directorul EDF însărcinatcu proiecte nucleare, și președintele Autorității Siguranței Nucleare Bernard Doroszczuk.

În ceea ce privește armamentul, Polonia caută să-și consolideze forțele armate, însă a preferat până acum material american.

Varșovia a semnat vineri cu Washingtonul un contract de achiziționare a 32 de avioane de luptă de tip F-35 - în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro).

Emmanuel Macron efectuează marți o vizită la Cracovia, fosta capitală regală a Poloniei, și ”se va adresa tineretului polonez” într-o cinferință cu studenți de la Universitatea Jagellonne, în vederea ”lansării unui apel la un angajament european”.

viewscnt
Afla mai multe despre
macron
polonia